Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

9.5.09

Ενός ανδρός αρχή...

που κάποιοι[¹] την αποκαλούν, ... ακόμα, "δημοκρατία".

Προχουντικά το επίσημο πολίτευμα της Ελλάδας ήταν «Βασιλευομένη Δημοκρατία». Και το "ανέκδοτο" που λέγαμε τότε ήταν ότι έχουμε «πολλή βασιλευόμενη και λίγη δημοκρατία»...
Μεταχουντικά το πολίτευμα ήταν «Προεδρευόμενη Δημοκρατία», που σημαίνει Δημοκρατία με έναν Πρόεδρο που έχει λίγες, συγκριτικά με τους βασιλιάδες ή τους δικτάτορες εξουσίες, σε αντιδιαστολή με την «Προεδρική Δημοκρατία», όπως των ΗΠΑ π.χ. ή της Γαλλίας, όπου ο Πρόεδρος έχει πολλές εξουσίες.
Το πρόβλημα που πολλοί επισημαίνουν είναι πως στην Ελλάδα έχουμε "έλλειμμα δημοκρατίας". Τίποτα πιό άστοχο {για να χρησιμοποιήσω τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό...} από αυτό: Διότι για να έχεις "έλλειμμα δημοκρατίας", πρέπει καταρχή να έχεις δημοκρατία.[²]
Και δημοκρατία ΔΕΝ έχουμε. Έχουμε μιά κάποια Δημοκρατία, ως πολίτευμα, αλλά ΔΕΝ έχουμε δημοκρατία ως τρόπο λήψης αποφάσεων, ως σύστημα διακυβέρνησης. Ποτέ δεν είχαμε... Ούτε στην αρχαία Αθήνα όπως, ψευδώς ή αφελώς, αρέσκονται να διατείνονται μερικοί, ελληναράδες συνήθως αλλά και άλλοι επιπόλαια σκεπτόμενοι.
Να το πώ κι αλλοιώς: Republic έχουμε, democracy όχι. Republik έχουμε, Demokratie όχι. République έχουμε, démocratie όχι. Repubblica έχουμε, democrazia όχι.
Γκέγκε, μπίροι μου;;; Γλωσσομαθείς και μή;;;
Και κάτι άλλο: Η δημοκρατία, ως τρόπος λήψης αποφάσεων ΔΕΝ επιδέχεται διαβαθμίσεις!!! Ή τις παίρνεις δημοκρατικά τις αποφάσεις ή όχι.

Εκείνο που έχει διαβαθμίσεις είναι η αυταρχία. Ένα καθεστώς μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αυταρχικό.
Σίγουρα σήμερα έχουμε λιγότερη ΑΥΤΑΡΧΙΑ από την εποχή της χούντας και την προχουντική περίοδο.
Αυταρχία όμως και πάλι έχουμε. Ενός ανδρός αρχή και πάλι έχουμε...
ΑΥΤΑΡΧΙΑ που εγκαθίδρυσε ο Καραμανλής {ο θείος...} με το Σύνταγμα του 1975 και την ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕ ο ..."χαρισματικός" με την τροποποίηση του 1986.
Αν κάποιοι ΠΑΣΟΚοι δεν θεωρούν ότι την χειροτέρεψε την ΑΥΤΑΡΧΙΑ ο ..."χαρισματικός" τους, ας {ξανα}διαβάσουν το "πράσινο" βιβλιαράκι του ΠΑΣΟΚ, το 1975, για το Σύνταγμα. Αν δεν το έχουν, ας μού το πουν να το φωτοτυπήσω και να τους το στείλω.[³]

Όχι τίποτις άλλο, αλλά έτσι για να έχουν ένα λαμπρό δείγμα συνέπειας λόγων και έργων...
Ας πάψουμε λοιπόν να λέμε ότι έχουμε "έλλειμμα δημοκρατίας" και να λέμε το σωστό: ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΑΥΤΑΡΧΙΑΣ έχουμε.
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, φίλε Φώτη Κουβέλη;;;

Ο σεμνοταπεινός πρωθυπουργός μας έκλεισε ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ τη Βουλή. Κατά το -καθόλου, σύμφωνα με τα παραπάνω, "δημοκρατικό"- Σύνταγμά μας δεν χρειάζεται, ούτε κάν γιαυτό!!!, απόφαση ή η έγκριση κάποιου άλλου σώματος.
Έτσι τού 'ρθε του πρωθυπουργού, έτσι αποφάσισε, έτσι έγινε.[4]
Για το πότε θα λειτουργεί το ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ μας Σώμα, η Βουλή, δεν αποφασίζει η ίδια, δεν αποφασίζει κάν το Συμβούλιο των Προέδρων της... αλλά ο πρόεδρος του ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ Σώματος, της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός.

Έχουμε δηλαδή στην πατρίδα μας, αυτήν της φαιδράς πορτοκαλέας, όχι μόνον περιφρόνηση της δημοκρατίας, ως τρόπου λήψης αποφάσεων, αλλά και διαστρέβλωση και της Δημοκρατίας, ως πολιτεύματος... που το ελάχιστο που πρέπει να την χαρακτηρίζει είναι η διάκριση των 3 εξουσιών... Νομοθετικής, Εκτελεστικής, Ελεγκτικής {Δικαστικής}.
Και μάλιστα σήμερα, πιο προχωρημένα και σύγχρονα, πρέπει να την χαρακτηρίζει σαφής διάκριση των 4 {τεσσάρων} εξουσιών, διότι έχουμε πλέον και 4η εξουσία: Τα ΜΜΕ, τα Μέσα Μαλάκυνσης Εγκεφάλου.

24-5-09
{Πριν πάμε σε άλλα, θά 'θελα να σημειώσω εδώ ότι, και αν δεχτούμε την πρόφαση του κ. Καραμανλή «να μην ...χαλάσει ο αγώνας για τις ευρωεκλογές από την "σκαλδαλολογία"...», είχε την λύση του άρθρου 40§1 του Συντάγματος που προβλέπει ΑΝΑΣΤΟΛΗ των εργασιών της Βουλής για 1 μήνα, οπότε ΔΕΝ θα υπήρχε ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ των ευθυνών των «γαλάζιων» υπουργών. Αποφασίζοντας ΛΗΞΗ της συνόδου της Βουλής ο κ. Καραμανλής, έδωσε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ συγχωροχάρτι σε όσους υπουργούς του είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα, δωροδοκίες κλπ την περίοδο 2004-2007}. Και τον ίδιο τον εαυτό του βέβαια. Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.

ΔIAΠΛOKH ΕΞΟΥΣΙΩΝ: Το «άλλο» ποδάρι του πελατειακού
1. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ
Μέσω του εκλογικού {μόνιμα καλπονοθευτικού στην δύσμοιρη χώρα μας...} συστήματος, του τρόπου συγκρότησης των ψηφοδελτίων, αλλά και της "κομματικής πειθαρχίας", η οποία, με δεδομένη την ανυπαρξία σαφών και ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΡΧΩΝ κομματικού προγράμματος, είναι σκέτη δουλεία προς τον «αρχηγό»[5], ο πρωθυπουργός έχει υποτάξει απόλυτα το νομοθετικό έργο. Εξ ού και οι εξευτελιστικοί χαρακτηρισμοί «λόχος» και «στρατιωτάκια» για τους βουλευτές.

2. ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ
Ο πρωθυπουργός όχι μόνον «διορίζει και παύει» τους υπουργούς αλλά μέσω εντελώς προσωποκεντρικών διατάξεων του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και των συναφών νόμων, έχει στα χέρια του όλη τους την πορεία, μέχρι μάλιστα επιπέδου τιμωρίας ή ατιμωρησίας για τις λοβιτούρες τους, όπως περίτρανα φάνηκε με τον πρόσφατο τερματισμό της συνόδου της Βουλής, που συνεπάγεται ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ κακουργημάτων για τους ...αμαρτήσαντες.

3. ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ
Κάτι πήγε να γίνει με την αυτόνομη λειτουργία των Δικαστηρίων, έστω και αν οι "κεφαλές" της διορίζονται κατά το «δημοκρατικό» Σύνταγμά μας ακόμα από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό δηλαδή..., το χάλασαν κι αυτό οι άθλιοι.

Διαβάζουμε όμως στο «πράσινο βιβλιαράκι» του ΠΑΣΟΚ για το Σύνταγμα {1975}: «Η σειρά αρχαιότητος μεταξύ των μελών των Ανώτατων Δικαστηρίων πρέπει να αποτελεί το μόνο -και αντικειμενικά αδιάβλητο- κριτήριο για την προώθησή τους στην θέση του Προέδρου, Αντιπροέδρου {και Εισαγγελέως Α.Π.}. Αν το κριτήριο αυτό δεν θεωρείται ικανοποιητικό, ας αφεθεί η εκλογή στις Ολομέλειες των αντίστοιχων Σωμάτων μεταξύ των 5 πρώτων αρχαιότερων από τα μέλη τους.»
Αυτά έλεγε το ΠΑΣΟΚ το 1975, κόντρα στο Σύνταγμα Καραμανλή. Αναρωτιέστε γιατί δεν τα εφάρμοσε στις αναθεωρήσεις του 1986 και 2001, που έκανε το ίδιο;;;
Απαντώ:
1. Σάματις και τί άλλο εφάρμοσε από το αρχικό πρόγραμμά του;;;
2. Γιαυτό τον έχουν "πατεντάρει" ως ...χαρισματικό. Για την «ενός ανδρός αρχή».
3. Είπατε τίποτε για «δημοκρατία»;;; Άσε μας κύριε...
4. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ
Εδώ πιά δουλεύει αγάντα ο παπαγαλακισμός, μέσω παχυλών μισθών σε δημόσιες θέσεις, πλουσιοπάροχων κρατικών διαφημίσεων, ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, χαρισμό ασφαλιστικών χρεών και πλήθους άλλων άθλιων παροχών.
Και, αποδεδειγμένα πιά... πέρασαν 35 χρόνια ελεύθερης «δημοκρατικής» ζωής, οι ρόλοι αφέντη-λακέ μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και Μέσων Μαλάκυνσης Εγκεφάλου εναλλάσσονται αποδοτικώτατα και για τους δύο "πόλους"...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[¹] Είτε από άγνοια, είτε λόγω πλύσης εγκεφάλου, είτε λόγω ανεντιμότητας, είτε λόγω συμφέροντος...
[²] Έτσι έλεγε τουλάχιστον το βιβλίο της «ΛΟΓΙΚΗΣ» που διδασκόμουνα πριν 52 χρόνια στην, τότε, 8η Γυμνασίου.
[³] Και μην τολμήσει καμμιά ..."κυρία" και σκεφτεί ότι τα λέω αυτά λόγω της τωρινής συγκυρίας..., διότι τα γράφω από το 1974. Και μερικά, συγκαλυμμένα κάπως, από το 1973, στον "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ της Ηπείρου".
[4] Και σε αρκετά άλλα θέματα έτσι προβλέπει το "δημοκρατικό" Σύνταγμά μας κι οι νόμοι...
[5] Γιαυτό κυριαρχεί στις δημόσιες κουβέντες βουλευτών το αηδιαστικό ΓΛΕΙΨΙΜΟ στον «αρχηγό»...

4 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Άστα να πάνε. Κατ'όνομα και κατ'ευφημισμόν...
Καλημέρα

anonymos είπε...

Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το Πολίτευμά σας, αγαπητέ Ναπολέων.

Το μόνο που ίσως χρειάζεται ν' αλλάξει είναι η ονομασία του στο Σύνταγμα σε "Πρωθυπουργική Προεδρευόμενη Δημοκρατία".

Θα κρατήσουμε και το ανέκδοτο: Πολύ πρωθυπουργική λίγο προεδρευόμενη ελάχιστη δημοκρατία.

Ή περδευόμενη? Δεν κατέχω και καλά την γλώσσα, συγγνώμη!

Idom είπε...

Αχ, δίκιο έχεις...
(και φαντάζομαι ακόμα είσαι στην αρχή)

Idom

Ναπoλέων είπε...

Ευχαριστώ για την "επίσκεψη" και τα σχόλιά σας.

@ Κίτσο-ΜήτσοΤέτοιος ευφημισμός είναι φενακισμός. Πολές φορές επιτυχής δυστυχώς.

@ anonymos ...επωνύμωςΕκείνο το «σας», «το Πολίτευμά σας»...
μέ 'κοψε στα δυό, φίλε. Να προσέχεις στο μέλλον... Είμαι και υπερήλιξ... και δίς μπαλονακισθείς...

@ IdomΔεν είμαι και τόσο στην «αρχή»... Τά 'χω ξαναγράψει αυτά... για χρόνια πολλά... πάνω από 35...
Και δεν είμαι καθόλου στην ...Αρχή, βέβαια. Μού προκαλεί αλλεργία το είδος.
Το κακό είναι ότι ως πολιτεία {ΚΑΙ ως κοινωνία} έχουμε πιάσει πάτο... πολύ πάτο. Και νέα αρχή, πουθενά στον ορίζοντα.
Τον πολιτικό.
Διότι στον κοινωνικό, κάτι έχει αρχίσει να κουνιέται νομίζω.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων