Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

8.8.07

«Γιατί τά 'σκιαζε η φοβέρα...»

Καιρό τώρα μού τριβελίζει το μυαλό αυτός ο στίχος του εθνικού μας ποιητή.
Γιατί συνδυάζει δυό παραπλήσιες λέξεις τό "σκιάζω"-φοβίζω και το "φοβέρα"-εκφοβισμός, τρομοκράτηση, απειλή.

Και γιατί βέβαια (ειδικά μετά την επίθεση/καταστροφή των Δίδυμων Πύργων στις ΗΠΑ, απροκάλυπτα, αλλά και πολύ πιό πρίν, διακριτικά) ο τρόμος και η τρομοκρατία είναι σε καθημερινή άμεση χρήση, ως πρόφαση παράβασης κάθε διεθνούς νόμου και παραβίασης κάθε στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος.

Νομίζω καταρχή πως πρέπει να καταρριφθεί ο παλιός μύθος πως η ΠΡΩΤΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ του ανθρώπου (του ...Erectus, του ...Habilis, του ...Sapiens, του Νεάντερταλ ή του Κρο-μανιόν, δεν ξέρω) ήταν ο ΤΡΟΧΟΣ.

Όχι! Η πρώτη εφεύρεσή του, και πολύ-πολύ παλιότερη από τον τροχό, ήταν ο ΦΟΒΟΣ, ως άριστο εργαλείο χειραγώγησης των υπολοίπων μελών της κυνηγετικής ή καρποσυλλεκτικής ομάδας. Για να τρέχουν αυτοί κι εμείς να διοικούμε "αφ' υψηλού"...
Κι άμα, κι όποτε, φαινόταν να μην επαρκεί ο απλός φόβος, τότε μετερχόμαστε και τον ΤΡΟΜΟ, με βίαιες τελετές, τρομακτικές μάσκες, αιματηρές θυσίες.
Κι όταν όλα αυτά δεν αποδεικνυόταν αποτελεσματικά, κολλούσαμε και μιά ανώτερη δύναμη, έναν ή περισσότερους θεούς, και ...καθαρίζαμε.

Δεν είναι απλοϊκά ούτε υπεραπλουστεύσεις αυτά. Συμπυκνώματα είναι. Εντρυφείστε λίγο στην ανθρωπολογία, την προϊστορία, την ψυχολογία και τις συναφείς επιστήμες και νομίζω πως θα άρετε τυχόν αντιρρήσεις σας.

Και σήμερα; Σήμερα πρέπει να ξεχωρίσουμε δυό επίπεδα:
1. Την χρήση του φόβου και την τρομοκρατία από την εξουσία για να πετύχει τους σκοπούς της, ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ συνήθως από αυτούς των πολιτών που εξουσιάζει.
2. Την ίδια μεθοδολογία από επαγγελματίες, βιομήχανους, εμπόρους, επιστήμονες, για να πουλήσουν ευκολότερα και ακριβότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή και από "απλώς" ...ιδιώτες, για να κουμαντάρουν ευκολότερα τις σχέσεις τους.

Ας τά πάρουμε από το τέλος προς την αρχή, αφού έτσι διαβαθμίζεται η οικειότητά μας με τα αντίστοιχα παραδείγματα.

2.2.3. Τί κάνουν π.χ. πολλοί γονείς για να πάει το μικρό παιδί για ύπνο, ή να φάει το φα'ί' του ή απλώς να κάτσει ήσυχα; Τό φοβίζουν (ή και τό ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ) με τον μπαμπούλα, τον χωροφύλακα, την κακιά μάγισσα... Έχω τύχει και σε απίθανη κατάσταση, όπου ο μπαμπάς πήγε κρυφά στο διπλανό δωμάτιο κι έβγαζε επί ώρα διάφορους βρυχηθμούς για να πεισθεί ο δύσπιστος ζωηρός βλαστός ότι υπήρχε πράγματι μπαμπούλας...
2.2.2. Τί γίνεται π.χ. ανάμεσα σε πολλά ζεύγη για να κρατούν αμείωτη την έλξη, το ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον; Φροντίζει καθένας να δημιουργεί ζήλεια, φόβο απώλειας, στο "έτερον ήμισυ". Πολλά τραγούδια έχουν γραφτεί..., πολλή μελάνη έχει χυθεί για τέτοιες καταστάσεις. Και πολλά δράματα πρόκυψαν.
2.2.1. Πόσες φορές δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέσα σε οικογένειες μια φανταστική αρρώστια (ή απλώς το "να μη στενοχωρηθεί ο μπαμπάς/η μαμά") για να «συμμορφωθούν» απείθαρχα παιδιά;

2.1.3. Τί κάνουν πολλοί επαγγελματίες για να πουλήσουν ακριβότερα (ή περισσότερα ή και τα δυό...) ειδικά προϊόντα "ασφαλείας"; Μα πρώτα-πρώτα ενσπείρουν τον φόβο στον πελάτη για πραγματικούς (αλλά στατιστικά ελάχιστους) ή και φανταστικούς κινδύνους. Έτσι για πλάκα, πηγαίνετε αύριο σε έναν οποιονδήποτε τζαμά και ζητείστε του προσφορά για αντικατάσταση των τζαμιών του σπιτιού σας. Το ΠΡΩΤΟ πράγμα που θα σάς προτείνει είναι τζάμια ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (τρίπλεξ), που τού στοιχίζουν ελάχιστα περισσότερο αλλα τά χρεώνει από 50% ώς και 100% ακριβότερα... Κάντε το ίδιο για τις πόρτες σας με έναν κουφωματά. Πολύ σπάνιο είναι να πέσετε σε κάποιον που ΔΕΝ θα σάς προτείνει πόρτες ασφαλείας (δήθεν αδιάρρηκτες..., δεν υφίσταται τέτοιο είδος, πάντα τά καταφέρνουν οι διαρρήκτες άμα υπάρχει "ψωμί"...) τις οποίες όμως θα τις πληρώσετε ...χρυσές.
2.1.2. Εμπόριο φόβου λοιπόν... και δεν είναι τα μόνα είδη φυσικά... Τί συναγερμοί σπιτιών και αυτοκινήτων πουλιούνται δεν το βάζει ο νού σας. Πιθανότατα έχετε βάλει κι εσείς στο αυτοκίνητό σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενοχλείτε κάθε τόσο τους γείτονές σας με τα εκκωφαντικά σφυρίγματα, μέσα στη νύχτα, είτε γιατί "κόλλησε" ο συναγερμός είτε γιατί κάποιος περαστικός σκόνταψε πάνω του είτε γιατί το ...κλώτσησε για πλάκα.
Δεν έχω δει καθόλου στατιστικές για το πόσοι κλέφτες αυτοκινήτων πιάστηκαν ή απλώς εγκατάλειψαν την προσπάθεια λόγω συναγερμού. Το πρώτο άλλωστε που μαθαίνουν είναι πώς να τον βγάζουν εκτός λειτουργίας. Τί κλέφτες θά 'ταν αλλοιώς; Προσωπικά μού έχει τύχει και ένας δικηγόρος και ένας συνάδελφος, μηχανικός, και ένας φοροτεχνικός, που χρησιμοποίησαν την μέθοδο του εκφοβισμού. Δεν «μάσσησα» που λέει κι η Γιαννάκου. Γιατρός πάντως δεν μού 'χει τύχει.
2.1.1. Η Βιομηχανία βέβαια κρατάει τα σκήπτρα στην καλλιέργεια του φόβου. Τόσο για όσα προϊόντα έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια, όσο και για πολλά που δεν φαίνεται να έχουν. Και δεν μιλάμε για όπλα βέβαια. Οι βιομηχανίες όπλων εντάσσονται κυρίως στην άλλη κατηγορία, την κρατική. Για "καθημερινά" προϊόντα μιλάμε. Για σκευάσματα, παιδικά κινητά, αδυνάτισμα... και άλλα πολλά. Δεν θα δώσω εδώ επώνυμα παραδείγματα. Και γιατί μεγάλωσε πολύ αυτό το άρθρο και σαν είδος ...εξάσκησής σας: Προσέξτε 10, ας πούμε, διαφημίσεις στην τηλεόραση και σημειώστε πόσες, άμεσα ή έμμεσα, χρησιμοποιούν τον φόβο ή πλασσάρουν την ασφάλεια, που είναι το ίδιο πράμμα... Θα εκπλαγείτε από το ποσοστό...

1.1.2. Από πολύ, πολύ, πολύ παλιά τό να χρησιμοποιούν οι εξουσιάζοντες τον ΦΟΒΟ του ΕΧΘΡΟΥ ήταν η πάγια (αν όχι και η μοναδική) πρακτική για να απομυζούν την οικονομική (αλλά και προσωπική!) ικμάδα των υπηκόων τους. Σκοτώθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι κι άλλοι έκαναν τεράστια πλούτη με αυτή τη μέθοδο.
Όποιος/-α δεν τό έχει ήδη εμπεδώσει αυτό, ας πάει για ύπνο... Και, μόλις τού/τής τύχει κάτι, τό ξανασκέφτεται.
Δυό σύντομα και κραυγαλέα παραδείγματα: Η Αθηναϊκή Συμπολιτεία που κατέσφαξε τους Μήλιους "στα καλά καθούμενα" και ο Χίτλερ πού 'χε βάλει τους δικούς του (ντυμένους με πολωνικές στολές) να ξεπαστρέψουν ένα γερμανικό φυλάκιο στα σύνορα για να δημιουργήσει αφορμή επίθεσης στην Πολωνία. Έτσι άρχισε ο Β' παγκόσμιος...

1.1.1. Στην εποχή μας, παρότι εξακολουθούν κατά κόρον να εφαρμόζουν ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ αυτήν την πρακτική (αργότερα θα βγεί στη φώρα τό πόσα κέρδισαν οι «αναγεννημένοι χριστιανοί» του -κατά τα άλλα- πανύβλακα πλανητάρχη από την εισβολή στο Ιράκ, δαπάναις -χρήματος και ζωών- του λαού των ΗΠΑ), έχουν αναπτύξει τα μέγιστα και έχουν εξαπλώσει την τεχνική του ΦΟΒΟΥ σε ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ "πελάτες".
Ένα μόνο παράδειγμα:
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις (ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ έχουν να χωρίσουν πιά οι δυό λαοί; Τις βραχονησίδες; Απολύτως τίποτα!) και η διαβόητη αναλογία 7 πρός 10 στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ξοδεύουμε κι αυτοί κι εμείς τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, πολλές φορές βλακώδεις..., που θα αρκούσαν για να λυθούν μεγάλα άμεσα προβλήματα (π.χ. αγορά πυροσβεστικών...) των λαών μας.

Μάς πείσανε (και μάς βάλανε) να ΦΟΒΩΜΑΣΤΕ οι μεν τους δέ, ώστε (μεταξύ άλλων) να πλουτίζουν από τα όπλα που μάς πουλάνε.

Αυτό θα πει επιτυχές μάρκετινγκ ΦΟΒΟΥ...

Μακρυγόρησα (άν και συντόμεψα πολλά...) αλλά δεν θα αποφύγω να παραθέσω το αγαπημένο μου ποιηματάκι του αγαπημένου μου αυστραλού σκιτσογράφου-ποιητή-φιλόσοφου Leunig (Λόϊνιχ):

LOVE AND FEAR
There are only two feelings. Love and fear.
There are only two languages. Love and fear.
There are only two activities. Love and fear.
There are only two motives, two procedures,
two frameworks, two results. Love and fear.
Love and fear.

Ευχαριστώ θερμά όσους έφτασαν διαβάζοντας ώς εδώ.
Μην απελπίζεστε! Αντισταθείτε με τον τρόπο σας. Μην υποκύπτετε στον καθημερινά διασπειρόμενο φόβο. «Τίποτα δεν πάει χαμένο»!

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων Παπαδόπουλος

8 σχόλια:

ευα(αληθινό) είπε...

Ο φόβος είναι η ασφαλέστερη φυλακή
Γι αυτο..
Ας σταματήσουμε να φοβόμαστε το Φόβο
οπως και να τον αγκαλιάζουμε

Ναπoλέων είπε...

9-8-07
Αγαπητή Εύα , που είσαι πράγματι Εύα κι όχι ψευδώνυμο...
Ποιός είπε να τόν φοβόμαστε τον φόβο;
Είναι απλώς ένας διώκτης της αγάπης (όπως και η αγάπη είναι διώκτης του φόβου) και να απαλλαγούμε πρέπει, άν τον έχουμε, ή να τον αποκρούουμε, όταν προσπαθούν να μάς τον επιβάλλουν.
There is only Love and Fear.
Όπου υπάρχει το ένα δεν υπάρχει το άλλο.
...Τάδε έφη Leunig (κι εγώ προσχώρησα).
Ναπολέων

Ατρεύς είπε...

Πολλή πίεση (ή/και θυμό) δείχνει το, εύστοχο πάντως, άρθρο σου.

Μήπως έχεις καεί στο κουρκούτι και φυσσάς και το γιαούρτι;

Μιά συμπλήρωση: Δεν είναι εργαλείο εκφοβισμού του πολίτη και το, κατεμέ διαβόητο,
«άγνοια νόμου απαγορεύεται» ;;;

Ποιός γίνεται να ξέρει όλους τους νόμους (ούτε οι δικηγόροι καν...) τη στιγμή που η Βουλή (και όχι μόνον η δική μας...) ψηφίζει πότε-πότε και αλληλοσυγκρουόμενα/αλληλοαναιρούμενα πράγματα;

Και δεν εννοώ βέβαια π.χ. το "ου φονεύσεις"... Πολύ πιο καθημερινά πράγματα εννοώ.

Ναπολέων Παπαδόπουλος είπε...

Αγαπητέ Ναπολέων
επειδή σε απασχολούν το θέμα του Φόβου και του αφοπλισμου (αν σταματήσει ο φόβος
θα έχουμε αφοπλισμό), σου στέλνω μια "φωτογραφία" του αφοπλισμού:

ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΘΥΤΗΣ

«Αρνούμαι στον εαυτό μου μια απο τις ιδιαίτερες ικανότητες της κατάστασης πολέμου
που βιώνω, την ικανότητα να είμαι εχθρός.
Κανω ό,τι μπορώ για να μην περιφρουρήσω τον εαυτό μου από τα δίκαια και τα βάσανα
του εχθρόυ μου, απο την τραγωδία και την αιχμαλωσία της δικής του ζωής...
Και ξαφνικά δεν ειμαι καταδικασμένος σε αυτή τη σφαλερή και ασφυκτικη διχοτομία, αυτό το απάνθρωπο δίλημμα, "είσαι θύμα ή θύτης", χωρίς να υπάρχει μια τρίτη ,πιο
ανθρώπινη επιλογή.»
David Grossman (ισραηλινός συγγραφέας, που έχει χάσει τον γυιό του στον πόλεμο στην Παλαιστίνη)

Αγάπη αφοπλισμός ειρήνη
ευα (αληθινό)

MenieK είπε...

Κάτι πάθατε σήμερα με τα ιστορικά σας και με παρασούρνετε..
Διότι, αν με ρωτήσετε (που δε με ρωτάτε αλλά το αντιπαρέρχομαι...), καθόλου δεν κρατά η βιομηχανία τα σκήπτρα του φόβου. Βλέπετε, έχετε δίκιο, ο άνθρωπος ανακάλυψε τον τρόμο και στο καπάκι δημιούργησε και μια θρησκεία (δείτε ειδήσεις σήμερα, θα πήξετε στην ευσέβεια) για να εγκλωβίσει τους άλλους για πάντα σ' αυτόν (είναι φανερό ότι δε φοβάστε κι εσείς το επέκεινα και τους απεδώ διαχειριστές του).
Ωστόσο όταν αυτό δεν ήταν αρκετό, δεν αρκέστηκε στον ακόμα ισχυρότερο Θεό. Ανακάλυψε τον "νομιμοποιημένο" θάνατο (ο καλός παππούς Weber, κάτι ξέρει όταν λέει ότι ο πρώτος χρήστης της βίας είναι το κράτος).
Και ακροτελευτιαίως (για να μην ξεχνιόμαστε), ο άνθρωπος αφού ανακάλυψε την επαναληπτική καραμπίνα (1855) ανακάλυψε και τη γραφομηχανή (1865). Πρώτα ανακάλυψε πως να σκοτώνει (όσο πιο) γρήγορα και μετά πως να το δικαιολογεί (ακόμα) γρηγορότερα.

Αίθρα είπε...

Το περί της γραφομηχανής ευφυέστατο!
Μπράβο!

Τώρα όμως με το πληκτρολόγιο, τους Η/Υ και το Διαδίκτυο, που καθένας πιά μπορεί να τα χειριστεί με μηδενικό κόστος, ας ελπίσουμε ότι τα έχουν βρεί σκούρα, το Κράτος και η Βία(*).

Blog-άδες όλου του κόσμου ενωθείτε!

(*) Αυτά τα καλά παιδιά, που με διαταγή του Δία (έτσι λεει η εγκυκλοπαίδειά μου) έδεσαν τον Προμηθέα στον Καύκασο.
Τι φοβερούς μύθους και παρομοιώσεις είχαν κάνει οι αρχαίοι...
Εμείς... ούτε στο νυχάκι τους...

Ν.Α. Λάμπης είπε...

16.8.07

@ NAΠΟΛΕΩΝ

Μια συμπλήρωση στο 2.1.2.
Πολύ εύκολη θα ήταν μια αντίστροφη στατιστική: Από όσες κλοπές αυτοκινήτων δηλώνονται, ή διαρρήξεις σπιτιών-καταστημάτων, πόσες αντιστοιχούν σε αυτοκίνητα (ή σπίτια) με συναγερμό και πόσες σε ...ασυναγέρμιστα.
Η αστυνομία ΠΡΕΠΕΙ να το έχει καταγραμμένο αυτό. Ας μας το αποκαλύψει.

@ ΜΕΝΙΕΚ

Σε ευχαριστώ που μου έδωσες την εξήγηση για το ότι ακούμε και διαβάζουμε πως, κάπου, κάποτε, ασκήθηκε ΠΑΡΑΝΟΜΗ βία. Η κοινωνία, ο νόμος δέχεται ότι υπάρχει και ΝΟΜΙΜΗ βία...
Τρομάρα μας.

Ν.Α.ΛΑΜΠΗΣ

Ναπολέων Παπαδόπουλος είπε...

Αγαπητέ Ναπολέων,
επειδή οι υποσχέσεις των υποψηφίων πολιτικών θα στηρίζονται στη καλλιέργεια του
Φόβου, σου στέλνω ένα ακόμα "δυοσμαράκι" για κάποιο από τα πιάτα σου, παρμένο από τον E. Bond (σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και παιδαγωγός):
«Εάν κατορθώσουμε να νοιώσουμε ότι είμαστε σύμμαχοι με όλους αυτούς που πάλεψαν
και παλεύουν για ένα άνθρώπινο μέλλον, τότε ο Φόβος φεύγει»