Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

17.7.13

Οι υπουργοί, τα φέουδά τους,
η δημοκρατία κι εμείς

Σε όσους δεν έχουν ...ζαλιστεί από τον καταιγισμό της πολύπλευρης και πολύμορφης προπαγάντας του (μεγαλύτερου μέρους του) πολιτικού προσωπικού και των στενά διαπλεκόμενων ΜΜΕ τους είναι εμπεδωμένη η αντίληψη ότι έχουμε μεν Δημοκρατία ως πολίτευμα[¹] όχι όμως και δημοκρατία ως πολιτειακή (και κοινωνική) λειτουργία.
Αυτή η ...δεύτερη δημοκρατία, με "δ" μικρό[²], η διαδικασία δηλαδή με την οποία μετασχηματίζεται χωρίς διαστρεβλώσεις η λαϊκή βούληση σε νόμους, κανόνες, ρυθμίσεις των σχέσεων των πολιτών μεταξύ τους και με το σύνολο και άρα σε διακυβέρνηση της χώρας δεν έχει υπάρξει έως τώρα ούτε στην Ελλάδα[³] ούτε αλλού.
Ως πολυπαραγοντικός αλγόριθμος (ή "εξίσωση" που λέγαμε παλιότερα) η δημοκρατία, με προϋποθέσεις-εξαρτήσεις από το επίπεδο της Παιδείας, την κατανομή των εισοδημάτων και την κοινωνική και πολιτική ιστορία κάθε συλλογικότητας αλλά και με λυσσαλέα, επίμονη, διαχρονική αντίδραση από τους κάθε φύσης εξουσιαστές, δεν έχει "επιλυθεί" ακόμα, δεν έχει φυτρώσει πουθενά και ποτέ ώς τώρα.
Κάποιες εξαιρέσεις (σε πολύ μικρές ομάδες), που καταγράφηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας απλώς επιβεβαιώνουν τον "κανόνα" και είτε δεν επιβίωσαν για πολύ καιρό ή μετασχηματίστηκαν κατά τα περιγραφόμενα στο βιβλίο του στοχαστή Τζώρτζ Όργουελ "η φάρμα των ζώων"[4].

Έτσι π.χ. το χάλι της Βουλής μας να συζητείται ένα "βαρύ" -και βάρβαρο κατ' εμέ..- πολυνομοσχέδιο με άδεια τα υπουργικά έδρανα δεν κάνει -κακώς, κάκιστα...- μεγάλη εντύπωση. Οι υπουργοί απλώς ακολουθούν την τακτική του πρωθυπουργού που περιφρονεί την Βουλή, έχοντας εξασφαλισμένη την ψήφο του (δικομματικού) «λόχου»...
Και που κάθε τόσο την καπελώνει" με τις διαβόητες -και αντισυνταγματικές!- αλλεπάλληλες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, 23(!!!) έως τώρα. Σε ένα χρόνο μέσα! Κάθε 15 μέρες δηλαδή...
Και που την πρακτική της επιστράτευσης όποιων εργαζόμενων διαμαρτύρονται για τα μέτρα εξαθλίωσής τους, την είδε ως πολύ βολική «λύση».
Ως «απόλυτος μονάρχης» αισθάνεται και ενεργεί.
Και οι κάτω απ' αυτόν υπουργοί ως φεουδάρχες την έχουν βρεί. Βλέπουν τον εαυτό τους ως επικεφαλής φέουδου που τους εξασφαλίζει την επανεκλογή... Δεκάρα δεν δίνουν για το αν κάνουν καλά την δουλειά τους, αν τηρούν την συνταγματική επιταγή.
Πολύ εύστοχα ο πρόεδρος των υπαλλήλων ΟΤΑ τους αποκάλεσε επίορκους!
Δείτε την περίπτωση Μανιτάκη.
Προκειμένου να κάνει την όποια "διοικητική μεταρρύθμιση"[5] ζήτησε από τους συνυπουργούς του να εκπονήσουν για το υπουργείο τους (και τα εποπτευόμενα απ' αυτό ΝΠΔΔ) ένα "σφιχτό" οργανόγραμμα και έναν πίνακα με πόσοι υπάλληλοι τους περίσσευαν (και πόσοι τους έλλειπαν, αν έλλειπαν) κατά ειδικότητα, ώστε ως αρμόδιος υπουργός να δεί ποιές και πόσες μετατάξεις μπορούν να γίνουν αλλά, κυρίως, πόσες απολύσεις (...μεταμφιεσμένες σε "διαθεσιμότητες") για να ικανοποιηθούν οι μνημονιακές επιταγές.
Τον αγνόησαν παντελώς. Επί 12 μήνες... Σιγά που θα πείραζαν το φεουδάκι τους...
Και θρασύτατα βέβαια τολμούν τώρα να μιλούν για «ανικανότητα» Μανιτάκη[6].
Δείτε όμως και την περίπτωση Μητσοτάκη, που τον διαδέχτηκε στο υπουργείο.
Αντιμετωπίζοντας την ίδια νοοτροπία αλλά πονηρότερος αυτός, άφησε ...ήσυχα τα φέουδα των συνυπουργών του και έρριξε το ...ανάθεμα στους Δήμους!
Έβαλε διατάξεις (στο άθλιο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και μπορεί να ψηφιστεί κιόλας...) με τις οποίες καταργούνται οι Δημοτικές Αστυνομίες, απολύονται οι σχολικοί φύλακες, αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές. Όλοι στις αρμοδιότητες των κατά τόπους Δήμων.
Για υπουργεία και ΝΠΔΔ άχνα...
Η «μεταρρύθμιση» πέφτει πάνω στους Δήμους και την πληρώνουν -άσχημα, πολύ άσχημα...- οι  υπάλληλοί τους.
20.7.13
Πέρασαν μέρες από όταν ξεκίνησα να γράφω. Εντωμεταξύ το «πολυνομοσχέδιο» της συμφοράς ψηφίστηκε. Κακήν-κακώς... Αλλά πήρε την τυπικά απαιτούμενη πλειοψηφία.
ΚΑΙ οι σχολικοί φύλακες καταργούνται-απολύονται[7] ΚΑΙ οι καθηγητές Επαγγελματικών Λυκείων (χαρά οι ιδιώτες σχολάρχες... θα κονομήσουν από τη διάλυση καίριων τμημάτων) το ίδιο ΚΑΙ οι δημοτικοί αστυνομικοί μετατάσσονται στην "ΕΛ.ΑΣ". Οι περισσότεροι. Διότι κάποιοι ΚΑΙ απ' αυτούς θα απολυθούν ή θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση με επιβολή αβάσταχτα δυσμενών συνθηκών μετάθεσης-υπηρέτησης αλλού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού τα κατάφερε και γλίτωσε από την λαδιά εκείνων των περιέργως απλήρωτων τιμολόγιων της Ζήμενς για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του γραφείου του[8], μέσω της προσκολλήσεως στον εκάστοτε αρχηγό της ΝΔ (αντίθετα από τη Ντόρα...) και του συναφούς θυμιατίσματος, κόβει τώρα κεφάλια... «οριζόντια» για να επιδειχτεί ως ικανός και πιστός τηρητής των εντολών εξαθλίωσης όλου και μεγαλύτερου μέρους του λαού.
Όπως ίσως θυμάστε, από συνεργάτες του, ηλεκτρονικού πιά, "Παρατηρητή της Ηπείρου"και από μένα, είχε εξαρχής τονιστεί ότι τα βάρβαρα μέτρα «λιτότητας», που επέβαλε η τρόϊκα με τα μνημόνια ΔΕΝ είχαν ως κύριο στόχο την αποπληρωμή των χρεών μας (και σε καμμία περίπτωση βέβαια το δήθεν «νοικοκύρεμα» για νά 'ρθη η ανάπτυξη και μπλά-μπλά-μπλά...) αλλά την πλήρη εξαθλίωση των πολιτών, ώστε να διαλυθεί, να σβήσει η όποια αντίστασή μας στο επερχόμενο ξεπούλημα κάθε δημόσιου πόρου, κάθε δημόσιας περιουσίας.
Ο κύριος στόχος τους ήταν και παραμένει να αποχτήσουν "μπίρ-παρά" όσα δεν μπορούν να παράξουν στα εργοστάσιά τους...
Κλίμα, ήλιο, ακτές, νησιά, γαλάζιες θάλασσες, πρώτες ύλες...
Και βέβαια όχι μόνον της Ελλάδας! Το ίδιο παιχνίδι το παίζουν παντού.
Στο μνημονιακό τρίχρονο που πέρασε, αυτά όχι μόνον αποδείχτηκαν περίτρανα αλλά (ωρισμένα...) ομολογήθηκαν επίσημα από τους εμπνευστές τους...
Στις τρείς μέρες που πέρασαν σημειώθηκαν και τα εξής «ωραία», που παραθέτω "τηλεγραφικά":
1. Ήρθε ο Σόϊμπλε. Όχι όμως ως αγοραστής, όπως η Μέρκελ. Αυτός απλώς συμπεριέλαβε την Αθήνα στην προεκλογική του εκστρατεία... Και γι' αυτόν όμως ο κ. Δάρτης επιφύλαξε μιά Αθήνα χωρίς κατοίκους! Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τόσο μεγάλη όρεξη να εποικίσουν την Ελλάδα. Υπάρχει μπόλικος αχρησιμοποίητος lebensraum, σκέφτονται...
2. Μιά μέρα πριν ο Σαμαράς θεώρησε ότι έπρεπε να μάς τραβήξει ένα ...διάγγελμα. Για το νέο ...μεγάλο success story: Δέχτηκε η τρόϊκα (τώρα που είναι κλεισμένες όλες οι τουριστικές συμφωνίες... προσέξτε το και συνδυάστε το με τα παραπάνω περί πραγματικού τους στόχου!) να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%... Είναι κάτι (λίγο... αλλά κάτι...) για το συγκεκριμένο κλάδο αλλά όχι ότι άξιζε και πρωθυπουργικό διάγγελμα! ...Άκου διάγγελμα... Έχουν εντελώς χάσει κάθε αίσθηση γελοιότητας! Ακόμα και κάποια «δικά τους» "παπαγαλάκια" τούς πήραν στο ψιλό...
3. Μιά μέρα μετά η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα αυξηση τιμολογίων λόγω, λέει, "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας". Αλλού με τις ΑΠΕ μειώνουν το κόστος ζωής. Τα δικά μας «ξεφτέρια» το αυξάνουν! Εύγε!
Πάντως επαληθεύονται έτσι πλήρως οι υποσχέσεις της φιλαλήθους δικομματικής (και πρώην τρι-...) ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ!
Πράγματι ΝΕΟΥΣ φόρους δεν έχουν βάλει... Απλώς έχουν αυξήσει ως το ...θεό, τους παλιούς... Μέχρι τέλους Σεπτέμβρη θα το νοιώσουμε όλοι στο τομάρι μας. Σκληρότατα.
Για το μεγάλο ...πάρτυ των φωτοβολταϊκών πάντως θα σάς έχω σε λίγες μέρες μιά αποκαλυπτική και πολύ ενδιαφέρουσα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορία. Όχι όμως σε τούτο το μπλογκ αλλά στο πιό ...αρμόδιο "Do It Yourself" {http://duityrself.blogspot.gr}

Αυτή είναι η, κάθε μέρα και χειρότερη, κατάστασή μας με τους απίθανους σαλτιμπάγκους που μάς έχουν καθήσει στο σβέρκο, απομυζώντας και την τελευταία κοινωνική ικμάδα, καταπατώντας επανειλημμένα το Σύνταγμα και καταλύοντας καθε ίχνος δημοκρατικής έκφανσης στην ολιγαρχία που βιώνουμε.
Πρέπει κάτι να κάνουμε, δεν νομίζετε, προτού τα διαλύσουν και τα ξεπουλήσουν όλα;;;
Να διαβάσω προτάσεις σας!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[¹] Ότι δηλαδή ως ανώτατο πολιτειακό παράγοντα δεν έχουμε βασιλιά, αυτοκράτορα ή δικτάτορα αλλά Πρόεδρο.
[²] Εκτενή ανάλυση θα βρείτε εδώ στο σχετικό άρθρο μου τον Φεβρουάριο του 2008.
[³] Κάποιοι που νομίζουν ότι υπήρξε στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα συγχέουν τις δύο έννοιες, διότι περί ολιγαρχίας επρόκειτο.
[4] «Σπάει κόκκαλα» η περιγραφή του ότι η αρχική ταμπέλα της "φάρμας" από «όλα τα ζώα είναι ίσα» στο τέλος άλλαξε με την «όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά μερικά είναι πιό ίσα»...
[5] Μανία κι αυτή με την -συνεχή!- ψευδορολογία... Δέκα -τουλάχιστον...- φορές την ημέρα βαφτίζουν το κρέας "ψάρι"...
[6] Δεν έχω κανένα λόγο να αναλάβω την υποστήριξη του πρώην υπουργού της ΔΗΜΑΡ... Ίσα-ίσα... Αλλά δεν μπορώ να "χάψω" τα παραμύθια και την διαστρέβλωση των γεγονότων από τους Σαμαρά και Βενιζέλο και τα ψευδολογούντα επιτελεία τους.
[7] Εκτός από όσους έχουν, λέει, μεταπτυχιακό!!!... Αυτό ως ρουσφέτι μυρίζει... Από χιλιόμετρα. Κάποιο δημοσιογραφικό σαΐνι θα το εντοπίσει. Θυμηθείτε με...
[8] Γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι η αξία του υπερέβαινε το 1.500.000 ευρά! Όχι παίζουμε... Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, δήλωσε ότι τά είχε ...ξεχάσει απλήρωτα. Και έσπευσε να τα πληρώσει τότε. Τα πλήρωσε πράγματι, έστω καθυστερημένα;;; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλω. Εξοφλητική απόδειξη μπορεί να έχει... Για την πληρωμή αμφιβάλλω, μετά από όσα έχουν αποκαλυφθεί για την Ζήμενς και τις υπόλοιπες ...τίμιες επιχειρήσεις στο κράτος της κας Μέρκελ.

1 σχόλιο:

...Ατακαδόρ είπε...

Ας αρχίσουμε από αύριο, Ναπολέων:

1. Αύριο 23-7-2013 να ΜΗΝ γιορτάσουμε την «δαπάναις» της δύσμοιρης Κύπρου μας πτώση της χούντας και την συναφή «μεταπολίτευση».

2. Μεθαύριο να εμποδίσουμε να γιορτάσουν οι διάφοροι "ταγοί" την έλευση του αρχηγού της ΕΡΕ και κορυφαίου συμβόλου της "ενός ανδρός αρχής" και της περί αυτόν κλίκας, της ολιγαρχίας δηλαδή, την οποία, όπως γράφεις, επονομάζουν από τότε «δημοκρατία», ως στάχτη στα μάτια μας.

3.Να αρχίσουμε να ξηλώνουμε μία-μία και τις άλλες φενάκες, τις απάτες και τα παραμύθια που μάς σερβίρουν επίμονα τόσα χρόνια, όπως π.χ. τα περί «ισχυρών», δηλαδή μονοκομματικών, δηλαδή αρχηγικών, δηλαδή ανεξέλεγκτων, δηλαδή ανίκανων και διεφθαρμένων κυβερνήσεων.
Αυτό δεν το λένε ανοιχτά τώρα... «την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι», αλλά δεν παύει να είναι ο σκοπός τους, όπως φαίνεται π.χ. από την ...πυγμή που προσπαθεί να δείξει ο Σαμ-αραγκιόζης...

4. Όταν πετύχουμε το ξήλωμα σε έναν καλό βαθμό, τότε καιρός είναι να πάμε σε εκλογές.