Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

13.11.11

χρωστούμενο...
Ανακοίνωση Παπανδρέου (του μεσαίου)
στις 23-12-74 για το σχέδιο Συντάγματος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δυστυχώς, όπως προβλέψαμε, το Σύνταγμα που κατέθεσε η κυβέρνηση Καραμανλή κάθε άλλο προβλέπει παρά Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αλλά και ο τίτλος "Προεδρική Δημοκρατία" δεν ευσταθεί. Ουσιαστικά αποτελεί το Συνταγματικό πλαίσιο απολυταρχισμού με κοινοβουλευτικό μανδύα.
Εξασφαλίζει υπερεξουσίες νομοθετικές και εκτελεστικές για τον Πρόεδρο, που μεταβάλουν την Βουλή, δηλαδή την Εθνική Αντιπροσωπεία, σε όργανο δεύτερης κατηγορίας.
Εξασφαλίζει για το αξίωμα του Προέδρου την δυνατότητα να στεγανοποιήσει ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα και την δημόσια τάξη.
Προσφέρει τον μηχανισμό μέσω του οποίου εξασφαλίζεται ο έλεγχος της χώρας μας από ξένες δυνάμεις.
Απαλλοτριώνει από το δικαίωμα τους εργαζόμενους για εξωκοινοβουλευτικούς αγώνες και ιδιαίτερα από το δικαίωμα της απεργίας.
Καθιστά την «κατάχρηση» των ατομικών ελευθεριών κολάσιμο πράξη. Στο σύνολό του αποτελεί υπόδειγμα Συντάγματος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κατεστημένου, για την αποφασιστική υπονόμευση και της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας.
Η εκλογή τέτοιου Προέδρου από την Βουλή και όχι άμεσα από το λαό είναι ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη. Ασφαλώς ο λαός, όταν ανέδειξε τον κ. Καραμανλή στο αξίωμα του Πρωθυπουργού, δεν εγνώριζε πως εξέλεγε Μονάρχη.
Καλούμε και το Κοινοβούλιο, άσχετα από κομματική τοποθέτηση, και τον ελληνικό λαό να αγωνισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα για την καταψήφιση ενός Συντάγματος, που αποτελεί στην πράξη προέκταση και επιφανειακή μόνο αλλοίωση του Συντάγματος του Παπαδόπουλου(4).
Στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει τις απόψεις του.
23.12.74
- - - - - - - - - - - - - - -
Σ.Σ.
1. Οι υπογραμμίσεις, ο τονισμός και η στίξη είναι δικά μου.
2. Το κείμενο όμως είναι αυτούσιο, πιστή αντιγραφή από το "πράσινο βιβλιαράκι" του τότε ΠΑΣΟΚ.
3. Όποιος/-α δεν τό 'χει αλλά τό επιθυμεί, ας μού στείλει 25 ευρά, να τό φωτοαντιγραφήσω να τού/τής τό στείλω.
4. Με τό "Παπαδόπουλου" δεν εννοεί ...εμένα. Στο βιβλίο μου {1975-76} "Το Σύνταγμα και γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί" προτείνω έντιμη αναθεώρηση που θα οδηγούσε στην δημοκρατία... Όχι σαν αυτή που έκανε ο ίδιος το 1986 για να αυξήσει την αυταρχικότητα... Από αυτό το βιβλίο έχω ακόμα μερικά αντίτυπα. Σάς τό ταχυδρομώ προς 6,50 ευρά έκαστον.
5. Ταχυδρομικά εμβάσματα: Ναπολέων Παπαδόπουλος, Σκλίβανη [455 00].
Για τυχόν διευκρινίσεις: napoleonpapadopoulos@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: