Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

4.3.10

Οι «Αγορές»...

Ικανοποίηση, λέει, εξέφρασαν για τα αφαιμακτικά μέτρα η Κομισιόν, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ...«Αγορές»!
Για να τά πάρουμε με την σειρά:
1. "Κομισιόν" είναι ο -επικρατών- γαλλικός όρος για την "Επιτροπή", το ευρωπαϊκό ανώτατο γραφειοκρατικό μόρφωμα, που μαζεύει στοιχεία, μελετάει και εισηγείται στο "Συμβούλιο" {οι πρωθυπουργοί των χωρών της Ε.Ε.} το πρακτέον και μετά εκδίδει "ντιρεκτίβες" για το πώς θα εφαρμοστούν όσα αποφασίζουν συλλογικά.
2. ΕΚΤ είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η εκδότρια του "ευρώ" και θεματοφύλακας-κέρβερος της αποφασιζόμενης από το "Συμβούλιο" οικονομικής πολιτικής.
3. ΔΝΤ είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που «δανείζει» νομισματική ευχέρεια σε χώρες που η ανταλλακτική αξία των όσων παράγουν είναι μικρότερη από την αντίστοιχη όσων ξοδεύουν, όταν κανείς άλλος δεν τίς δανείζει πραγματικό χρήμα. Για να εξασφαλίσει όμως την επιστροφή του «δανείου» επιβάλλει σκληρότατους οικονομικούς όρους, οι οποίοι -συνήθως...- καταλήγουν στην εξαθλίωση των πληθυσμών αυτών των χωρών.
Όλοι αυτοί είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται και να πουν κάτι για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή μας, διότι, άμεσα οι δύο πρώτες και έμμεσα το τρίτο, τίς επηρεάζει, τίς ενδιαφέρει το τί κάνουμε. Και έχουν βέβαια και θεσμικούς εκπροσώπους για να κάνουν τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις.
4. Οι ...«Αγορές» όμως τί ακριβώς είναι, ρέ παιδιά, και ποιός-ποιοί τίς εκπροσωπούν για να μπορούν να εκφράζουν ...αισθήματα ικανοποίησης {ή δυσαρέσκειας, ανησυχίας κλπ} είτε να είναι «νευρικές», «ήρεμες» κ.ά.τ.;
Σίγουρα δεν είναι οι ...λαϊκές Αγορές ή η ...Βαρβάκειος στην Αθήνα κι οι όμοιές της αλλού...
Και, επίσης σίγουρα, δεν είναι αυτό που λέμε «άμα κατεβείς στην Αγορά, πάρε μου και μένα δυό πετσέτες μπάνιου»..., δεν είναι τα εμπορικά κέντρα των πόλεων.
Είναι οι «Αγορές» χρήματος "προφανώς", στις οποίες προσφεύγει το κράτος μας για να δανειστεί, αφού όσα ξοδεύει είναι περισσότερα από όσα εισπράττει από μάς.
Και τί ακριβώς είναι μια «Αγορά» χρήματος;
Υπάρχει χρήμα διαφόρων ...ποιοτήτων, χρωμάτων, σχεδίων, μεγεθών για να εκτίθεται κάπου, ώστε να μπορεί ο πελάτης να διαλέξει;;; Τί σόϊ «Αγορά» είναι;;;
Κι ακόμα ποιός και πώς "παρήγαγε" αυτό το "προϊόν", το χρήμα;;; Σε ποσότητα μάλιστα τόση, ώστε να τού περισσεύει και να τό δανείζει;;;
* Σίγουρα ΔΕΝ είναι κάποιο κράτος αφού ακούμε ότι ΟΛΑ τα κράτη, λίγο-πολύ, χρεωμένα είναι! Απλώς το ποσοστό του χρέους ως προς το Α.Ε.Π. {Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν} ποικίλει... Όλα έλλειμμα έχουν! Μεγαλύτερο ή μικρότερο.
* Σίγουρα ΔΕΝ είναι κάποιες παραγωγικές μονάδες (βιομηχανίες ή φάρμες κλπ} αφού ακούμε ότι ΟΛΕΣ σε δάνεια στηρίζονται και κάθε τόσο κινδυνεύουν να πτωχεύσουν, πράγμα που μερικές -και μιλάμε για οικονομικούς κολοσσούς!- δεν τό αποφεύγουν.
Δεν μένει άλλη πιθανότητα παρά να είναι οι -διεθνείς πιά- τοκογλύφοι, που εξωραϊστικά αναφέρονται ως «Πιστωτικά Ιδρύματα» ή και «Τράπεζες» λαϊκότερα.
Το «πώς» "παρήγαγαν" το «προϊόν» χρήμα, το "εμπόρευμα" που «πουλάνε»{*}, είναι γραμμένο στις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας.
Πόλεμοι, σφαγές, κατακτήσεις, εξανδραποδισμοί, εκμετάλλευση, εκβιασμοί, σπέκουλα, εμπόριο όπλων, δωροδοκίες, εξαγορές συνειδήσεων, λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, οργανωμένο έγκλημα...
Αυτά είναι που «βγάζουν» περίσσιο χρήμα για δανεισμό...
Και, παραφράζοντας την γνωστή γαλλική ρήση, αν θέλετε να βρείτε τί είναι πίσω απ' όλα αυτά ...cherchez la banque.

Αυτές είναι οι ...«Αγορές», που με τόσο σεβασμό τίς προσκυνάνε και μάς καλούν κι εμάς να κάνουμε το ίδιο, ως πειθήνιοι υπήκοοι του μαμμωνά.
Όσοι ...πιστοί, προσκυνήσατε. Οι υπόλοιποι ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και κάποιου ΑΛΛΟΥ είδους οργάνωση της κοινωνίας και των οικονομικών της.
Υ.Γ.-1
Μην ξεγελιέστε πάντως με τις δηλώσεις «ικανοποίησης» από τις ...«Αγορές». Να ψυχομαχάμε μονίμως τίς συμφέρει, έτσι κερδίζουν πολύ περισσότερα. «Κατά συνθήκην ψεύδος» είναι η ικανοποίησή τους.
Υ.Γ.-2
Κι ένα άλλο: Όλοι λένε ότι η διεθνής οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια από αυτές τις «Αγορές» χρήματος προήλθε, αυτές τήν δημιούργησαν. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι οφείλεται σε κάποια μεγάλη φυσική ή ανθρωπογενή {πόλεμο π.χ.} καταστροφή. Ακούμε όμως συνεχώς από τους ταγούς μας ότι τα αφαιμακτικά μέτρα είναι αναγκαία, διότι τά επιβάλλουν οι «Αγορές»...
Δεχόμαστε δηλαδή ότι είναι ...φυσικό, ο υπαίτιος να επιβάλει και τους όρους του! Αυτό κι αν δεν είναι ο ύψιστος παραλογισμός της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της λεγόμενης «ελεύθερης» Αγοράς...
Υ.Γ.-3
Και καθόλου «παράταιρη» δεν μοιάζει η άποψη ότι ακριβώς γιαυτό δημιούργησαν την διεθνή οικονομική κρίση: Για να γίνει πλήρης αφαίμαξη των μέσων και φτωχών βαλαντίων, να περικοπούν -μέχρις καταργήσεως!- οι κοινωνικές παροχές, να μειωθούν στο όριο στοιχειώδους επιβίωσης {ή και κάτω απ' αυτό...} οι μισθοί, ώστε να παραφουσκώσουν οι ήδη φουσκωμένες με μαύρο χρήμα τσέπες τους και να εκτοξευτεί σε επιπλέον ύψη η προκλητική σπατάλη των ...«εχόντων και κατεχόντων», των μαικήνων και των "μάνατζερ" του χρήματος.
Υ.Γ.-4
Για να δούμε όμως... Ο γάϊδαρος, που ο Ναστραντίν Χότζας τού λιγόστευε σιγά-σιγά το φαγητό για να τόν μάθει να μην τρώει, θα αρχίσει να κλωτσάει προτού ψοφήσει;;; Για να ΜΗ ψοφήσει;;;

- - - - - - -
{*} Άλλη τρομακτική απάτη αυτή! Δεν «πουλάνε» τίποτε! Απλώς τό δίνουν για κάποιον καιρό και μετά τό παίρνουν πίσω πολλαπλάσιο...

3 σχόλια:

anonymos είπε...

Μιά άλλη άποψη Ναπολέων: Αυτήν την στιγμή οι τσέπες της "αγοράς" είναι ήδη παραφουσκωμένες, υπό την οπτική ότι παίζονται παγκοσμίως χρήματα πολλαπλάσια από το ύψος του παγκοσμίου ΑΕΠ. Που έχουν βρεθεί αυτά τα χρήματα? Από ποιά παραγωγική διαδικασία προέρχονται? (Δεν θα είχα πρόβλημα αν οριζόταν και ως "παραγωγή" το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών ή ανθρώπων)

Δεν υφίσταται παραγωγή, η παγκόσμια αγορά είναι μια φούσκα όπου το χρήμα παράγει χρήμα, τουτέστιν το χρήμα είναι υπερβολικά υπερτιμημένο. Είτε δολλάριο λέγεται, είτε Ευρώ, είτε Γουάν, είτε ρούβλι.

Βάσει αυτού του συλλογισμού, στόχος δεν είναι ο φτωχομπινές (ο οποίος ούτως ή άλλως θα κάνει ότι του ζητήσουν) αλλά οι ίδιες οι "αγορές". Δηλ όλοι αυτοί που αρκούνται σε έναν επίπλαστο ιδεατό πλούτο που προσφέρει μια φαντασιωτική αίσθηση δύναμης, χωρίς να επενδύουν στην παραγωγή και στην πραγματική εξουσία που προκύπτει από τον έλεγχό της.

Και όλοι πήραμε μια ιδέα περί του τι γίνεται όταν σκάσουν οι φούσκες, και πόση δύναμη μένει σ' αυτούς που νομίζουν ότι έχουν.
Τόση όση χρειάζεται για να πέσουν από κάποιο μπαλκόνι...

Ναπoλέων είπε...

@ ψευδώνυμε «Αnonymos»,
ευχαριστώ για το σχόλιο.

Δεν διαφωνώ με το σκεπτικό σου.
Έχω γράψει κι εγώ, αλλού και εδώ, ότι το χρήμα είναι μια εφεύρεση για να διευκολύνει τις ανταλλαγές προϊόντων. Δεν είναι το ίδο "εμπόρευμα".
Άρα δεν μπορεί -και δεν πρέπει...- να παράξει κάτι, τόκο δηλαδή.
Από την άλλη μεριά, όταν αναφέρω ότι όλα τα κράτη είναι χρεωμένα, όλα έχουν έλλειμμα, είναι η απόδειξη ακριβώς αυτού που γράφεις, ότι «παίζονται παγκοσμίως χρήματα πολλαπλάσια από το ύψος του παγκοσμίου ΑΕΠ».
Γιατί αλλοιώς ENA τουλάχιστον κράτος θα έπρεπε να έχει πλεόνασμα, όσο ακριβώς θα ήταν το άθροισμα των χρεών των υπολοίπων!!!
Απλή αριθμητική...

Γιαυτό λοιπόν την άποψή σου δεν την θεωρώ "άλλη" αλλά απλώς καλλίτερα, πιό ξεκάθαρα, διατυπωμένη από τη δικιά μου.

Εκεί που δεν θα συμφωνήσω είναι για τα ...μπαλκόνια.
Νομίζω ότι τό έχουν κανονίσει έτσι, ώστε να είναι ελεγχόμενο το αποτέλεσμα της πτώσης...
Είναι όλοι μαζεμένοι από κάτω και κρατάνε το γνωστό εργαλείο των πυροσβεστών: Το στεφάνι με την τεντωμένη τέντα.
Από τη στιγμή που κάποιος από τους "δικούς τους" πηδήξει και μέχρι να πέσει στο δρόμο, αποφασίζουν αν θα τόν σώσουν ή όχι...
Αν θα τού παρατείνουν την δυνατότητα να κυνηγάει ή αν θα φάνε το πτώμα του σαν ύαινες...

Πάντως ας μην νομιστεί ότι είμαστε ...μόνοι σ' αυτά τα μονοπάτια. Και ο Τζων Μ. Κέϋνς και ο Τζέϊμς Τόμπιν αλλά κυρίως ο Ε.Φ. Σουμάχερ {και υποθέτω κι άλλοι} έχουν αναπτύξει αυτές τις απόψεις.
Ας τούς ξαναδιαβάσουμε...

α-α-ε
Ν.

anonymos είπε...

"Δικοί τους" όσο και τα σαϊνια των αδελφών Λέμαν, ε Ναπολέων?

Πάντως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοί είναι οι "δικοί μας", ποιοί δημιούργησαν την κρίση, διότι κι εγώ στις "αγορές" ανήκω, αλλά δεν δημιούργησα καμμιά κρίση, τουλάχιστον ενσυνείδητα.

Ο συλλογισμός του Σουμάχερ είναι απολύτως λογικός, οφθαλμοφανής λύση θα έλεγα, αλλά γιατί δεν την ακολουθούμε? Γιατί αντί να παίζουμε στις φανταστικές αγορές με αέρα δεν επενδύουμε στην πραγματικότητα με παραγωγή?

Απλούστατα διότι ο μοναχικός καβαλάρης στοχεύεται εύκολα...