Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

31.7.07

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε μαύρη σαν καλιακούδα...

31-7-07

Λάθος μάλλον συνειρμούς θα σάς φέρνει ο τίτλος...

Η μαυρίλα δεν αναφέρεται στις πυρκαγιές, που αέναα επισυμβαίνουν στο οπερεττικό μας κράτος ασχέτως του ...χρώματος των κυβερνήσεων, και το ΜΑΥΡΟ κάρβουνο στο οποίο διηνεκώς μετατρέπονται τα δάση μας, λόγω της πλήρους αδιαφορίας και ανικανότητάς τους. Τα δάση μας...είτε οι "απλώς" ...«δασικές εκτάσεις» κατα τον Βαγγέλη Βενιζέλο... τον υπέρτατο δασοκτόνο συνταγματολόγο και ύψιστο πολιτικάντη-"δωρητή" του ΠΑΟΚικού μεγαλοκομπιναδόρου προέδρου. Μην τα ξεχνάμε αυτά!

Η μαυρίλα δεν αναφέρεται ούτε κάν στις, πριν λίγο καιρό, ΚΑΤΑΜΑΥΡΕΣ (δηλονότι φασιστικές, μελανοχιτωνικές) δηλώσεις του λατινομαθούς Πολύδωρα, που υπονοούσε πως μόνο με την κατατρομοκράτηση των πολιτών μέσω των τερατωδών αυξήσεων των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις, θα βελτιωνόταν η οδική μας συμπεριφορά... "Τρίχες κατσαρές" λέγαμε στην εποχή μου... Ούτε είδατε, ούτε θα δείτε καμμιά βελτίωση με τέτοια μέτρα. Ο φασισμός ποτέ δεν έφερε κάτι καλό. Κι αν μερικοί από σάς εμφορούνται από τέτοιες ή παραπλήσιες αντιλήψεις, ας επαναλαμβάνουν δεκάκις της ημέρας το:
«ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΩ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΜΕ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΕΙ» μπας και θεραπευθούν από την κακιά αρρώστια.

Η μαυρίλα δεν αναφέρεται ακόμα ούτε στην ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ τακτική του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος χολωμένος από τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που τόν φέρνουν πολύ κάτω, ως ...καταλληλότερο πρωθυπουργό, από τον νύν, νομίζει πως θα τό αντιστρέψει με συνεχείς ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ επιθέσεις... Σοβαρή πολιτική κι αυτή, μοντέρνα κλπ κλπ. Δεν έχει ούτε έναν σύμβουλο να τού πεί, πως ΠΑΝΤΑ οι πρωθυπουργοί βγάζουν καλλίτερα ποσοστά "καταλληλότερου" από όποιον άλλον; Τόση βλακεία πιά; Ξέχασαν κιόλας τον...«καταλληλότερο» Σημίτη;

Τέλος η μαυρίλα δεν αναφέρεται ούτε κάν στον πανύβλακα πλανητάρχη και τους "αναγεννημένους χριστιανούς" γύρω του, που νομίζουν πως αν παμ-πλουτίσουν (πλούσιοι είναι ήδη...) αυτοί και η παρέα τους, θα γίνουν ευτυχείς. Κούνια που τους κούναγε... Άπειρα τα αντίθετα παραδείγματα. Τον Μίδα και μόνο, ας θυμηθούν οι ηλίθιοι.

Η μαυρίλα του τίτλου αναφέρεται στην μαύρη καθημερινότητά μας.

Στον γείτονα που αδειάζει πρωί-πρωί το τασάκι του αυτοκινήτου του στο δρόμο.

Στον περιπτερά που πουλάει τα τσιγαρόχαρτα 0.50Ε ενώ τα αγοράζει 0.17Ε, 300% mark-up. Τέλειο!

Στους υπαλλήλους καθαριότητας που απεργούν κάθε ...Χριστούγεννα, σαν νά 'ταν χριστιανοί, ένα πράμμα.

Στους υπαλλήλους της ΟΑ που απεργούν την εποχή της μεγάλης κίνησης, για να ξεκουραστούν λίγο...

Στον ...κανένα που σού λέει (ολόθερμη και με νόημα!) καλημέρα το πρωί.

Στον ...βιαστικό που διπλοπαρκάρει απέναντι από άλλο διπλοπαρκαρισμένο, κι όχι λίγο παρακάτω..., "για μιά στιγμή".

Στον σύντροφο ζωής που σού φορτώνει τα «δικά του» χωρίς να χαμπεριάζει τα «δικά σου».

Στον τεχνίτη που τα παριστάνει όλα δύσκολα για να αποσπάσει πιό πολλά απ' τα συμφωνημένα.

Στις τράπεζες, στις αλυσσίδες καταστημάτων, που όλο κερδίζεις με τις προσφορές τους κι όλο αυτές διογκώνουν τα κέρδη τους.

Στο ψέμμα, την απάτη, την "μαγκιά" που μάς περιβάλλουν ασφυκτικά... είτε μάς έχουν εξανδραποδίσει κιόλας...

Στον φιλοτομαρισμό (την άμυνά μας, νομίζουμε...) που έχει αναχθεί σε κανόνα ζωής.

Στον ΦΟΒΟ μας απέναντι σε όλα, που διώχνει την αγάπη.

Που σβήνει την μόνη μας ελπίδα για να βρούμε το θάρρος και τη δύναμη ν' αντισταθούμε στη μαυρίλα και να τήν διώξουμε κάποτε.

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

10 σχόλια:

Ν.Α. Λάμπης είπε...

31.7.07
Άντε...καλό μήνα...,

μού 'δωσες έμπνευση να γράψω κάτι εκτενές για μια άλλη καθημερινή μας μαυρίλα, όχι όμως εμφανή αλλά μασκαρεμένη και ύπουλη.

Μάλλον, λόγω μεγέθους, θα το "αναρτήσω" στο δικό μου "ιστολόγιο".

5monkeysbrain.blogspot.com, ξέρεις εσύ.

Νά 'σαι καλά!
Ν.Α.ΛΑΜΠΗΣ

etalon είπε...

"Στον ΦΟΒΟ μας απέναντι σε όλα, που διώχνει την αγάπη."

απο δω ξεκινουν ολα. τελικα το καταφεραν ο φοβος ναναι η μεγαλυτερη δυναμη τον 21ο αιωνα.
(κατι σαν μεταμοντερνος Μεσαίωνας κι ειμαστε ακομα στην αρχη)

Ναπoλέων είπε...

2-8-07
etalon αγαπητέ,
πριν δυό χρόνια ήμουνα στην Αυστραλία και "γνώρισα" έναν σκιτσογράφο-φιλόσοφο-ποιητή
τον Leunig (γερμανοαυστραλός πρέπει νά 'ναι). Μού χάρισαν ένα βιβλίο του από το οποίο σού χαρίζω κι εσένα το παρακάτω, που προσωπικά μέ έχει «χαράξει», όσο και κάποια του Καβάφη, του Καββαδία, του Λειβαδίτη, του Μπρέχτ:

LOVE AND FEAR
There are only two feelings. Love and fear.
There are only two languages. Love and fear.
There are only two activities. Love and fear.
There are only two motives, two procedures,
two frameworks, two results. Love and fear.
Love and fear.

Τάδε έφη Λόϊνιχ... και προσχώρησα στο "δόγμα" του.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

MenieK είπε...

Αγαπητέ Ναπολέων,
σε παρακολουθώ (όχι κακόβουλα, εννοείται) από μβλογ σε σχολιασμό και τουμπαλ(ν)ιν. Όλα καλά κι όλα ωραία (κι ας ήσουν μ' άλλονε παρέα) αλλά αυτός ο "αφοπλισμός" στην υπογραφή σου, μου κάνει έναν συνειρμό που (δεν αντέχω και) θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου, καθώς (αν είναι αληθής ο ηλικιακός αυτοπροσδιορισμός σου) είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις και κατανοήσεις.
Μου φέρνεις, λοιπόν, στο νού κάτι αλήστου μνήμης τελετές στη δεκαετία του 80 (του προηγούμενου αιώνα μην ξεχνιόμαστε, όταν οι περισσότεροι bloggers ήταν ή αγέννητοι ή μπουσούλαγαν, άντε και οι μεγαλύτεροι μετρούσαν με το αβάκιο και συλλάβιζαν το το-πι) όπου κάθε δήμος και χωριό, κάθε κοινότης και συνοικία θεωρούσαν ιερή υποχρέωσή τους να αυτοανακηρυχθούν αφοπλισμένες και αποπυρηνικοποιημένες ζώνες. Μέχρι πρόσφατα (καλά, σχετικό... αλλά μου επιτρέπεται καθώς είναι γνωστές οι αποδομιστικές και μετανεωτεριστικές καταβολές μου) εξ' άλλου, ειδικά στη Βουλιαγμένη, υπήρχαν τα απομεινάρια (κάτι πανώ και κάτι αντίστοιχης αισθητικής ταμπέλες) που ενημέρωναν εποχούμενους και πεζούς: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ/ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ/ΑΠΑΝΘΡΑΚΟΥΠΟΛΗ: ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ... Είχες έτσι μια διπλή σιγουριά ως άνθρωπος και ως πολίτης. Αφ' ενός ήξερες ότι το ελληνικο Κοζλοντούι, δε θα χτιζόταν δίπλα στο Εργοστάσιο, άρα μπορούσες να γίνεσαι λιώμα με την ησυχία σου και να πεθαίνεις από αυτοκίνητο βγαίνοντας. Αφ' ετέρου δινόταν ένα σήμα στον (άσχετο περί της ευρωπαϊκής γεωγραφίας) Ρήγκαν ή Μπούς (πατέρα ή και υιο, αδιάφορο) ή Κλίντον να στρέψει τους πυραύλους με τις πυρηνικές κεφαλές προς το Ελληνικό/Ανω Γλυφάδα/Ανω-σχώμεν-τας-καρδιας που κακώς δε φρόντισαν να είναι αποπυρηνικοποιημένες (τώρα που το σκέπτομαι έτσι εξηγείται η εξαφάνιση ολόκληρης περιοχής, όπως τα Σούρμενα, από τον χάρτη της Ν.Αττικής, που ποτέ δεν χώνεψα)
Συνεκδοχικά λοιπόν, μήπως ήρθε η ώρα να ασπαστείς την άποψη του Σόλωνα (εις εκ των επτά σοφών, κρίμα να τον προσπερνάμε έτσι, δε νομίζεις?) για την ουδετερότητα και την αρνησιχρησία όπλων?
(Αν, παρ' όλο το μεγεθός, διαβάζεις προσεκτικά το σχόλιο, όπως φαντάζομαι, θα διαπιστώνεις ότι δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ άσχετο με το ποστ)
φιλικά...

Ναπoλέων είπε...

3-8-07
Αγαπητή MenieK,
μέ προσβάλλετε (υιοθέτησα την άποψη της Μεγαλοκοπέλας για τον πληθυντικό), όταν προτάσσετε το «αν» στο «διαβάζεις προσεκτικά».

Μού δίνετε όμως την αφορμή να αναφερθώ πρώτα στην δήθεν φτηνή κιλοβατώρα, που παράγουν τα ατομικά εγοστάσια. Για κολοσσιαία (διεθνή) απάτη πρόκειται. Έχω αρθρογραφήσει, έχω κάνει ομιλίες, έχω διαδηλώσει (τότε που σχεδίαζαν εργοστάσιο στην Κύμη) ενάντια σ' αυτή την φενάκη.
Αν προσθέσει κανείς το κόστος του Τσέρνομπυλ (ακόμα τώρα το καλύπτουν με μυριάδες τόννους μπετόν κάθε χρόνο!!!), χωρίς κάν να υπολογίσει τις έτσι κι αλλοιώς μη αποτιμήσιμες ζωές, στην τιμή της κιλοβατώρας που έχουν παράγει ΟΛΑ τα σοβιετικά ατομικά εργοστάσια από ιδρύσεώς τους, το αποτέλεσμα είναι μια πανάκριβη κιλοβατώρα...
Το ανάλογο συνέβη με το "Three Miles Island" στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία τώρα κι αλλού.
"Φτηνοί" είναι οι πολιτικοί που πήραν τις αποφάσεις, όχι οι ατομικές κιλοβατώρες.

Για το «καρφί» σας τώρα περί αφοπλισμού (πλήρους και γενικού εννοώ, ακόμα και της αστυνομίας παντός κράτους...):
1. Repetitio mater studiorum est (δεν νομίζω να χρειάζεστε μετάφραση).
2. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Μάνος Λο'ί'ζος έφα.
3. Αν πετάξει μιά πεταλούδα στο Πεκίνο, μπορεί να προκληθεί βροχή στο ...Παρίσι. Βασική αρχή της θεωρίας του Χάους. Που ισχύει η ...άτιμη, ισχύει. Όσο κι αν δεν συμφέρει μερικούς/-ές να το παραδεχτούν.
4. Αν ο Σπάρτακος δεν ξεκινούσε τότε, ίσως θα είχαμε ακόμα δουλεία ΕΚΕΙΝΗΣ της μορφής. Πιό "εξευγενισμένες" έχουμε και σήμερα. Θα δούμε τί θα γίνει και μ' αυτές...
5. Υπογράφω και την επαγγελματική μου, πολιτικός μηχανικός είμαι, αλληλογραφία έτσι εδώ και 20 περίπου χρόνια. Είχα σιχαθεί τα υποκριτικά «μετά τιμής, εκτίμησης κλπ» και τα  «Truly Υours»... Δεν έχω σημειώσει αρνητικές αντιδράσεις.

Ο αφοπλισμός θα επιβληθεί. Πιό σύντομα νομίζω από ότι οι περιστάσεις μάς επιτρέπουν να ελπίζουμε. Βοήθησε πολύ κι ο πανύβλαξ με την επίθεσή του στο Ιράκ. Θα δείτε. Εσείς μάλλον θα προλάβετε να δείτε αυτή την εξέλιξη ή τουλάχιστον την πορεία προς αυτή. Τα παιδιά μας (4 εγώ, εσείς ένα;) σίγουρα θα τήν δουν. Τον ορίζοντα τον βάζω στη μιά-μιάμισυ γεννιά.

Ο (πολέμαρχος κατά τα άλλα) Βίσμαρκ δεν ήταν που είχε πει: «Μπορείς να κάνεις πολλά πράμματα με τις λόγχες, εκτός από το να ...καθίσεις πάνω τους». Κάτι ήξερε αυτός.

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

MenieK είπε...

έχω κάνει κατάχρηση αυτού του blog σήμερα, αλλά έλα που είμαι επιρρεπής... Έτσι απορρίπτοντας, ασυζητητί, την άποψη της Μεγαλοκοπέλλας και προσπαθώντας να αμβλύνω την αλήθεια του Εκλλησιαστή (1:18) ότι όσο μεγαλώνει η γνώση τόσο μεγαλώνει η θλίψη... έχω μια πρόσκληση για σένα (αν έχεις διάθεση εν μέσω διακοπών, σχεδίων και τοπογραφικών) για παιχνίδι στα μέρη μου...

Ναπoλέων είπε...

4-8-07/05.00
Αγαπητή MenieK,
ταξίδεψα πρώτα στα μέρη σου(*).
«Παιχνίδι» όμως τό λες εσύ αυτό;;;
Μάλλον "Μπουμπουλίνας", "ΕΑΤ/ΕΣΑ", άντε και ..."Holy Inquisition", τού πάει καλλίτερα...

Διαφωνώ με τον Εκκλησιαστή. Θλίψη φέρνει η γνώση μόνο αν ξεκινάμε (που δεν πρέπει...) από αντιλήψεις σαν του prof. Pangloss στον Candide(**), πως ΑΥΤΟΣ ο κόσμος είναι ο καλλίτερος δυνατός των κόσμων...
Αλλοιώς χαρά φέρνει και καρτερία η γνώση, όχι θλίψη.

Καμμιά σχέση δεν έχω με σχέδια και τοπογραφικά, άλλο "σκέδιο" πολ. μηχανικός είμαι... Θα τό καταλάβεις, αν συνεχίσουμε να κουβεντιάζουμε.

Ούτε με διακοπές έχω σχέση... Τις έχω ...διακόψει προτού τις ξεκινήσω κάν. Πήγα δεν πήγα 2-3 φορές στη ζωή μου. Και τό σκυλομετάνοιωσα.
Όχι πως δουλεύω συνέχεια. Κάθε άλλο! Καθόλου workholic δεν είμαι. Διακοπές (με τη τρέχουσα έννοια) απλώς δεν κάνω.

Θα τό παίξω λοιπόν το "παιχνίδι" σου. Όσο αντέξω.

αγάπη
Ναπολέων

(*) προσαρμόστηκα άμεσα στην επιθυμία σου για ενικό. When in Rome, do as Romans do.
(**) Μπορεί νά 'ναι και λίγο λάθος τα ονόματα. Τα γαλλικά μου είναι φτωχά. Τη δασκάλα, που είχα πάρει για να βελτιώσω τα σχολικά μου, τήν ερωτεύτηκα και τήν παντρεύτηκα στο δέκατο μάθημα...

MenieK είπε...

Καλά βρε αδερφέ, θα τα χαλάσουμε τώρα για το αν υπάρχει πάνω στο γραφείο σου σκέδιο ή σχέδιο? Δε νομίζω... Φυσικά και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, εξ' άλλου ο Εκκλησιαστής ερμηνεύεται εκατονταετηρίδες, δε θα τον χαλάσουν οι πολλαπλές ερμηνείες οι δικές μας. Κακώς με κατηγορείς για οπαδό της δημοκρατίας του Σαλό, πάντως. Έβαλα και τους κανόνες στο blog στα σχόλια (οι παραλείψεις πρέπει να διορθώνονται άμεσα, για τα λάθη δεν είμαι σίγουρη...)

Αίθρα είπε...

Τί είστε εσείς, ρε παιδιά
(μάλλον «παιδιά» τλςπντν);
Τραβάτε ένα σχοινοτενές προσωπικό κουβεντολό'ι' και χάσατε την «αρχική ανάρτηση»...

Θα προσπαθήσω να ξαναφέρω το ...blog στη θέση του, στη μαυρίλα, με τις δικές μου παρατηρήσεις, σε μίμηση του Καρυωτάκη:

Μαύρη ειν' η καθημερινή εφημερίδα
όποια της κι αν δεις σελίδα,
μαύρο καπνό βγάζουν τα φορτηγά,
ιδίως τα κρατικά, στρατιωτικά.

Μαύρη η ζωή μες στα σχολεία,
μαύρη και η διδασκαλία,
μαυρούλα είν η υπουργός,
άχρωμος ο πρωθυπουργός.

Μαύρες οι ειδήσεις στα κανάλια,
μαύρα στις εκκλησιές τα ...μανουάλια,
απ' τον πολύ τον φαρισαϊσμό,
που τον πουλάνε για χριστιανισμό.

Μαύρα θα βάλουμε και στην κηδεία
της Πάρνηθας, του Υμηττού και του Πηλίου.
Έρχονται όμως εκλογές, ΣΩΘΗΚΑΜΕ!
Φαεινότερον τούτο είναι του ηλίου...

Ν.Α. Λάμπης είπε...

15.8.07

@ΑΙΘΡΑ

Περίφημη στιχοπλοκία.
Έκανες πάνω από 10 λεπτά να το σκαρώσεις;
Αν όχι, συναγωνίζεσαι τον ...Αττίκ.

@ ΜΕΝΙΕΚ & ΝΑΠΟΛΕΩΝ

Καλά σάς τα ψέλνει!

Ν.Α.ΛΑΜΠΗΣ