Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

21.4.09

Το «στιγμιαίο» που έγινε ΔΙΑΡΚΕΣ...

Είναι γνωστή η αποστροφή, διατυπωμένη υπό τύπον αρχαίου ρητού..., «ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού»...
Δεν ξέρω αν αυτό είχε στο μυαλό του ο μακαρίτης Καραμανλής, όταν υιοθέτησε την κήρυξη του εγκλήματος της επιβολής εφτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας στην δύσμοιρη πατρίδα μας ως «στιγμιαίου εγκλήματος».
Με βάση αυτό το "δόγμα" παραπέμφθηκαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ΜΟΝΟΝ οι ελάχιστοι πρωταίτιοι οργανωτές της επιβολής της δικτατορίας και όχι οι υπόλοιποι που δεν ήσαν πρωταίτιοι μεν, αλλά που όμως άρπαξαν την ευκαιρία της ανεξέλεγκτης, αδιαφανούς, ευνοιοκρατικής προς ..."εθνικόφρονες", κακοδιοίκησης για να καταληστέψουν τον τόπο.


Δεν θα σάς κουράσω με εκτενείς περιγραφές για τα αλλεπάλληλα μικρότερα-μεγαλύτερα σκάνδαλα εκείνης της εποχής. Όσοι τα έζησαν τα θυμούνται κι οι νεώτεροι κάτι θα έχουν διαβάσει... Όσοι θέλησαν τουλάχιστον...

Και μόνον το ότι το γνωστό πριν ως "λάδωμα" {της κρατικής μηχανής για να δουλέψει...} μετονομάστηκε επί χούντας σε ..."Μπαλόσημο" {την μίζα που έπρεπε να πληρώσει κανείς στον συνταγματάρχη Μπαλόπουλο, πρόεδρο του ΕΟΤ, για να πάρει έγκριση δανείου ξενοδοχείου} αρκεί.

Τόσο είχε βου'ί'ξει ο τόπος, που οι αρχιχουντικοί αναγκάστηκαν αρχικά να τον "μεταθέσουν" στο υπουργείο Εμπορίου, όπου και εκεί όμως έκανε τα ίδια με κάτι εισαγωγές σάπιων κρεάτων, και εντέλει να τον δικάσουν-καταδικάσουν οι ίδιοι.

Δεν ήταν μόνον ο Μπαλόπουλος βέβαια. Η διαφθορά και η καταλήστευση του δημόσιου πλούτου είχε γενικευθεί σε όλες τις βαθμίδες της αδιαφανούς διοίκησης, μέχρι νομαρχών και διωρισμένων δημάρχων.

{Όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε ΚΛΕΙΣΤΟ σύστημα: Βρωμάει πολύ γρήγορα...
Η Ρώμη, το Βυζάντιο και ένα σωρό άλλες "αυτοκρατορίες" και "βασιλείες" στην υφήλιο, έχουν μείνει στην ιστορία για την βρώμα τους. Ή ΚΑΙ για τη βρώμα τους, ακριβέστερα.}


Με το «στιγμιαίο» του Καραμανλή, που καθόλου σίγουρος δεν είμαι ότι δεν είχε και ψηφοθηρική χροιά, έμειναν ατιμώρητοι όλοι αυτοί για χειροπιαστές παρανομίες που έκαναν για να γεμίσουν τις τσέπες τους.
Ο μακαρίτης φαίνεται πως δεν ήξερε... είτε ξέχασε... είτε δεν παραδέχονταν... την πάνσοφη ρήση: «Όποιος λαός ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

"Φρόντισαν" να ξεχάσουμε τις ΛΟΒΙΤΟΥΡΕΣ της χούντας, με το να μην τιμωρηθεί κανείς για την καταλήστευση των πόρων της χώρας και των πολιτών από τους παρατρεχάμενους των αρχιχουντικών...
Και γιαυτό αρκετά χρόνια τώρα τις ξαναζούμε.
Από την κοσκώτειο ...ηρωϊκή εποχή και τα «νέα τζάκια», τα λαμόγια, κάποιους υπερπλουτίσαντες ..."πρασινοφρουρούς", τα αντισταθμιστικά ωφέλη, τους μάγκες με τις "φούσκες"..., φτάσαμε στους κουμπάρους, στους νταβατζήδες, στα υπό τύπον έπαυλης ...αναψυκτήρια {που ακόμα δεν έχουν γκρεμιστεί ως αυθαίρετα!!!}, στα "δομημένα ομόλογα", στις ...ιερές οφσιόρ και πρόσφατα σε υπουργικούς εκβιασμούς για δωροληψία προς "ΔΙΚΑ ΜΑΣ", γαλάζια!!!, παιδιά, που με τον ιδρώτα του προσώπου τους έγιναν στο πίτς-φυτίλι από φτωχοί δάσκαλοι εφοπλιστές.
Τί κατάντημα!... Να εκβιαζόμαστε και ...μεταξύ μας.
"Ζήτω" η σημερινή 21η Απριλίου
και αι παραφυάδες αυτής.

8 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Ουδέν σχόλιον για άλλη μια φορά ;-)

Z. είπε...

Τόσα χρόνια ιστορίας τα ξαναθυμήθηκα με τούτο ΄δω!
Ευτυχώς που μας τα θυμίζεις Ναπολέοντα, για να μην ξεχαστούν και ξαναζήσουμε αυτήν την "ωραία" επταετή παρένθεση!

* Πώς είναι η Άνοιξη εκεί;

karfoto είπε...

Χρόνια πολλά Ναπολέων......

Ζήτω η 21η Απριλίου !!!

Ναπoλέων είπε...

@ KitsosMitsos,
αν το ...ακροτελεύτιο «συναισθεικονίδιο», όπως το αποκαλεί ο γυιός μου, είναι ένα γελαστό πρόσωπο, σ' ευχαριστώ από καρδιάς.
Αν είναι κάτι άλλο, να ξανασκεφτώ αυτά πού 'γραψα.

@ Z.,
Σ' ευχαριστώ για τα καλά {και κυρίως: ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ} σου λόγια.
Η Άνοιξη εδώ είναι "μούρλια".
Σκάστο ένα σαββατοκύριακο με την παρέα κι ελάτε στη Σκλίβανη. Θα το θυμάστε καιρό.
{προσφέρεται ...full pension για κάμποσα άτομα... free εννοώ}
τηλ. 26540-51203

@ Karfotos,
Εμένα με λένε, πράγματι, Ναπολέων.
Τον φουκαρά{*} Βοναπάρτη τον λέγανε κι αυτόν, πράγματι, Ναπολέων.
Το γουρουνάκι στο εικονίδιό σου μάλλον είναι από την «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ, που κι αυτό το λέγανε, πράγματι, Ναπολέων.
Μύλος...
Άντε εγώ να καταλάβω γιατί στο "ΖΗΤΩ" ξέχασες να βάλεις εισαγωγικά...

αγάπη - αφοπλισμός -ειρήνη
από όλους για όλους...
Ναπολέων

- - - - - -
{*} Προς γαρ το τελευταίον εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται. [Δημοσθένης]
Μηδένα προ του τέλους μακάριζε [Σόλων]

Ναπoλέων είπε...

yupeeeeeeee!

Ειμαι ο 11.111ος επισκέπτης του "μπλογκ" μου!

Τί κερδίζω {εκτός από το γνωστό της ανοιχτής παλάμης};;;

Έστω μιά παραφυάδα, ρέ παιδιά... Ούτε αυτή δεν μού χαρίζετε;;;

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

Z. είπε...

Σ΄ευχαριστώ για την πρόσκληση, που θα ήθελα να αξιοποιήσω με μεγάλη μου χαρά.
Σπάνια οι άνθρωποι γίνονται τόσο διαθέσιμοι, στους χαλεπούς μας καιρούς.
*Καλά να περνάς και να γράφεις συχνά!!!

Ναπoλέων είπε...

Οδηγίες προς αυτοκιναυτιλομένους
--------------------------------------------------
από την "Napoleon Tours Ltd"


Παίρνεις το τετράτροχο κονσερβοκούτι, αφού το έχεις φορτώσει με οδοντόβουρτσα, πιτζάμες, παντόφλες, άρβυλα ή παπούτσια πορείας και την παρέα σου και βγαίνεις στον πηγαιμό για τη Σκλίβανη {413 χλμ από Αιγάλεω, 391 από Κινέττα} μέσω Κορίνθου, Αιγίου, Ρίου, όπου παίρνεις το καραβάκι {όχι την ΓΕΦΥΡΑ, σε ληστεύουν...} στο οποίο πίνεις τον καφέ σου, ξεκουράζεσαι για 15-20 λεφτά, κάνεις τα τηλεφωνήματα που ξέχασες ή τρώς κάνα σουβλάκι.
ΚΑΙ σπάζεις το ταξείδι στα δύο, ΚΑΙ κερδίζεις 6 ευρά. Αναχωρήσεις κάθε 20' {ακριβώς στην ώρα, +20', +40'} και διάρκεια πλού 12'-15'.
Από το Αντίρριο και μέ ταχύτητα 90-100 χλμ/ώρα και πολλή προσοχή κατευθύνεσαι προς τα Γιάννενα.
Αν είναι ώρα φαγητού, προσπερνάς το Μεσολόγγι και ~2 χιλιόμετρα μετά το Κεφαλόβρυσο βγαίνεις από τον οδικό άξονα αριστερά προς Σταμνά και σε ~2 χλμ ακόμα σταματάτε σε μιά απ' τις ταβέρνες, όπου τρώτε εξαιρετικά {και πάμφθηνα} ψάρια, ψημένα στη σχάρα στυλ "πετάλι", δίπλα στη Λιμνοθάλασσα. Το άσπρο τους κρασί είναι επίσης εξαιρετικό.
Αλλά ο οδηγός ΔΕΝ πίνει, μην το χαλάμε!

Ξανά στον οδικό άξονα, περνάς από το Αγρίνιο και, αν υπάρχει όρεξη για καφέ, σταματάς στην παραλία της Αμφιλοχίας, όπου σε μιά συγκεκριμένη καφετέρια {έχει σήμα απ' έξω} πίνετε έναν εξαιρετικό {πάλι...} «illy» ή σε μιάν άλλη έναν «segfredo».
Συνεχίζεις περνώντας από Άρτα και Φιλιππιάδα "ξώφαλτσα", και ύστερα απ' το φαράγγι του Αϊ-Γιώργη, όπου, αμέσως μετά τη λίμνη του Φράγματος Λούρου, βλέπεις δεξιά και μιά τεράστια διαμπερή τρύπα στο βουνό, που άνοιξε ο άγιος με το κοντάρι του για να πλησιάσει το φίδι και να το σκοτώσει. Από κάτω θαυμάζεις την αψιδωτή ρωμαϊκή υδατογέφυρα πάνω από το Λούρο ποταμό.

Σε κάμποσα χιλιόμετρα, αμέσως μετά από μιά σήραγγα, ίδιας ηλικίας με την "τρύπα Καραμανλή" στο δρόμο Αναβύσσου, μπαίνεις στα Πλατανάκια... στα γιαννιώτικα "Τέμπη" δηλαδή, που, ...απλώς, είναι πολύ ομορφότερα από τα επώνυμα Τέμπη, γιαυτό και τα έχουν σεβαστεί μέχρι και οι αγρότες και δεν τα έχουν κλείσει ποτέ.

Αν θέλει ΚΑΙ ο οδηγός να τα θαυμάσει, σταματάτε σε ένα από τα πολλά πάρκινγκ, διότι υπάρχει κίνδυνος να κάνει κάποιο ατύχημα, εάν ΚΑΙ οδηγάει ΚΑΙ θαυμάζει το τοπίο.

Στο 400ό χλμ από Αιγάλεω {ή το 378ο από Κινέττα}, προσθέτοντας την τυχόν παράκαμψη προς Σταμνά, βλέπεις δεξιά μιά ταμπέλα «Σκλίβανη» και μιά άλλη εμπρός «Ιωάννινα 19», είναι ακόμα καθαρευουσιάνοι...
Πας προς Σκλίβανη φυσικά, ακολουθώντας την άσπρη γραμμή χωρίς να παραξενευτείς από κάτι ταμπέλες που γράφουν «Άρτα» ή «Φιλιππιάδα».

Σε 13 χλμ έφτασες στη Σκλίβανη!!! βλέπεις τη σχετική ταμπέλα, και ένα εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, και στρίβεις αριστερά...
Έφτασες... Χμμμ... Μιά κουβέντα είναι... Διότι η Σκλίβανη {λέγεται ότι...} είναι το μεγαλύτερο σε έκταση χωριό της Ελλάδας...
Προχωράς ~2 χλμ και βλέπεις πανοραμικά τα 3/4 του χωριού {το άλλο 1/4 το έχεις αφήσει πίσω}. Σταματάς κάπου και βρίσκεις ποιό σπίτι είναι πιό ψηλά {στα 873μ για την ακρίβεια} και κατευθύνεσαι προς τα εκεί.
Αν σε ~4 χλμ καταφέρεις να φτάσεις {αν όχι μού τηλεφωνάς κι έρχομαι και σε παίρνω...} βλέπεις μια μεγάλη σιδερένια "λυσιά", που είναι πάντα ανοιχτή, και μπαίνεις μέσα...
Προχωράς, προχωράς καμμιά διακοσαριά μέτρα ακόμα, πάντα σε άσφαλτο, και φτάνεις στην έδρα του ένδοξου Συντάγματος Ξηροβουνίου, όπου, προ ...αμνημονεύτων χρόνων, γεννήθηκα και κατοικώ εδώ και 15 μήνες.

Σκυλιά δεν υπάρχουν, παρά μόνον αδέσποτα, που δεν δαγκώνουν. Γάτες υπάρχουν μπόλικες, αδέσποτες κι αυτές, δεν πλησιάζονται. Από "οικόσιτα" υπάρχουν ακόμα καμμιά 70ριά σπουργίτια, κοκκινολαίμηδες κλπ, 10-15 καρακάξες και κίσσες, δυό-τρείς γκουστερίτσες, αράχνες πολλές, μιά νυφίτσα, ένα κουνάβι, μιά αλεπού. Περιστασιακά μερικές χελώνες και σκαντζόχοιροι. Φίδια και λύκους δεν έχω δεί, παρότι οι χωριανοί λένε ότι υπάρχουν λίγα κι απ' αυτά στο χωριό. Αρκούδες δεν υπάρχουν στο Ξεροβούνι, ελλείψει επαρκών δασών. Αγριογούρουνα όμως υπάρχουν λένε, αλλά κι αδέσποτα γελάδια πολλά στο βουνό.

Άσχετα με την ώρα άφιξης, την κούραση, την νύστα κλπ το βράδυ την αράζεις στο αλώνι/μπαλκόνι, κι αν έχει πανσέληνο, ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ π.χ., χαζεύεις όλη νύχτα τη μαγευτική θέα, αφού ο ορίζοντας, το επόμενο ψηλό βουνό δηλαδή, είναι πάνω από 12 χλμ μακρυά, σε ευθεία...

Την άλλη μέρα, όποτε ξυπνήσετε από έναν πανάλαφρο ύπνο, μετά από ένα γερό πρωϊνό, μπορείτε είτε να περπατήσετε στο δασάκι μας, είτε να ανεβείτε στο βουνό, μέχρι τον «Πυργούλη» ή την δροσερώτατη πηγή «Καλογερίτσα» ας πούμε, είτε να πάρετε το κονσερβοκούτι και σε ~15 χλμ να ανεβείτε στο Ανώϊ {με ωμέγα, όχι με όμικρον, προσοχή...} κάπου 1500μ υψόμετρο για να θαυμάσετε τις "σκρίκες", ένα σπάνιο καρστικό τοπίο ασβεστολιθικών φυσικών "αγαλμάτων".

Αν πάλι θέλετε να τεμπελιάσετε μπορείτε να ξαπλώσετε κάτω από κάνα δέντρο σε λουλουδένιο στρώμα, να πελεκήσετε με το σουγιά καμμιά γκλίτσα, καμμιά σφυρίχτρα, να μαζέψετε λουλουδάκια ή άγρια λάχανα ή ακόμα να παίξετε χαρτιά, τάβλι, ντόμινο, γαλλικό μπιλιάρδο. All free and in the house.

Μπορείτε βέβαια να στηθείτε και στην τηλεόραση...
Οπότε θα σάς κρεμάσουμε κουδούνια όταν θα φεύγετε.

Σάς περιμένω 8-9-10 Μα'ί'ου {στις 9, του Αγ. Χριστοφόρου, γιορτάζει κι όλας το χωριό}.

Μέχρι 10 άτομα. Ή και 16, με ύπνο "στρωματσάδα" οι υπεράριθμοι στα μπάσια του τζακιού.

Καλό ταξίδι.

Z. είπε...

Από τα γέλια δεν κατάφερα να τελειώσω την ανάγνωση!
Αυτό, Ναπολέοντα, αξίζει να αναρτηθεί, όχι να μείνει στα σχόλια!
Είπαμε να γράφεις...όχι να "γράψεις"!
Τί απίθανο κείμενο!
Σ΄ευχαριστώ και θα επανέλθω ψυχραιμότερη.