Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

13.6.08

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Το πως βλέπω τη δημοκρατική λειτουργία, την μία και μοναδική, που δεν επιδέχεται διαβαθμίσεις, τό έχω παραθέσει αναλυτικά εδώ από τον Φλεβάρη.
Κάθε άλλη, δήθεν μορφή της, είναι απλώς μιά κάποια ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.
Η ολιγαρχία έχει πολλές, πάμπολλες διαβαθμίσεις από την θεοκρατική ή φασιστική "ενός ανδρός αρχή" μέχρι τις σημερινές, δυτικές λεγόμενες, «δημοκρατίες».


Θεωρώ λοιπόν ότι δεν δικαιούται κανείς να επικαλείται τον όρο "δημοκρατία"ως επιχείρημα για να υποστηρίξει τις όποιες θέσεις του ή να δικαιολογήσει πράξεις του.
Πολύ περισσότερο ο κ. Σημίτης π.χ. με τη γνωστή θητεία του ως αρχηγός του κόμματός του και πρωθυπουργός.
Πολύ περισσότερο ο κ. Γ. Παπανδρέου με την καραμέλλα του περί άμεσης «δημοκρατίας».
Και βέβαια ούτε ο κ. Αλαβάνος με την λαϊκίστικη ρητορεία περί δημοψηφισμάτων.
Με την ...δημοκρατικότητα των Κ.Κ.Ε., Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. θεωρώ ανάξιο της σοβαρότητάς μου να ασχοληθώ. Ούτε με των υπολοίπων, εξωκοινοβουλευτικών, κομμάτων.

Στο θέμα που ανέκυψε πρόσφατα για το αν θα γίνει δημοψήφισμα ή όχι για την έγκριση του μασκαρεμένου ως «Συνταγματική Συνθήκη» ευρωπαϊκού συντάγματος, η απάντηση που πρέπει να δώσουμε νομίζω ότι είναι ένα βροντερό ΟΧΙ.

ΟΧΙ, γιατί ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ δεν είναι να μπαίνει ένας κώδικας κάπου 500 άρθρων σε, διλημματική μάλιστα, ψηφοφορία ενός τόσο πολυάνθρωπου, που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να ενημερωθεί, σώματος.
Ένας φενακισμός του λαού είναι... Να τού δώσουμε την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχει στις αποφάσεις. Ότι αποφασίζει για το μέλλον του. Να τόν εξαπατούμε ότι έχει δημοκρατία.{*}
Την στιγμή που τόν κρατάμε υποχείριο των ΜΜΕ {...Μέσων Μαλάκυνσης Εγκεφάλου}, των "επικοινωνιακών" {προπαγανδιστικών} τεχνικών, του φαίνεσθαι και επιδεικνύεσθαι, των "μοντέλων" και του ..τζετ-σετ, των εορτοδανείων και διακοποδανείων..., και δεν τού παρέχουμε τα στοιχειωδέστερο μέσον για να μπορεί να μορφώσει μια γνώμη, την ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Ενώ για την εξασφάλιση πανεπιστημιακού πτυχίου (όσο πιό άκοπα μάλιστα γίνεται...) που δήθεν εξασφαλίζει ξεκούραστη εργασιακή θέση, δήθεν καλά αμειβόμενη, "χύνεται πολύ αίμα", ακόμα και πραγματικό...
Τώρα... το ότι ήταν στην ουσία ταυτόσημες οι δηλώσεις Τσίπρα για την απόρριψη της παραπάνω Συνθήκης από τους Ιρλανδούς σε δημοψήφισμα, με εκείνες του Καρατζαφέρη, ας προβληματίσει τον ίδιον και το κόμμα στο οποίο προεδρεύει, τον ΣΥΝ, τον Συνασπισμό της Αριστεράς, (πάλαι ποτέ «και της Προόδου») των Κινημάτων και της Οικολογίας, για να μην ξεχνιόμαστε.
ΣΥ.ΡΙΖ.Α, μ' ακούς;;;
Τζάμπα νομίζατε ότι έγραφα και γράφω "για μιά αριστερή Αριστερά";;; Ευφυολόγημα νομίζατε ότι ήταν;;;
---------------
{*} Υπάρχει ένας εξαιρετικός διάλογος περί Συντάγματος στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιακ. Καμπανέλλη. Σπαρταριστός. Θα κοιτάξω να τόν βρώ και να σάς τόν μεταφέρω.
Ολόκληρο το έργο πάντως μπορείτε να τό "κατεβάσετε" από τον {afmarx.wordpress.com} 25-3-2007

7 σχόλια:

red&black είπε...

για ποια δημοκρατια ?

αυτη που θεττουν για καθε ουσιαστικη ψηφιση θεματα κοματικης ποιθαρχιας και ψηφιζουν σαν ενας?

γιατι στην 'δημοκρατια' χρειαζονται χρηματα για προεκλογικους αγωνες?

ποτε εγινε στην ελλαδα δημοψηφισμα? εξω εγιναν για ΕΕ για ευρω για σενγκεν

Left Liberal Synthesis είπε...

Παρότι,επιτρέψτε μου,το ιστολόγιο σας αποπνέει μια χιουμοριστική οξύτητα που είναι σε άλλο μήκος κύματος απο το δικό μου,θέλω να συμφωνήσω μαζί σας,για την ουσία της κριτικής σας ,σχετικά με τα δημοψηφίσματα,αλλά και την εξωφρενικά απλοική στάση των Συριζα ΚΚΕ για το οχι.Αποσιωπήθηκε τελέιως ο ακροδεξιός εσμός που επέτυχε το όχι,και η ποιότητα των επιχειρημάτων του.

αξάφνιαστος είπε...

Πόσο δημοκρατικό είναι να μπαίνει ένας κώδικας κάπου 500 άρθρων σε διλημματική ψηφοφορία 300 βουλευτών χωρίς κανένα εχέγγυο ότι το έχουν διαβάσει τουλάχιστον μία φορά (αν και έχουν υποχρέωση να το έχουν μελετήσει διεξοδικά); Αν δεχθούμε πως και οι 300 αποφασίζουν αυτόβουλα, το έχουν μελετήσει και τους επιτρέπεται να ψηφίσουν κατά (εμπεριστατωμένη) συνείδηση, τότε, αφού έχουμε τέτοιο είδος πολιτεύματος, θα μπορούσε να γίνει δεκτή η αντιπροσωπευτική ιδιότητα των βουλευτών στο συγκεκριμένο θέμα. Πόσοι πιστεύετε πως μια τέτοια αποδοχή είναι ρεαλιστική; Και γιατί το δημοψήφισμα χωρίς εθνικούς διαχωρισμούς μπορεί να θεωρηθεί ως προτιμότερο του εθνικού δημοψηφίσματος; Επειδή δρα ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ; Δηλαδή δεν θα μπορούσαν να το υποβάλουν σε δημοψήφισμα κατ’ άρθρο; 500 άρθρα, 500 ψήφοι από τον καθένα. Τι έγινε; Είναι πολλή δουλειά; Μα έτσι δεν υποτίθεται πως πρέπει να ψηφίζονται τόσο σημαντικά πράγματα; Και να δοθεί και ένα έτος κατά το οποίο τα ΜΜΕ να κάνουν μαθήματα και αναλύσεις πάνω στα 500 άρθρα. Ένα ένα να τα πάρουν. Πρόκειται για ένα έγγραφο που δεσμεύει τη χώρα μας και κάθε ένα από εμάς.

Ναπoλέων είπε...

@ Red & Black
Σε μιά χώρα (κι έναν κόσμο, μην τό ξεχνάμε...) όπου όλα σχεδόν λειτουργούν στρεβλά και για το "φαίνεσθαι" ή δεν λειτουργούν και καθόλου, είναι μάλλον παράταιρο να κακίζουμε ξεχωριστά την στρεβλή λειτουργία των κομμάτων.
Καμμιά πρόταση για να βγούμε από το τέλμα υπάρχει;;;
Για την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών (ΚΑΙ της τρέχουσας λειτουργίας των κομμάτων) έχω πάρει λεπτομερή θέση στο "οικείο" κεφάλαιο της αρ. Αρ.: Όλα κρατικά κι ούτε ευρούλι, "ιδιωτικό", παραπάνω. Αυτό θα πεί ισότητα ευκαιριών.
Το ίδιο και για την «άμεση» δημοκρατία.

@ LEFT LIBERAL SYNTHESIS
Καλωσήρθες σε τούτο το μπλογκ που το "LIBERAL" τό βλέπει με ...μισό μάτι.
Διότι, στις ως σήμερα εκφάνσεις του τουλάχιστον, δεν νομίζω ότι έχει σχέση με την, αληθινή, ελευθερία.
Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου.

@ Αξάφνιαστε
Ευχαριστώ για την συνεισφορά σου σε τούτον τον διάλογο.
Όπως σημείωσα και πιό πάνω, έχω αναλυτικά παραθέσει τις απόψεις μου για την «άμεση», ανύπαρκτη κατ' εμέ αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ την σήμερον ημέραν, δημοκρατία.
Μόνον σε επίπεδο οικογένειας μπορεί να εφαρμοστεί σωστά. Τό έχoυμε κάνει στην δικιά μας;
Μπές παρακαλώ στον κόπο να τίς διαβάσεις {προειδοποιώ: Είναι "σεντόνι"...} και θα περιμένω εκεί τα σχόλιά σου.

Όσο για το Πανευρωπαϊκό Δημοψήφισμα που προτείνω υπάρχει ένα σημαντικό νέο στοιχείο: Το ότι οι ψήφοι ΔΕΝ θα καταμετρηθούν κατά χώρα. Έτσι δεν θα έχει νόημα να ψηφίσουν οι Ιρλανδοί π.χ. με κριτήριο τις ...αμβλώσεις.
Κι επειδή ελάχιστοι, όπως είναι φυσικό και επόμενο, θα μελετήσουν τα 500 άρθρα, αυτό που θα μείνει ως αντικείμενο του δημοψηφίσματος αυτού θα είναι το αν θέλουμε την ενωμένη Ευρώπη ή όχι.
Η οποία ΔΕΝ μπορεί να διοικείται και να αναπτύσσεται, τώρα που έχει 27 μέλη, με έναν κανονισμό ο οποίος είχε συνταχτεί από και για 6 χώρες.
Προσωπικά διαφωνώ και με τον σημερινό οικονομίστικο χαρακτήρα της Ε.Ε. και με αρκετά από τα άρθρα της Σ.Σ. της Λισσαβώνας. Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω ότι δίνει λύσεις σε πολλά τρέχοντα προβλήματα ΚΑΙ διοίκησης ΚΑΙ ανάπτυξης ΚΑΙ απεξάρτησης, μερικής έστω, από την επιρροή της υπερατλαντικής δήθεν φίλης.
Κάπως πρέπει να "περπατήσει" το πράγμα... Τα θαύματα, τα μαγικά ραβδάκια και οι "επαναστάσεις" έχουν εκλείψει...
Η Σ.Σ.Λ. νομίζω ότι είναι ένα βήμα.
Αν μάλιστα τους ...φωτίσει ο λαός και κάνουν το προτεινόμενο πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, θα γίνει νομίζω ένα ΜΕΓΑΛΟ βήμα. Διότι θα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν οι ευρωπαίοι πολίτες την διεθνικότητα της Ε.Ε.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Ναπoλέων είπε...

Υ.Γ.
Απαραίτητη συμπλήρωση:

«θα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν οι ευρωπαίοι πολίτες την διεθνικότητα της Ε.Ε.» έστω κι αν επικρατήσει το "ΟΧΙ" !!!

Ο ...τζερτζελές που θα γίνει ΠΡΙΝ την ψηφοφορία θα βοηθήσει.

α-α-ε
Ν.

αξάφνιαστος είπε...

Πήγα στις αναρτήσεις του Φεβρουαρίου 2008 και έγραψα τα σχόλιά μου

Ναπoλέων είπε...

Ευχαριστώ, Αξάφνιαστε.

Καθυστερώ, καθυστέρησα ήδη πολύ, αλλά δεν ξεχνώ.
«Μέ πήρε η μπάλα» της επικαιρότητας... Και κάτι άλλα.
Θα επανέλθω όμως. Σύντομα ελπίζω.