Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

6.12.10

Δεν υπάρχει φαγητό τζάμπα!

Αυτή η βασική αρχή της Οικολογίας μού ήρθε στο μυαλό ακούγοντας, διαβάζοντας και βλέποντας τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο γιαννιώτικο λεκανοπέδιο από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, που ναί μεν ήταν ισχυρές, αλλ' όχι και τόσο «ακραίες» για τα Γιάννενα, όσο θέλουν να μάς κάνουν να πιστέψουμε ο εσμός των υπεύθυνων "τοπικών αρχόντων" με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις τους.
Τά ίδια εδώ, τα ίδια κι αλλού, τα ίδια προ ετών με την καταστροφική πλημμύρα από το μπάζωμα του "Ποδονίφτη" στην Ν. Φιλαδέλφεια, που, αν δεν μέ απατά η μνήμη, είχε και θύματα.
Συμφεροντολογική αντιμετώπιση της λίμνης, όλα αυτά τα χρόνια, πολλά χρόνια..., και να τα «ακραία» φαινόμενα για να ξεσκεπάσουν τα «καλά» του περιορισμού της επιφάνειάς της, των μπαζωμάτων, της οικοπεδοποίησης ακτών, των αφρόντιστων τάφρων και φυσικών κοιλωμάτων απορροής.
Δεν υπάρχει φαγητό τζάμπα!
Ας τήν κρατήσουμε καλά στο μυαλό μας αυτήν την φυσική οικολογική αρχή. Ότι κάνουμε τό πληρώνουμε. Κάπου κάπως, κάποτε... ως άτομα, ως κοινωνία, ως ανθρωπότητα.
Τό λένε και «η φύση εκδικείται» για να καλύψουν τις ευθύνες -ΚΑΙ των ατόμων πολλές φορές- αλλά σίγουρα των "ταγών"... Διαστρέβλωση είναι... Η φύση δεν έχει αισθήματα... Ούτε συμφέροντα, για να «εκδικηθεί», όταν την βιάζουμε... Απλώς: Δεν υπάρχει φαγητό τζάμπα!
Ή όπως τό 'λεγαν παλιότερα:
Ό,τι κάνεις (θα) λάβεις, καρδιά μη σέ πονέσει.

4 σχόλια:

Side21 είπε...

Έτσι είναι φίλε μου
Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ !!!
Κι ύστερα μιλάμε για ...
ΑΚΡΑΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ !!!
Η βάρβαρη εκμετάλευση των φυσικών πόρων,
η αδιαφορία μας για την προστασία του περιβάλλοντος
και την αειφορία του ζωϊκού και φυτικού βασιλείου, διαταράσσει την ισσοροπία του κόσμου μας.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε αφέντες του πλανήτη μας αλλά συγκάτοικοι με άλλα είδη και ν' αλλάξουμε νοοτροπία πριν είναι πολύ αργά ...

Ναπoλέων είπε...

Ως νέος, αγαπητέ σαμιώτη, είχα ...βαρεθεί να ακούω για την "κατάκτηση" της Γης από τον άνθρωπο...
Ήταν ταιριαστό με την βιβλική ρήση "αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε την Γήν"... Αλλά βεβαίως και με την πραχτική των αποικιοκρατών {υπήρχαν ακόμα τότε...}.
Ευτυχώς τώρα κόπηκαν ή -έστω- μειώθηκαν αυτά στα σχολεία.
Είναι μιά, μικρή, νίκη της Οικολογίας, όπως και να τό δεις.

Ας τής ευχηθούμε:
"Και εις ανώτερα"...

Νινή Ζ. είπε...

πολυνομο-σχεδιάζω κατεπειγόντως στο μπλογκ μου!

Για περάστε... για περάστε...

Λωτοφάγος είπε...

Καμιά φορά αναρωτιέμαι, Ναπολέων, πώς είναι δυνατόν οι Γιαννιώτες να καταστρέφουν αυτή τη λιλιπούτεια ομορφιά! Δεν τη λυπούνται;
Και αναρωτιέμαι επίσης, πόσο χώρο θέλει ο καθένας μας, τελικά. Ευτυχώς είμαστε μόνο(!) 11 εκατομμύρια. Σκέψου να είχαμε μια χώρα μεγέθους Ολλανδίας: θα εισβάλλαμε στο Βέλγιο;