Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

10.2.08

Για μιά αριστερή Αριστερά {I}

ΠΡΟΟΙΜΙΟ
Δεν είναι ευφυολόγημα το "αριστερή Αριστερά" αγαπητοί συναγωνιστές, συναγωνίστριες, συναγωνιστάκια ή απλοί "επισκέπτες"/αναγνώστες.
Είναι αυτό που λείπει... Κι όχι μόνο από μάς, από τον κόσμο όλον λείπει. Λείπει η αριστερή, η ανθρωποκεντρική (κι όχι πλουτοκεντρική, κρατοκεντρική ή θεοκεντρική...) πολιτική, με βασικό σύνθημα αυτό που προβάλλεται στα κοινωνικά Φόρουμ(*): Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη.
Μα, θα πείτε, όλα τα κόμματα, ακόμα και τα αποκαλούμενα "δεξιά", δεν θα υποστήριζαν κάτι διαφορετικό, αν τά ρωτούσε κανείς. Όλα ανθρωποκεντρικά δηλώνουν... Ειδικά μετά την ανάπτυξη κάποιας οικολογικής συνείδησης σε πλατιά στρώματα των ψηφοφόρων.
Έτσι δηλώνουν... Κι όποιον κοροϊδέψουν, κορόϊδεψαν.
Όμως ό,τι και να κάνει προπαγανδιστικά (τώρα τό έχουν βαφτίσει"επικοινωνιακά" αλλά εγώ ...δεν μασσάω, ούτε σείς πρέπει...) ο κ. Αλογοσκούφης π.χ. δεν μπορεί να πείσει ότι «με την μείωση της φορολογίας των πλουσίων, θα παρακινηθούν να κάνουν επενδύσεις, οπότε θα δημιουργηθούν δουλιές για τον ...κοσμάκη» γιατί κάτι τέτοιο, εφαρμοσμένο κι αλλού, από την εποχή του Ρήγκαν και της Θάτσερ, απλώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών, αυξάνει την προκλητική σπατάλη των πρώτων κι όχι τις επενδύσεις.
Και τί είναι πλέον αυτή η καραμέλλα επενδύσεις-επενδύσεις-επενδύσεις, ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη... Ποιές επενδύσεις και ποιά ανάπτυξη, κυρίως ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ανάπτυξη;;;
Να καταστρέφουμε τα τροπικά δάση π.χ. για να έχει να επιδεικνύει το πάτωμα ο κ. τάδε με Μαόνι ή Ιρόκο;;; Να εξαθλιώνονται οι αφρικανοί, να τους θερίζει το AIDS, για να έχουν οι δικτάτορές τους τελευταίου τύπου τζέτ;;; Κι οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες πολλά λεφτά, μα εξωφρενικά πολλά λεφτά, για τους C.E.O.(**) τους και τους μεγαλομετόχους;;; Αυτά ακριβώς εννοούν "ανάπτυξη"...
Δεν θα πω περισσότερα για την κοινωνία της «ελεύθερης» αγοράς. Θα βρείτε αρκετά στα μή-λάϊφ-στάϊλ έντυπα. Ούτε για το παραμύθι του ανταγωνισμού, που δήθεν μειώνει τις τιμές, αφού την διάψευσή του τήν βλέπετε κάθε μέρα μόνοι σας.
Όμως το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών γίνεται επικίνδυνο, όσο μεγαλώνει. Αυτό είχε καταλάβει ο Κέϋνς. Και πρότεινε την ορθολογική διαχείρισή του, την μερική αναδιανομή. Έτσι αναπτύχθηκαν, όπως αναπτύχθηκαν, οι λεγόμενες δυτικές χώρες. Η λαιμαργία όμως, η ματαιόδοξη διάθεση για επίδειξη, νίκησε τελικά και τον Κέϋνς... Άρα όσοι σήμερα προτείνουν απλή διαχείριση του συστήματος, πέφτουν έξω ...παρασάγγας.

Μιά αριστερή Αριστερά πρέπει κατ' εμέ από ΕΚΕΙ ν' αρχίσει, από την αντίληψη του ανθρώπου για τη ζωή του, από το ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΗ ΖΩΗ. Τό να πετάμε π.χ. τα ρούχα πρίν παλιώσουν, διότι ...άλλαξε η μόδα;;; Τό να πλημμυρίζουμε τις πόλεις με Ι.Χ. θηριωδών κυβικών;;; Ή μήπως τό να καταφεύγουμε σε εξαρτησιογόνες ουσίες για «τέλειες» συγκινήσεις;;; Και μετά ν' αναρωτιόμαστε γιατί δέρνονται οι "ίμο" με τους "τρέντυ" ή γιατί σφάζονται οι "βάζελοι" με τούς "γάβρους";;; Αυτά είναι καλή ζωή; Όχι δεν είναι ασκητική η προσέγγισή μου, κάθε άλλο! Ανθρώπινη είναι.
Το «κλειδί» για την προώθηση ανθρώπινων ιδεών είναι το αρχαίο ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ. Άμα ξέρεις τί ΕΙΣΑΙ, δεν θα σού χρειαστεί να επιδεικνύεις πόσα πολλά ΕΧΕΙΣ για να αποδείξεις στους γύρω πως είσαι κάτι...
Με αυτήν την οπτική δεν θεωρώ ότι ήταν αριστερή η Σοβιετική Ένωση. Δεν είχε προωθήσει το ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ των πολιτών της αλλά αντίθετα πήγαινε να μοιάσει και να ξεπεράσει τα δυτικά πρότυπα «ανάπτυξης», την ανύψωση του υλικού βιοτικού επιπέδου "νέτα-σκέτα", και κατάληξε στα ειδικά καταστήματα delicatessen τροφίμων και άλλων ειδών για τους «απάρατσικ», τους ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού, στο λαθρεμπόριο δολλαρίων στην 5πλάσια τιμή από την επίσημη και στις διηγήσεις των ναυτικών ότι με ένα ζευγάρι νάϋλον κάλτσες μπορούσες να γ....ήσεις οποιαδήποτε ρωσσίδα..., για να αναφέρω μόνο τα πιό κραυγαλέα χαρακτηριστικά της σήψης.

1. Αυτεξούσιοι, άφοβοι πολίτες
Ο δρόμος για την "κατάκτηση" του ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ είναι ένας και μοναδικός, δεν στοιχίζει πολλά, δεν θα συναντήσει πολλά κοινωνικά αντισώματα, δεν θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην επιφάνεια. Πολιτική βούληση χρειάζεται μόνο και μιά στοιχειώδη προετοιμασία.
Ο δρόμος, ο μοναδικός δρόμος, είναι η Γενική Παιδεία, από 6 έως 18-19 χρονών. Δεν προαπαιτεί ούτε να περάσουν όλοι οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές από μετεκπαιδεύσεις ούτε να αλλάξουν πολλά πράγματα σε κτίρια. Κάποια λεφτά για εξοπλισμούς των σχολικών χώρων θέλει, όχι όμως δυσβάστακτου ύψους. Άντε να στοιχίσουν καμμιά εικοσαριά ...Μιράζ ή F-16/17/18... Ή απλώς τις «μίζες» που πέφτουν σε τέτοιες αγορές όπλων...
Η στόχευση της Γενικής Παιδείας πρέπει ν' αλλάξει ριζικά. Εκεί η ανατροπή θα είναι μεγάλη: Να "παράγει" νιάτα όχι στουπωμένα με ξερές γνώσεις και παπαγαλίες, όχι εξετασοτρομοκρατημένα και υποψήφιους Δημόσιους Υπάλληλους, αλλά νιάτα που να ξέρουν ΤΙ είναι, νιάτα που να μπορούν να βρούν μόνα τους ΠΟΥ να πάνε. Θα τό αντέξει αυτό η κοινωνία των μή-νέων;;; Εκεί θα παίξει το ρόλο της η αριστερή Αριστερά: Να πείσει την κοινωνία να τό αντέξει!

Το «Αναλυτικό Πρόγραμμα» της 12ετούς (ή 13ετούς) Γενικής Παιδείας με στόχευση την ανάδειξη ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΩΝ (άρα και αυτόβουλων, αυτεξούσιων...) ατόμων σημαίνει:
1. Να ξέρουν γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, διατύπωση σκέψης. Και πληκτρολόγηση βέβαια... και κάνα δύο ξένες γλώσσες.
2. Να έχουν γνώση του σώματός τους, των άλλων υπάρξεων και του περιβάλλοντος και των νόμων που τα ορίζουν (φυσικοχημεία), γενικές γνώσεις ιστορίας, γεωγραφίας, κοσμολογίας.
3. Να έχουν καλή επαφή με τον πολιτισμό (λογοτεχνία, μουσική, θέατρο, καλές τέχνες κλπ) αλλά και την φιλοσοφία. Και βέβαια να ξέρουν να τραγουδούν και να χορεύουν!
4. Να έχουν "εκπαιδευτεί" στοιχειωδώς στις απλές τέχνες από χτίσιμο έως κλάδεμα και μελισσοκομία. Και, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, στο κολύμπι και τις πρώτες βοήθειες!!!
5. Να ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν το πλυντήριο ή την κουζίνα κλπ, πως να αλλάζουν μια ηλεκτρική ασφάλεια και τα ανάλογα... Κι ακόμα (γιατί όχι;) πως να οδηγούν αυτοκίνητο.
6. Να ξέρουν πώς να κρατούν ένα βιβλίο εσόδων-εξόδων, πώς να συντάσσουν μια απλή φορολογική δήλωση ή μια κατάσταση ΦΠΑ ή ΙΚΑ... Πώς να αρχειοθετούν...
7. Να ξέρουν την δομή και οργάνωση της κοινωνίας και τους κράτους, σε όλες τους τις εκφάνσεις. Και βέβαια τα σύν και τα πλήν των διαφόρων επαγγελμάτων.
8. Να έχουν "εκπαιδευτεί" στις ανθρώπινες σχέσεις, την ομαδική ζωή, τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Αυτά τουλάχιστον... Μπορεί να έχω ξεχάσει μερικά αλλά νομίζω είναι σαφής η
θέση μου.
Και φυσικά θα πρέπει να χύσουν μπόλικο ιδρώτα οι ειδικοί για να κάνουν τα παραπάνω πραγματικό Αναλυτικό Πρόγραμμα... Κι όχι μόνο να τό κάνουν αλλά και να ελέγξουν την εφαρμογή του, να επιφέρουν τυχόν διορθώσεις, συμπληρώσεις κλπ.

Μάλλον αρκεί γι' αυτά η δωδεκάχρονη θητεία στα σχολεία. Αν όμως όχι, ας προστεθεί ένας χρόνος ακόμη. Δεν θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου... Ίσα-ίσα που θα μειωθεί και το ποσοστό ανεργίας.
Και βέβαια μιλάμε πάντα για ολοήμερα σχολεία, υποχρεωτικά πλέον για την σημερινή διάρθρωση της κοινωνίας και της εργασίας.
Θα έχουμε όμως έτσι 18χρονους ή 19χρονους ΑΡΤΙΟΥΣ πολίτες, που δεν θα φοβούνται το κράτος ή τη ζωή... Εκεί είναι το «κουμπί»! Κι εκεί είναι η ρίζα της επίλυσης και άλλων δυσχερέστερων, πιό περίπλοκων προβλημάτων, όπως της ανεργίας π.χ.: Όποιος ΔΕΝ φοβάται τη ζωή, σπάνια δεν θα βρει τρόπους για να μην μετατραπεί σε κοινωνικό πρόβλημα. Ας τό σκεφτούμε καλά αυτό!
Αν θελήσουν να γίνουν επιστήμονες ή ειδικοί σε κάποιον κλάδο, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός είτε για ΑΕΙ είτε για ΤΕΙ.
Με ένα χρόνο όμως ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΙΚΟ (καθαρό "φροντιστήριο" δηλαδή) στον ανάλογο κλάδο, που θα τον κάνουν μέσα στις ίδιες τις ανώτατες σχολές.


---------
(*) άντε και Φόρα, για τους λατινόπληκτους...

70 σχόλια:

tractatus είπε...

Napoleon εχω την εντύπωση ότι δεν κοιμόσουν...απλά μαγείρευες! Για κάποιο λόγο πιστεύω ότι είσαι πολύ καλός μάγειρας και εννοώ στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά.
Φυσικά μπορείς να βάζεις πάντα και την κατάλληλη δόση στη συζήτηση τόσο για να την πυροδοτείς όσο και για να την προσγειώνεις.
Περιμένουμε post!!!
Διάβασε πάντως τα σχόλια και στην Κατερίνα ...ίσως ξεκινήσεις και συμπεριλάβεις αυτο το περίφημο "ΟΛΟΝ" της αριστεράς...

Πάντως τον Κουβέλη σκεπτικό τον είδα να αποχαιρετά...
που πάει ο δρόμος Ναπολέοντα;;;που πάει;

Ανώνυμος είπε...

Αριστερά ναι, αλλά πόσο;
Χρειάζεται προσοχή , επειδή στο χώρο έχει γίνει κατάληψη από την Παπαρήγα , ενώ λίγο πιο δεξιά (αριστερά όπως βγαίνουμε ) υπάρχει ο Πάγκαλος .
Δεν ξέρω, κάτι μου λέει όμως πως θα υπάρξει μετωπική σύγκρουση, από την οποία σύγκρουση (και με βάση τις στατιστικές ) ανέπαφος θα βγει αυτός που διαθέτει τον πιο σύγχρονο κινητήρα!
Άντε, καλορίζικος ο ΝΕΟΣ turbo κινητήρας….

Ναπoλέων είπε...

@ Tractatus
Kι όμως κοιμόμουν! Τώρα είναι εντεκάμισυ και λέω ν' αρχίσω το περιδιάβασμα και μετά το γράψιμο, συγγνώμην, την πληκτολόγηση.
Μ' αρέσει πολύ η νύχτα. Κυρίως για την ανενοχλητικότητα(*) που προσφέρει.
Γιαυτό και οδηγώ στα "εκτός" ταξείδια μονίμως την νύχτα, έχει ελάχιστα αυτοκίνητα, κι εγώ που κάνω 3.000 με 3.500 χλμ το μήνα, ξέρω τη σημασία του.
Γιαυτό γράφω και διαβάζω τη νύχτα, ελάχιστοι θόρυβοι, καθόλου τηλέφωνα.

Όσο για το μαγείρεμα, έπεσες εντελώς έξω! Αν και ζώ εντελώς μόνος μου, πολλά χρόνια(**) οι γνώσεις μου φτάνουν έως τις βραστές σαλάτες, κολοκυθάκια, πατάτες, καρότα, παντζάρια, ξέρεις... Τώρα τελευταία δοκίμασα και φακές. Τίς πέτυχα!

Όσο για τό πού πάει ο δρόμος φίλτατη(***) Τractatus, ένα θα σού πω και να τό σκεφτείς καλά, αφού προέρχεται από κάποιον που επί 30 χρόνια δρόμους άνοιγε και έφτιαχνε...(****)

Τους δρόμους που υπάρχουν κάποιοι τούς έφτιαξαν και πάνε εκεί που ήθελαν αυτοί, φυσικά.
Έχουμε τα κότσια ν' ανοίξουμε τους δικούς μας δρόμους;;; Πάει καλά! Τότε θα ξέρουμε και πού πάνε!

Έ! Δεν θα καβαλήσουμε και το καλάμι βέβαια: Θα χρησιμοποιήσουμε πολλά τμήματα από δρόμους που είναι ήδη ανοιγμένοι. Την πορεία όμως πρέπει να τήν χαράξουμε εμείς! Τότε μόνο θα ξέρουμε πού βγάζει!

Πήρε ένα προσωπικό χαρακτήρα αυτό το ...αντισχόλιο, ίσως θά 'πρεπε να στο στείλω με e-mail... Δεν πειράζει... Είμαστε άλλωστε και υπέρ της ΓΛΑΣΗΟΣΤ (*****), δεν είμαστε;;;

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

----------
(*) Μάλλον δεν υπάρχει τέτοια λέξη, εγώ την έφτιαξα. Ξέρεις καμμιά καλλίτερη;
(**) Ακόμα κι όταν ήμουν παντρεμένος... Που ήμουνα κι απ' αυτό μερικές φορές.
(***) Πραγματικά, όχι μεταφορικά
(****) Μια ζωή εργολάβος οδοποι'ί'ας (και άλλων) ήμουνα. Τώρα κατασκευάζω γυάλινα δωμάτια, άρα έχω μεγάλη εμπειρία και στη ...διαφάνεια, να μέ προσέχεις!
(*****) διάβασέ το ως ρώσσικα...

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητέ Συνεάς,
συνεχίζοντας από τα παραπάνω θα σού πω ότι, αν τό δούμε χωροταξικά το πράγμα, οι δρόμοι που προανάφερες πάνε δεξιά, και τω εισερχομένω και τω εξερχομένω... Στην αιώνια συντήρηση κάποιων Status-quo.

Θού, λαέ, φυλακήν τω στόματί μου, να μην αρχίσω την ονοματολογική προσέγγιση...

Αν πάντως γίνει η σύγκρουση, που αναφέρεις αλλά εγώ δεν προβλέπω, μάλλον θα υπερισχύσει ο έχων μεγαλύτερη ...μάζα.
Αυτό είπε ο Νεύτωνας κι ο Άϊνστάϊν δηλαδή...
Κι εμείς, από αριστερά, θα χαζεύουμε τα, αδιάφορα, τεκταινόμενα.

α-α-ε
Ν.

Ναπoλέων είπε...

Υ.Γ. για τον Συνεά:

Αν τυχόν παραξενεύεσαι πως γίνεται να μη επέλθει σύγκρουση, σκέψου τη λωρίδα του Moebius.
Αυτήν, καλέ, που παριστάνεται με το ...ξαπλωμένο "8" και σημαίνει το άπειρο.
α-α-ε
Ν.

SATANASSO είπε...

Καλημέρα κοντοσυνάδελφε, και είθε η Δευτέρα να 'ναι αρχη για το καινούργιο στην αριστερά. Δεν σου κρύβω πως η ανάρρηση του Τσίπρα και θετική μοιάζει αλλά και κάπως πρόωρη. Να δούμε. Δύσκολοι καιροί και τα πράγματα θ' αγριεύουν. Αν είσαι στα δημόσια έργα (πηγή πλούτου όλου του συστήματος) θα καταλαβαίνεις.

tractatus είπε...

Ελπίζω ακόμα να αντιστέκεσαι στο άνοιγμα της TV...να τηρήσεις τη διαφάνεια ;)
Ωστε, λοιπόν, έπεσα έξω στο θέμα της μαγειρικής...κρίμας γιατί οι παρεμβάσεις σου θύμιζαν λίγο ακόμα αλλάτι, πιπέρι και μια δάφνη...μμμμ νόστιμο το φαγητό..;)

τα ρώσικα δεν τα κατάλαβα πάντως, φυσικά μπορείς να γράφεις και μηνύματα...
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα!

Θα έχουμε σύντομα συνέχεια με την αριστερά της αριστεράς μας...

Μετεωρίτης είπε...

XA, XA!!

KAΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ!

καλά, εγώ έχω χάσει το δρόμο, μπέρδεψα το δεξί με το αριστερό, στο κέντρο... ΠΟΙΟ ΚΕΝΤΡΟ;!!.. άσε καλύτερα!!

ΔΕΝ χώρισα (χα, χα!)
ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ (όλο λέω θα ανεβάσω post αλλά όλο κάτι τυχαίνει..)
Πάντως,
αν μπεις στο www.meniek64.blogspot.com θα βρεις κριτική για τον Άμλετ!

(έχασες επεισόδια, έχω πεθάνει και δεν το ξέρω-από το δόντι μου..)

OnWine είπε...

Φίλε, Στρατηγέ (όχι στρατηγεεεε μουυυ) και προσωπικέ μου ψυχαναλυτή Ναπολέων,

Το να σου πω ότι έχεις δίκιο, παραβιάζω ανοικτές θύρες... Βέβαια, σε 5 αράδες ανάρτηση, πως και να μην έχεις δίκιο... στα πολλά είναι το πρόβλημα, όπου το "ευ" δυσκολεύεται...

Περισσότερο μου άρεσε το "Έχουμε τα κότσια ν' ανοίξουμε τους δικούς μας δρόμους;;; Πάει καλά! Τότε θα ξέρουμε και πού πάνε"...

Περιμένω συνέχεια...

Βάσσια είπε...

Προσωπικά θεωρώ μια σκληρή αλήθεια την αναζήτηση της αριστεράς στην αριστερά.
Και δυστυχώς το ΚΚΕ τηρεί μία τέτοια στάση, που οδηγεί σε οπισθοδρόμιση την όποια πρόοδο μπορεί να επιτευχθεί.
Στην Ευρώπη πολλά κόμματα σοσιαλιστικά και αριστερά τα "βρήκαν" και χάραξαν ξανά από την αρχή την πορεία τους.
Καλησπέρα :-)

Ναπoλέων είπε...

Καλημέρα σ' όλους,
σάς θερμοευχαριστώ όλους, για την "ανάφλεξη" (*) που μού προκαλείτε.
4.00μμ. Μόλις ξύπνησα.
ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑ την τηλεόραση.
Λέω να απαντήσω εδώ, μετά να περιηγηθώ στα νέα, δια του Ίντερνέτ, για να μάθω κυρίως όλα τα ...Τσιπραϊκά, να κάνω τον συνήθη περίπατό μου σε κάποιους μπλογκανθώνες, όλοι οι καρδιολόγοι συστήνουν να ...περπατάμε, κι ύστερα, το βραδάκι, να ολοκληρώσω τα περί αριστερής Αριστεράς.

@ Satanasso
Αγαπητέ κοντοσυνάδελφε, Πολιτικός Μηχανικός είμαι (Α.Μ. ΤΕΕ: τετραψήφιο, δεν σού λέω τίποτ' άλλο...) οδοποιός κυρίως αλλά έχω κάνει, ως εργολάβος, και λιμάνια, αρδευτικά έργα, δίκτυα της ΔΕΗ, ένα "σετ" Εργατικές Κατοικίες, ένα Δικαστικό Μέγαρο, ένα Νοσοκομείο, ένα Γυμναστήριο.
Πολύ μεγάλη εμπειρία σε πολλών Υπουργείων την ...Διαφθορά, από την ανάποδη...
Ώσπου τούς σιχάθηκα, το 1993, κι από τότε κατασκευάζω γυάλινα δωμάτια σε ιδιώτες.
Έχω σκαρώσει κι ένα βιβλίο για τα Δημ. Έργα, θα τό εκδώσω φέτος μάλλον.
Ήδη όμως στο "φόρουμ" για τη Διαφθορά έχω στείλει δυό πλακατζήδικες ιστορίες για το πώς γλίτωσα την δωροδοκία μιά φορά και τη χρήση «μέσου» μιάν άλλη, στη Θεσσαλονίκη «σου» μάλιστα.
Όσο για τον Τσίπρα... Συναδελφάκι είναι κι αυτό... Ακριβώς το ...ΜΙΣΟ από μένα, ας τό βοηθήσουμε. Μάλλον καλό για όλους θα προκύψει, έστω λίγο.

@ Tractatus
Από τις ...«γυναικείες» δουλειές (τίς ξέρω όλες εκτός από πλέξιμο) εκεί που έχω διαπρέψει, παλιά, είναι ο αργαλειός.
Στη φακή πάντως έβαλα και δάφνη και σκόρδο και πιπέρι και ρίγανη, γιαυτό πέτυχε.
Για να σέ βοηθήσω στα Ρώσσικα, σού γράφω το όνομα του πρώτου αστροναύτη: ΓΑΓΑΡΙΗ ήτανε. Μήπως τώρα μπορείς να διαβάσεις και το άλλο, που παραπέμπει στον Γκορμπατσώφ;;;

@ Mετεωρίτης
Παραπονιάρα μου εσύ!
Κανένα επεισόδιο δεν έχασα! Άλλωστε την MenieK (Marea...Αλς) την είχα "ανακαλύψει" πολύ πρίν εσένα και περιδιαβαίνω στα μέρη της ταχτικά.
Ελπίζω να σού πέρασαν οι πόνοι. Και γι 'αυτούς ήξερα, γιαυτό δεν σέ πίεσα ξανά για τον Ηamlet Reloaded. Δεν μού φτάνουν όμως οι αναλύσεις, ακόμα και οι τόσο ευαίσθητες όσο της ...Αλός, το ΕΡΓΟ θέλω να δώ!

@ Sxoliastis
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, έστω κι ανάμεσα σε ...πετριές, το συνήθιο των οποίων φαίνεται πως ...τό 'χεις πάρει στη βάφτιση, όπως λένε.
Ως συνέχεια όμως του αντισχολίου μου στο μπλόγκ της Tractatus θα σού πω τα εξής:
Από το 1961 που έχω αρχίσει να γράφω δημόσια, στο περιοδικό του Πολυτεχνείου τότε, έχω γράψει πολλά (και μακρυνάρια...). Ως και βιβλίο για το Σύνταγμα έχω σκαρώσει αλλά και ένα θεατρικό έργο, που βραβεύτηκε το 1985. Πουθενά δεν θα βρεί κανείς κάποια αναφορά, που, έστω αμυδρά, να υπονοεί αυτά που μού προσάπτεις περί «ελληνικής φυλής» κλπ. Τό αντίθετο ακριβώς: Τά πολεμάω σθεναρά (και κάποιες φορές άγαρμπα...), ακόμα και σε ...ίχνη όταν τα βρίσκω.
Έτσι οργίστηκα και σού ζητώ συγγνώμην γιαυτό. Έχω για "μότο" μου το «μηδέν εν οργή πράττετε», αλλά δεν τό καταφέρνω πάντα.
-------------
(*) Ιgnition, έπρεπε να γράψω που είναι κάπως πιό ταιριαστό, αλλά δεν μ' αρέσει το ...πήδημα από γλώσσα σε γλώσσα.

OnWine είπε...

Ούτε και εγώ, όπως καλά ξέρεις, το καταφέρνω! Προσπαθώ να μετρήσω ως το 10, πριν πω κάτι, αλλά... βρε παιδί μου... συνηθως εγκαταλείπω στο 5! Πάντως... πιές τον καφέ σου και συμπλήρωσε τις 5 αράδες σου...
Με παραπομπές δεν θα την βγάλεις.

Nikos Goudanakis είπε...

Κύριε Παπαδόπουλε, σιδεροκέφαλος ας είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αν και κατ' εμέ η ουσία της πολιτικής του ΣΥΝ δεν αλλάζει έτσι. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Τσίπρας είναι ένα χαϊδεμένο παιδί των ΜΜΕ, χαρισματικός οπωσδήποτε και, όπως δείχνει, ικανός, αλλά για μένα είναι ακόμη ένας αστός πολιτικός προσανατολισμένος σε μια αριστεροοικολογική ευρωπαϊκή κατεύθυνση, διόλου μεμπτό αλλά απομακρυσμένο από μια ριζοσπαστική αλλαγή στο χώρο αυτού που καλούν ως ανανεωτική Αριστερά. Με σεβασμό, και ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας.

Ναπoλέων είπε...

@ Vassia
ευχαριστώ για την "επίσκεψη", Καλησπέρα, Καλή Εβδομάδα!
Τώρα είδα το σχόλιό σου (προφανώς γράφαμε ταυτόχρονα...) που μέ βρίσκει σύμφωνο.

Η «δικιά μου» Αριστερά είναι ...πολύ αριστερή, θα δείς. Έχει και αναρχικά και τροτσκιστικά στοιχεία, σκέτο περιβόλι. Και Κέϋνς και Μαρκούζε και Γκράμσι και Γκαλμπρέϊθ κι άλλα πολλά, τουρλού.

Ένα ...«μπριάμ» είναι. Ελπίζω καλομαγειρεμένο.
Εσείς θα μού πείτε, όταν τό δοκιμάσετε.

tractatus είπε...

Διάβασες το σημερινό post της Κατερίνας;;;)))

Ναπoλέων είπε...

@ Νίκο Γουναδάκη
Καλησπέρα! Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Φαίνεται πως γράφαμε ταυτόχρονα.

Δεν μού λένε και πολλά όσα "τιτλοφορείς", π.χ. αστός πολιτικός, ανανεωτική Αριστερά κλπ γιατί έχω καταλάβει πως οι τίτλοι είναι σαν το τσόφλι του αυγού: Άγευστοι.
Πρέπει να τους σπάσεις για γευθείς το περιεχόμενο.
Θα δεις, αύριο μάλλον, και τις δικές μου απόψεις για μια αριστερή Αριστερά, την μόνη που μπορεί να υπάρξει άλλωστε ...εξ ορισμού.
Μετά δοκίμασε να τής "φορέσεις" έναν τίτλο.
Νομίζω πως δεν θα τά καταφέρεις.
Θα δούμε.
Και κατά πως έλεγε κι η μάνα μου:
«Δεν είν' αλάργα του σκουτάδ': Κλείσ' τα μάτια να τού δείς»

Ναπoλέων είπε...

@ Tractatus

Θέλω εγώ ν' αγιάσω... Μ' αφήνουν οι διαόλοι;;;

Σχόλια, απαντήσεις... Δεν έχω αρχίσει ακόμα την περιήγηση.

Τρέχωωωωω, να προλάβω πριν μπεί κι άλλος «σφήνα»...

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Nikos Goudanakis είπε...

Μπρε σεις, γιατί ούλοι με γράφετε, τελευταία, Γουναδάκη; Επιδημία έπεσε; Γουδανάκης είμαι, ο έρμος, χο, χο.

Ναπoλέων είπε...

Δεν συγχωρώ τον εαυτόν μου γι'αυτό! Να κάνω τέτοιο λάθος εγώ, που καυχιέμαι ότι είμαι πολύ προσεκτικός...

Ελπίζω να μέ συγχωρήσεις εσύ, αγαπητέ
Νίκο ΓουΔΑΝΑκη!

tractatus είπε...

ναπολεών δεν βρήκα κανένα μήνυμα...
καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα!!

agitatore είπε...

Διάβασα με προσοχή τα γραφόμενά σας, και παίρνω το θάρρος να εκφράσω τις κάποιες απορίες μου.

Ειμαι νέος -και νέος στο Internet- και με το πάθος του νέου παιχνιδιού έχω ταξιδέψει σε πολλά bloggs, κυρίως σε αυτά που ασχολούνται με την πολιτική.

Από την άλλη, έχω ευρύτατο κύκλο φίλων στην ηλικία μου, και γενικά κυκλοφορώ στον "εξω" κόσμο. Είμαι πολιτικά ανένταχτος, και στις τελευταίες εκλογές ψήφισα Σύριζα, γιατί ήταν το μόνο κόμμα που διατύπωσε προτάσεις που αγγίζουν τους νέους.

Βλέπω το εξής παράδοξο: Ενώ στον έξω κόσμο, και ιδιαίτερα στους νέους, η αποδοχή του Σύριζα είναι σημαντική, στο Internet και στα bloggs είναι ελάχιστη, αντίθετα, στα περισσότερα, υπάρχει μίσος γι' αυτόν.

Ιδιαίτερα αυτό φαίνεται με την αμφισβήτηση έως και απόρριψη του Αλέξη Τσίπρα. Σαν ολοι να ενοχλήθηκαν, να προσβλήθηκαν μάλλον από το γεγονός της εκλογής του. Παράλληλα, ολοι στην ελλάδα μιλούν γιά Τόπο στους Νέους, γιά το ότι πρέπει να προσέξει η κοινωνία τα προβλήματα των νέων. Αλλά πως, θεωρόντας τους παιδία που θέλουν φροντίδα;
Τους θεωρούν ανάξιους να ασχοληθούν με τα κοινά, να συμμετάσχουν, να γίνουν αρχηγοί.

Παίρνω το θάρρος να φέρω σαν παράδειγνα το blogg σας. Είστε άνθρωπος με απόψεις και κέφι, χιούμορ (σας διάβασα και αλλού), με προοδευτικές ιδέες. Εν τούτοις, στην διπλανή στήλη ειρωνεύεστε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι απόψεις που εκφράζετε είναι κυριολεκτικά αντιγραφή των απόψεων του Συνασπισμού. Σε άλλο ένα αξιόλογο blogg που επισκέφθηκα πρόσφατα (http://taanapoda.blogspot.com), από τα ελάχιστα που φάνηκε να υποστηρίζουν το Σύριζα, όπου γράφει ο sxolistis, μου έκανε επίσης εντύπωση ότι, παρά το γεγονός ότι συγκρίνει Σύριζα με ΠΑΣΟΚ και αποδέχεται οτι αποτέλεσμα της σύγκρισης είναι συντριπτικά υπέρ του Σύριζα, εν τούτοις διστάζει να αποδεχθεί την ειλικρίνεια των προθέσεων. Γιατί;

Αν ο καθένας πορεύεται μόνος του, ή διστάζει να ενταχθεί κάπου όπου οι στόχοι συγγενέυουν με τους δικούς του, πως θα γίνει η αλλάγή που όλοι ζητούμε; Και γιατί τόση επιφύλαξη γιά το Σύριζα; Το ευτύχημα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει στους νέους, και δεν συμβαίνει σε τέτοι βαθμό έξω, στον πραγματικό κόσμο.

Είμαι ελληνοιταλός (με ιταλίδα μητέρα) και έχω ζήσει αρκετά χρόνια στην δεύτερη πατρίδα μου. Εδώ στην ελλάδα λέμε ότι οι ελληνες μοιάζουν με τους ιταλούς. Δεν είναι έτσι. Οι ιταλοί δεν διστάζουν να δοκιμάσουν, δεν είναι τόσο επιφυλακτικοί όσο οι έλληνες να υιοθετήσουν απόψεις που μοιάζουν με τις δικές τους. Επίσης, αυτά που εδώ θεωρούνται ιδανικά και στόχοι, στην ιταλία θεωρούνται κατάρα. Δεν έχετε ζήσει τα προβλήματα της αλλαγής κυβέρνησης κάθε εξάμηνο, γι' αυτό νομίζετε ότι θα λύσει τα προβληματά μας. Στην ιταλία, αντίθετα, θεωρείται το πρώτο πρόβλημα.

Αυτά είχα να πω, θα εκτιμούσα αν μπαίνατε στον κόπο να τα σχολιάσετε.

Σας ευχαριστώ γιά την φιλοξενία και συγχωρείστε με γιά το θάρρος μου.

OnWine είπε...

Ναπολέων, κάτι σκεπτόμουν να γράψω αλλά... ο νέος (agitatore) τα είπε όλα... Και γιά σένα και γιά μενα...

tractatus είπε...

agitatore,η παρουσία σου είναι καταλυτική στα blogs, αυτών που τουλάχιστον εγω΄, είδα να έχεις γράψει κι αυτό γιατί έχεις ήπια γραφή, με επιχειρήματα, φρέσκια ματιά και ειλικρίνεια...αυτά φαίνονται απο το γραπτό σου λόγο χωρίς να κυριολεκτώ, αφού η γραφή είναι περιορισμένη και περιοριστική χωρίς πλήρη εικόνα και συναναστροφή. Οπότε κρίνω απ΄οσο 'γνωρίζω'.

Εχεις δίκιο ότι η 'εκλογή Τσίμπρα' έχει αντιμετωπιστεί απο ειρωνικά έως απαξιωτικά απο αρκετούς ΠΑΣΟΚους bloggers. Δεν συμφωνώ με αυτό και σε σχόλιό μου -αρκετά πριν- στον @ρατεΠύλας αυτό έγραψα...Εχω, όμως, κι εγώ σοβαρές επιφυλάξεις όχι με την ηλικία του-δεν είναι 'agetsism',αλλά ως προς τον τρόπο που προωθήθηκε, τον πολιτικό του λόγο και τις προτάσεις του προς την κοινωνία...Ομως, ακριβώς επειδή δεν είμαι αρνητική για τους νέους ανθρώπους θα περιμένω δοθείσης ευκαιρίας για να τον κρίνω σε αυτά τα πολιτικά ζητήματα και το ίδιο θα περίμενα και απο άλλους -κυρίως τις παλιές καραβάνες- να κάνουν γιατί έχουν δεί πολλά τα μάτια τους....ένας απο αυτούς θεωρώ ότι είναι και ο Ναπολέων ο οποίος και άποψη έχει και γνώσεις έχει και εμπειρία έχει και χιούμορ (αρα καλή διάθεση και θετική ενέργεια) έχει και θα σου απαντήσει εκ μέρους του.
Εγω απάντησα ότι θα περιμένω για να δώ αλλά δεν τραγουδάω και το γνωστό άσμα του Χατζηγιάννη "χέρια ψηλά κι όλα τα φτάνω"....
Με εκτίμηση και καλοσωρίσματα στην 'παρέα'

OnWine είπε...

Φίλε Agitatore,

Γιατί δεν αρχίζεις δικές σου αναρτήσεις? Αν αισθάνεσαι ανέτοιμος, αν νομίζεις ότι είναι νωρίς ακόμη, κάνεις λάθος. Νομίζω ότι είσε ποιό έτοιμος από όλους εμάς, που γεμίζουμε τα blog μας με ατέλειωτες φλυαρίες, σχόλια-εξυπνάδες κλπ. κλπ.

Και... μην μας μοιάσεις... μην αντιγράψεις τίποτε από εμάς, γέμισες ήδη τις τελείες που βάζω από αμηχανία στο τέλος των προτάσεών μου.

ikor είπε...

Πολύ φρέσκια η τοποθέτησή σου agitatore. Συμφωνούμε ότι πρέπει να κρίνουμε, αφού δούμε δείγματα γραφής.

Πάντως η κριτική δεν είναι κάτι κακό. Με λιβανίσματα κανείς δε γίνεται καλύτερος!

Απ' όσα λες, μόνο με ένα διαφωνώ: με την προοπτική να γίνει η ελληνική πολιτική σκηνή όμοια με την ...ιταλική! Όπου η κεντροαεριστερά είναι ένα ανομοιογενές ψηφιδωτό, με ανούσιες κόντρες και μεγαλοϊδεατισμούς.

Με αποτέλεσμα να κυβερνούν (με μικρά διαλείμματα) ο Μπερλουσκόνι και η παρέα του...

mania είπε...

Ναπολέων μου,
έχεις πιάσει το νόημα. Με την ΠΑΙΔΕΙΑ ως κύριο όπλο θα πολεμήσουμε τη διαφθορά, την οπισθοδρόμηση κλπ

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητέ Agitatore,
{δηλαδή Παρακινητή, ή κάνω λάθος;}
αγαπητοί Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
{κάποιους τους νοιώθω ήδη έτσι, οι άλλοι ελπίζω να έρθετε γρήγορα κοντά μας}
αγαπητοί φίλοι κι απλοί "επισκέπτες",

θέλω καταρχή να ζητήσω συγγνώμη για την , υποχρεωτική από τα πράγματα, αποσπασματική παρουσίαση των σκέψεών μου για μια αριστερή Αριστερά, για μιά αριστερή, ανθρώπινη, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, που να έχει μέσα της και το σπέρμα της διαρκούς ανανέωσης, της διαρκούς επανάστασης όπως τήν ονομάζουν μερικοί, για να κρατήσει μέχρι «τέλους του αιώνος», σε 4 εκατομμύρια χρόνια λένε...

Δεν έχω τίποτα έτοιμο, αυτά πού διαβάζετε, και θα διαβάσετε ελπίζω, είναι πράγματα που γράφω και σκέφτομαι κατά καιρούς από το ...1961, όπως τροποποιήθηκαν από την προϊούσα εμπειρία στο μεταξύ.
Είναι φυσικό λοιπόν κάποια τωρινά ερωτήματα και σχόλια π.χ. για την Παιδεία ή το ...διαβόητο "χάσμα γενεών" {διαχρονικά η παλιά είχε πρόβλημα με την καινούρια- θυμηθείτε π.χ. τον Αλκιβιάδη και τους "Ερμοκοπίδες"} να είναι ήδη απαντημένα στη ...συνέχεια των σκέψεων που θα κατατεθούν εδώ.
Θεωρώ όμως σκόπιμο να σάς απαντώ και ανταπαντώ στα όποια σχόλιά σας άμεσα {κι όχι να σάς λέω ...."κάτσε και θα δείς"...} γιατί πολλά από αυτά τα σχόλιά σας θα εντάσσονται και θα βελτιώνουν όσα έχω σκεφτεί ως τώρα «για μιά αριστερή Αριστερά». Έτσι το τελικό κείμενο προτάσεων θα προκύψει πολύ καλλίτερο, νέο!

Όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του συνόλου των προτάσεων.
Δεν νομίζω όμως ότι (πρέπει να ) βιάζεται κανείς. Είναι σίγουρο ότι έτσι θα είναι βελτιωμένες.

Μ' αυτό το πνεύμα θα προσπαθήσω να χειριστώ τις απαντήσεις μου σε όποια σχόλιά σας.
Εκείνο που δεν θα ανεχθώ {κι απλώς θα γελάσω} είναι να μέ ...καταγγείλει κανείς ως λογοκλέφτη, να πει «Βρέ σύ, αυτό σού τό είχα γράψει εγώ τότε!» γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΚΑΝΩ.
Κλέβω ιδέες, εμπειρίες. Κλέβω ζωή. Καθημερινά, συνέχεια. Τα προϊόντα αυτών των κλοπών παραθέτω εδώ, μετά από όση επεξεργασία μπόρεσα να τούς κάνω. Βοηθείστε κι εσείς με τις δικές σας «κλοπές».

tractatus είπε...

Κλέφτη ποδηλάτων!!! ;)

Odyssey είπε...

Κύριε Ναπολέων γεια σας,
Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που βλέπω πολιτικό blog να μη γκρινιάζει μόνο, να μην σχολιάζει μόνο, να μην υπερασπίζεται μόνο, αλλά να προσπαθεί να ξετυλίξει πρόταση για μια αριστερά. Για μια αριστερά, μακριά από τα πολλά παιχνίδια εξουσίας και επικοινωνίας. Κάτι που να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Κάπως έτσι τη σκέφτομαι. Kαι κάτι για τον κύριο Agitatore: Τι να κάνω τις αλλαγές προσώπων, ακόμα και πολιτικών, όταν εκεί που καίγεται το μέλλον κανείς δεν αγγίζει. Παράδειγμα: Κάποια στιγμή έβρισα δημόσια (συγνώμη, αλλά το έκανα) τους καθηγητές, που κάνουν παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα και κανείς δεν μίλησε. Η λαλίστατη "αριστερά" σώπασε, οι συνδικαλιστές σφύριξαν αδιάφορα και η αλήθεια είναι ότι η "αριστερά" κάνει παράνομα μαθήματα και αμείβεται, προσφέροντας καλούς βαθμούς. Το "δεξιό" ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Αρσένης πιο συγκεκριμένα, θέσπισε κάποτε την "ενισχυτική διδασκαλία" και φρόντισαν να την απαξιώσουν, γιατί αντί για 7 ευρώ την ώρα, παίρνουν από 15 έως 40. Πίσω από τα φωτεινά ή μη πρόσωπα, πίσω από την επαγγελματική αριστερά υπάρχει η αλήθεια και ο καιάδας, όπου καίγονται τα παιδιά μας. Άμα θέλετε και άλλα παραδείγματα για την υποκριτική αριστερά, έχει πολλά λουλούδια ο μπαξές. Κι όλα είναι λουλούδια του κακού.
(Αγαπητέ κύριε Ναπολέων, με υποχρεώνετε να κάνω σχόλιο με άσχετο ψευδώνυμο, γιατί οι ρυθμίσεις σας δεν αποδέχονται το ψευδώνυμο και το url του δικού μου blog.)

tractatus είπε...

odyssey πολύ ωραίο το σχόλιό σου και να σου πώ το επόμενο θέμα μου το πέρνω απο το σκεπτικό σου...

tractatus είπε...

odyssey πολύ ωραίο το σχόλιό σου και να σου πώ το επόμενο θέμα μου το πέρνω απο το σκεπτικό σου...

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητέ Agitatore,
καταρχή σού ζητώ συγγνώμην διότι οι διατυπώσεις μου στο κειμενάκι "Διπλοτσίπρας" προκάλεσαν αυτές σου τις σκέψεις.
Ο σκοπός μου ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο: Να ειρωνευτώ τις «τρέχουσες» αιτιάσεις κατά του Αλ. Τσίπρα, ως προέδρου του ΣΥΝ,τον οποίο Τσίπρα σημειωτεόν τον ξέρω μόνο από τον Τύπο...
Πολύ νέος ->-> εγώ ...δυό φορές νέος
Άπειρος ->-> πολιτική του εμπειρία 19 χρόνων
Νεαρός ->-> έχει αρχίσει να φαλακραίνει
Δεν έχει δουλέψει ->-> δουλεύει χρόνια...

κλπ
Το ότι δεν τό πέτυχα, όπως αποδεικνύεται από το «καρφί» σου για το οποίο σ' ευχαριστώ, σημαίνει ότι πρέπει να ξαναδουλέψω αυτό το κειμενάκι.
Μετά από αυτό θέλω να σού πώ πως μού έκανε εντύπωση και η ευγένεια και η σαφήνεια με την οποία διατυπώνεις τις σκέψεις σου. Δεν τό συναντώ συχνά, σε όποιας ηλικίας άτομα.
Και ευγένεια δεν εννοώ τον πληθυντικό που χρησιμοποίησες, εννοώ την ίδια σου την φρασεολογία, την επιλογή των λέξεων.

Για το μίσος τώρα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόρριψη Τσίπρα.
Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι στατιστικά οι όποιοι αντίθετοι είναι σήμερα πολύ περισσότεροι.
Ας μην «κωλώνουμε». {Χρησιμοποιώ α' πληθυντικό, διότι από το 1963 που ψηφίζω, δεν έχω κάνει το λάθος (ας μέ συγχωρήσουν οι ψηφοφόροι τους) να ψηφίσω ποτέ ΕΡΕ/ΝΔ ή ΕΚ/ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ...}
Μετά πρέπει να σκεφτόμαστε ότι, με την σημερινή κατάστασή μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και ειδικά μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κάποια {όχι όλα, ίσα-ίσα!} μέλη του ως ΕΧΘΡΟ βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σωστά τόν βλέπουν έτσι με τη στενόμυαλη, στενά κομματική/συμφεροντολογική αντίληψή τους.

Ύστερα... ύστερα βάζεις το μαχαίρι στο κόκκαλο, αγαπητέ Agitatore... παρατηρώντας ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν, προσβλήθηκαν με την εκλογή Τσίπρα. Κι ακόμα ότι θεωρούν τους νέους ανάξιους να ασχοληθούν με τα κοινά...

Βεβαίως έτσι ακριβώς έκαναν και κάνουν!

Η ερμηνεία του κατ' εμέ είναι η εξής: Όταν έχουν δομήσει την κοινωνία που έχουν δομήσει, όσοι την έχουν δομήσει (αλλά και οι συνωφεληθέντες και οι απλώς αφημένοι στη ροή, που πολλοί τους τίς μυκτηρίζουν... και τη ροή και την κοινωνία) τότε ενοχλούνται, προσβάλλονται, που βγαίνει μπροστά άλλο «είδος» από αυτό που έχουν "προγραμματίσει", κάποιος ΑΝΑΞΙΟΣ κατ' αυτούς, κάποιος ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ να ενσωματωθεί στην σαπίλα των "κουμπάρων", των "κλαδικών", των λαμόγιων, της "μαγκιάς", του λάϊφ-στάϊλ.
Τόν βλέπουν ως ΕΧΘΡΟ τους και δίκιο έχουν...
Και τόν υπονομεύουν και τόν πολεμούν ανοιχτά για να μήν τούς χαλάσει τη σούπα. Κάνουν αυτό ακριβώς που η κοντόφθαλμη όρασή τους βλέπει ως συμφέρον τους.

Εύχομαι ο Αλέξης Τσίπρας και σεις οι νέοι γύρω του (άντε... και κάποιοι νεάζοντες "γέροι" από κοντά) να είστε και να παραμείνετε και ΑΝΑΞΙΟΙ και ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ να ενσωματωθείτε στο σημερινό "μπάχαλο", κατά τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό.

Αγαπητέ Agitatore,
χάρηκα πολύ για όσα έγραψες αλλά και για όσα μού έδωσες την έμπνευση να γράψω εδώ {και αλλού στο μέλλον}.
Χαίρομαι ακόμα που, όντας μισοϊταλός, μας μεταφέρεις κάποιες εμπειρίες από εκεί. Την άποψή μου για τις «ισχυρές» κυβερνήσεις, που εδώ μάς κοπανούν συνέχεια οι πολιτικάντηδες συμφεροντολόγοι του Δι-αρχηγισμού, την έχω καταθέσει στο άλλο μου μπλόγκ: "Ν.Α. ΛΑΜΠΗΣ" http://5monkeysbrain.blogspot.com και θα ενσωματώσω κομμάτια της στο άρθρο μου «για μιά αριστερή Αριστερά», στην κατάλληλη θέση. Δεν θα γράψω κάτι τώρα.

Πρέπει άλλωστε να προχωρήσω και στα υπόλοιπα σχόλια των φίλτατων συναγωνιστών και "επισκεπτών".

tractatus είπε...

που σε περιμένουν να σχολιάσεις και στα δικά τους blogs...

Ναπoλέων είπε...

@ Φίλτατη συναγωνίστρια Tractatus,
τί να αντισχολιάσω στην απάντηση σου στον Agitatore;;;
Θα θυμίσω μόνο ότι «μού 'χεις πάρει την ψυχή» από όταν πρωτοδιάβασα σχόλιό σου.
Και συνεχίζεις ...

@ Sxoliastis
Μην τού βάζεις τέτοιες ιδέες του Agitatore!!!
Άμα ασχολείται με τό δικό του, ποιός θα βάζει «φωτιά» στα δικάμας;;;

@ ikor
Η σχηματοποίηση και τα μοντέλα (ιταλικό, ελληνικό, γερμανικό...) νομίζω πως ούτε σωστά είναι αφού υπήρξαν πολλές αλλαγές παντού στη μεταπολεμική 50ετία αλλ' ούτε κάν χρήσιμα στη σκέψη, αν δεν προηγηθεί ο επακριβής καθορισμός του περιεχομένου τους, του συμβολισμού τους.
Τί σχέση βλέπει κανείς να έχει, ας πούμε, η «ελληνική πολιτική σκηνή» της εποχής του πρό χούντας Καραμανλή με την Σημιτική/μετα-ανδρεϊκή ;;;
Ή η μεταπολεμική στην Ιταλία με 30% Κομμ. Κόμμα και την ΕΣΣΔ να λάμπει με τήν της TV-μπερλουσκονικής:::
Δύσκολα πράμματα αυτά, προσέχετε τη χρήση που τούς κάνετε.
Στο «για μιά αριστερή Αριστερά» θα υπάρξει πάντως άποψη και για τα Κόμματα και τον μηχανισμό τους.

@ φίλη μου mania
Είναι άριστο "όπλο" για όλα η Παιδεία, έχεις δίκιο. Εγώ νομίζω ακόμα πως είναι και η ΑΡΧΗ σε όλα.
Το ...αυγό, που κάνει την ...κόττα κλπ κλπ κλπ
Μόνον αν αρχίσουμε από κεί κάτι θα βγεί. Γιαυτό και ξεκίνησα με αυτή.

@ Odyssey
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, μου δίνουν κουράγιο για την συνέχεια, που έχει πολύ ...μάκρος, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς.
Σε όσα αναφέρεις για την συμπεριφορά ατόμων που δηλώνουν μεν "αριστεροί", ψηφίζουν "αριστερά", είναι μέλη αριστερών ή "αριστερών" κομμάτων, και στελέχη τους ακόμα ή ...πρόεδροι/αρχηγοί τους, αλλά η καθημερινή πρακτική τους ΔΕΝ είναι αριστερή, μέ βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο.
Έχω κι εγώ "συλλέξει" εκατοντάδες, αν μή χιλιάδες..., τέτοια περιστατικά.
Γι' αυτό άρχισα να γράφω «Για μιά αριστερή Αριστερά»...
Αν οι πιό πάνω ΔΕΝ είχαν αυτές τις συμπεριφορές, θα μάς αρκούσε η ...σκέτη Αριστερά...

Ναπoλέων είπε...

Y.Γ.
@ Odyssey
Δεν ξέρω τί πρόβλημα έχεις με το "URL", πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο, όμως εγώ, κι οι άλλοι, υποθέτω, δεν έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό το ψευδώνυμό σου.
Εκτός άν έχεις ο ίδιος/η ίδια.
Γράψε μου πάντως και το "URL" σου να περάσω απ' εκεί.
αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

agitatore είπε...

Πρίν από όλα, να σας ευχαριστήσω γιά τα καλά σας λόγια.

Παρακολουθώ από το πρωί τις συζητήσεις σας και των φίλων σας στα αντίστοιχα bloggs. Ευτυχώς, δεν χρειάστηκε να εργασθώ σήμερα, είχα ακύρωση φωτογράφισης, και έχω όλη την άνεση να ασχολιθώ με με το νέο μου απόκτημα, το Laptop από το οποίο γράφω.

Παρακολούθησα την συζήτηση τόσο στο δικό σας blogg όσο και στο blogg της κας Κατερίνας, όπου, είναι η αλήθεια, η συζήτηση είναι έντονη, και γιά αυτό δίστασα να συμμετάσχω, εξ άλλου δεν ξέρω πολλά και δεν έχω πολλές απόψεις.

Θέλω να ευχαριστήσω δύο άτομα ιδιαίτερα: Πρώτα εσάς, που είχατε την ευγένια να απαντήσετε στα ερωτήματά μου. Η απάντηση στο γιατί όλοι δυσπιστούν προς τον Αλέξη Τσίπρα, με εκάλυψε. Παρά το ότι, τώρα που την διατυπώσατε είναι προφανής, ότι δηλαδή οι όσοι ανακατεμένοι στα σκάνδαλα δεν θέλουν καποιο αγνο και αφθαρτο ανάμεσά τους, δεν την είχα σκεφτεί.

Στην συνέχεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον sxoliasti. Τον ευχαριστώ γιά την υποστήριξη που δίνει στις ιδέες και τις προτιμίσεις μου στο blogg του. Βρίσκω το τελευταίο άρθρο του εντυπωσιακό, είναι από τα καλύτερα που έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Τον ευχαριστώ επίσης γιά τα καλά του λόγια και την προτροπή σε όλους να διαβάσουν τα όσα έγραψα στο blogg σας. Είναι η αλήθεια ότι με έφερε λίγο σε δύσκολη θέση και αμηχανία, δεν νομίζω ότι έγραψα κάτι σημαντικό, απλά διατύπωσα τις απόψεις και τα ερωτήματα που συναντώ καθημερινά στους κύκλους των νέων που κινούμαι. Σχετικά με την προτροπή να γράψω κάτι δικό μου, φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχω κάτι σημαντικό να πώ.

Τέλος, σας ευχαριστώ όλους γιά τον τρόπο που με υποδεχτήκατε. Ημουν διστακτικός να γράψω κάτι, και διάλεξα με πολλή προσοχή την ομάδα που θα δοκίμαζα, και φαίνεται ότι δεν έπεσα έξω.

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την φιλοξενία και το κουράγιο που μου δώσατε.

Βάσσια είπε...

"αριστερή πρόταση είναι να καθιερωθεί και ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ η δημοκρατική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους "χώρους", σε όλους τους φορείς, έως το τελευταίο κοινωνικό κύτταρο, την οικογένεια. Και βέβαια εννοώ την ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ δημοκρατία σε όλες τις περιπτώσεις. Eκτός από την οικογένεια που θα είναι ΑΜΕΣΗ."

Αγαπητέ Ναπολέων, καταλαβαίνεις φυσικά ότι αυτό που αναφέρεις είναι μία εκ των θεμελίων αναδιάρθρωση της κοινωνίας.
Θα χρειαστούν χρόνια και γνώση για να καταφέρουμε να φθάσουμε στο επίπεδο της δημοκρατίας σε κάθε κύτταρο.
Πρέπει να παιδευτούμε (από την παιδεία), να ανοίξουμε τις φλέβες και να βγάλουμε το βρώμικο αίμα της πελατειακής σχέσης, της ανταλλαγής και συναλλαγής μέσω ψήφου. Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους τι σημαίνει ΠΟΛΙΤΙΚΗ και πως επιλέγουμε εκπροσώπους της.
Να αποκτήσουμε ιδεολογική ταυτότητα και να πετάξουμε την κομματική.
Δεν είμαι απαισιόδοξοι ως πως ότι θα το συνειδητοποίησουμε, είμαι όμως ώ προς το πως θα αποτινάξουμε από πάνω μας τους σκύλους των κομμάτων και του κατεστημένου.

Πρώτοι από όλους οι γονείς και μετά οι δάσκαλοι οφείλουν να αποκτήσουν την νοοτροπία ελεύθερου ανθρώπου και δημοκρατικού πολίτη και να το εμφυσήσουν στα παιδιά.
Καλημέρα ....

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητή Βάσια,
ευχαριστώ για τίς παρατηρήσεις σου με τις οποίες συμφωνώ, πές, κατά ...50% γιατί τόσο ποσοστό του "κεφαλαίου" {...chapter όχι capital!!!, και μετά κάποιοι επιμένουν ότι η ελληνική είναι η πιό πλούσια γλώσσα...} έχω καλύψει.
Όπως θα έχεις καταλάβει, είμαι άνθρωπος της πράξης.
Βάζω λίγη θεωρία, στόχους κλπ στην αρχή και καταλήγω σε άμεσα, πρακτικά βήματα που, κατά τη γνώμη μου, οδηγούν στο στόχο.
Αυτά, για την δημοκρατική λειτουργία, θα τά γράψω απόψε ή αύριο.
Θα σέ παρακαλούσα να οπλιστείς με όση υπομονή διαθέτεις {γιατί η αριστερή Αριστερά θα τραβήξει σε μάκρος, από τη φύση της...} για να διαβάζεις όλες τις προτάσεις μου, μία-μία, και να τις σχολιάζεις μιά-μία και στό σύνολο.
Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητή Βάσια,
επανέρχομαι για να τονίσω πόσο δίκιο έχεις! Και τί ωραία διατύπωση!!!
«Πρέπει να παιδευτούμε (από την παιδεία), να ανοίξουμε τις φλέβες και να βγάλουμε το βρώμικο αίμα της πελατειακής σχέσης, της ανταλλαγής και συναλλαγής μέσω ψήφου.»
Αλλά για να δείς πόσο "συμπλέουμε" θα σού πώ ότι πρίν ξεκινήσω αυτό το πόστ, είχα ήδη καταθέσει την άποψή μου για μιά Παιδεία με ΑΛΛΗ στόχευση, ως εργαλείο κατά της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος.
Βρίσκεται στο μπλόγκ "ενάντια στη Διαφθορά", στο οποίο βγαίνεις, άν πατήσεις την εικόνα, πάνω ...αριστερά. Πού αλλού;...

tractatus είπε...

Ναπολέοντα, θα επιστρέψω αύριο με σχόλια τόσο σ' εσένα όσο και στους ευγενικούς συνομιλές σου που σεβόμενοι τη άλλη (διαφορετική) άποψη χωρίς πέτρες και σφεντόνες...καταφέρνουν να συνθέτουν αυτό που προσθέτεις συνεχώς στο post...Ποιός ξέρει στο τέλος κάτι μπορεί να βγεί...

Πάντως προς το παρόν έχω ένα συμπέρασμα απο τη συζήτηση:
Ο,τι η αριστερά είναι μια ιδέα και ως ιδέα ΔΕΝ ΖΥΓΙΖΕΤΑΙ....ούτε φυσικά ΑΝΗΚΕΙ....

Odyssey είπε...

Για να παραφράσω την ποιήτρια, η αριστερά, όταν είναι όνομα ουσιαστικό, πολύ ουσιαστικό, δεν χρειάζεται επίθετα και σίγουρα δεν θέλει "εισαγωγικά".
Ας προσπαθήσω μια μικρή προσέγγιση, κύριε Ναπολέων. Πριν πάτε σε άλλο θέμα, ανοίξατε ένα μεγάλο ήδη. Το είδος της δημοκρατίας που μας πρέπει. Πολύ μελάνι έχει χυθεί,κι εγώ μόνο τίτλους θεμάτων θα παραθέσω.
Άμεση Δημοκρατία-Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.
Το ενδιάμεσο είναι η "Συμμετοχική Δημοκρατία". Το περιεχόμενο της αναζητείται.
Το σημερινό πολιτικό σύστημα θα το ονόμαζα : "Ολιγαρχική Δημοκρατία". Οι εκπρόσωποι είναι έρημοι και απρόσωποι υπηρέτες των λίγων και το ζητούμενο είναι μέσα από ποιους θεσμούς αλλάζει αυτό.
Πριν αρχίσουμε να μιλάμε χιλιάδες ώρες για αυτό, προτίμησα να ρίξω στο τραπέζι άλλον ένα τίτλο: "Συμμετοχική Οικονομία".
Εδώ, σ' αυτό το θέμα με παρέσυρε ο Μαρξ, μιλώντας για τη βάση και το εποικοδόμημα. Σε ότι αφορά τη Δημοκρατία, οι πηγές μου και αυτοί που με παρασέρνουν είναι οι εφευρέτες της πολιτικής και της δημοκρατίας: Οι αρχαίοι έλληνες.
Πριν πάμε λοιπόν στο εποικοδόμημα, πριν μιλήσουμε για το είδος της εξουσίας και τους θεσμούς που θέλουμε, πρέπει να θυμηθούμε ότι θεσμοί επηρεάζονται από αυτούς που κατέχον την οικονομική δύναμη. Εξ αυτού του λόγου, μας προέκυψε Ολιγαρχική η Δημοκρατία μας, στον Δυτικό μας κόσμο.
Άρα, μια αριστερά, αν θέλει να αλλάξει κάτι, πρέπει να γυρίσει στις πηγές της: Αλλάζουμε τη βάση, για να αλλάξει το εποικοδόμημα. Βέβαια, αυτά πάνε και λίγο μαζί, αλλά σίγουρα το δεύτερο δεν πάει χωρίς το πρώτο.
Αλλαγή των οικονομικών συσχετισμών λοιπόν, διανομή της οικονομικής ισχύος και το πώς θα γίνει αυτό είναι το ζητούμενο μιας αριστεράς.
Κι εδώ, η αριστερά, παγκοσμίως, πάσχει.
Η μόνη της πρόταση, μας έρχεται από τα αποτυχημένα μοντέλα του 20ου αιώνα και είναι η χρήση του κράτους, για την εξομάλυνση των οικονομικών αδικιών ή τη διαχείριση του πλούτου. Και φτιάχτηκαν κράτη – εξαμβλώματα, εν ονόματι του λαού και τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Και δημοκρατίες δεν ήταν αυτά τα κράτη και το μόνο που έκαναν ήταν διανομή φτώχιας. Ισότητα στη φτώχια για τους πολλούς, ευημερία και δύναμη στους διαχειριστές του κράτους. Στους «εκπροσώπους».
Η αριστερά δεν έχει πρόταση και σωστά αναφέρετε, κύριε Ναπολέων, ότι η «άμεση δημοκρατία» δεν είναι λύση. Όπως δεν είναι λύση κάθε μορφής δημοκρατία, που δεν παίρνει υπόψη της τους πολλούς και δεν ελέγχεται από αυτούς.
Να αναζητήσουμε, παράλληλα με την αποκέντρωση και τη διανομή της οικονομικής δύναμης, την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας και δύναμης. Το μόρφωμα «Κοινωνία Πολιτών» να πάρει μορφή και να αποκτήσει σάρκα και οστά.
Ο Λένιν, για μια και μόνη στιγμή, είπε "όλη η εξουσία στα σοβιέτ" και γρήγορα το λησμόνησε. Ίσως, ήταν μια κάποια λύση.
Πάντως, οι πατέρες του σοσιαλισμού δεν θα είχαν κάνει τέτοια λάθη και ίσως να έβρισκαν την λύση, αν ήταν έλληνες κι αν ήξεραν ελληνικά. Ανέθεσαν τη διαχείριση του πλούτου και της παραγωγής του στο Κράτος. Αν ήταν έλληνες θα ήξεραν ότι Κράτος σήμαινε στην εποχή του Ομήρου :Δύναμη, Ισχύς και κατ' επέκταση βία. Στην εποχή της Δημοκρατίας, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε η λέξη "κράτος" για να προσδιορίσει το δημοκρατικό πολίτευμα. Αθηναίων Πόλις, Αθηναίων Πολιτεία, Δήμος, Δημοκρατία ήταν οι έννοιες οι συνυφασμένες με αυτό που είναι η αρχή του σήμερα.
Πιστεύω, ότι, τόσο σοφοί που ήσαν οι πατέρες του σοσιαλισμού, δεν θα έκαναν το λάθος να παραδώσουν τον πλούτο στο Κράτος, ξέροντας τη σημαίνει στα ελληνικά.
Το κράτος των Αθηνών ή το Κράτος των Περσών αφορούσε τις κατακτημένες και υπάκουες περιοχές και ήταν συνώνυμο της βίας. Ο Δήμος των Αθηναίων δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ ως κράτος. Θα θελα λοιπόν σήμερα να μιλώ για την Ελληνική Πολιτεία και για την Ελληνική Δημοκρατία και για όσο γίνεται λιγότερο κράτος, όσο γίνεται λιγότερη συγκέντρωση δύναμης.
Επισκευάζοντας τις λέξεις, ίσως πάμε κάπου.
Αυτό το μετέωρο βήμα ήθελα να κάνω σήμερα, αγαπητέ Ναπολέων, στο blog σου.
Υ.Γ. Η Κατερίνα και άλλοι έχουν μια ρύθμιση στην ανάρτηση σχολίων, που επιτρέπει να εμφανίζομαι αυτοπροσώπως. Τέλος πάντων, δεν θα χάσετε και πολλά, αν δε με βρείτε. Οι αφορμές για γράψιμο και σκέψη είναι αλλού.

Ναπoλέων είπε...

@ Odyssey
Ευχαριστώ πολύ για την "επίσκεψη και το εκτεταμένο σχόλιο/συνεισφορά σου.

Μην παραξενευτείς αν κάποιες απόψεις σου περάσουν στο κείμενο αυτό! Και μην μέ πεις ...λογοκλέφτη. Τό έχω "καλύψει" αυτό σε προηγούμενο σχόλιο. Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος μου που καταθέτω αυτές τις απόψεις εδώ κι όχι, πες, σε ένα βιβλίο ή σε μιά έκθεση/πρότση σε κάποιο/κάποια κόμματα: Ο εμπλουτισμός του.
Γιά το Κράτος και την Βία, όπως θα δεις θα ασχοληθώ αργότερα. Δεν τά θεωρώ πάντως αλληλένδετα υποχρεωτικά, από τη "φύση" τους.

Πιό αναλυτικά θα μελετήσω και θα επεξεργαστώ τις απόψεις σου το βράδυ, τώρα πρέπει να κάνω κάποιες δουλειές εκτός γραφείου. Κατασκευαστής είμαι ακόμα... Όχι πολυκατοικιτζής όμως... Μην μέ πετροβολήσεις...

Με το όνομά σου πάντως που δεν "βγαίνει" εδώ δεν μπορώ να βοηθήσω, ούτε ξέρω τί ρυθμίσεις έκαναν άλλοι. Δεν είμαι δά και κάνας ..αϊτός του Ίντερνέτ...
Νομίζω όμως ότι άν πάς στο προφίλ σου και αλλάξεις το "Odyssey" με τό όνομα πού θέλεις, ΧΩΡΙΣ να αλλάξεις το Google account, αυτό το όνομα πλέον θα εμφανίζεται ως "υπογραφή" σου.

Σ' ευχαριστώ και πάλι. Θα τά «ξαναπούμε» το βράδυ.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

tractatus είπε...

Παρακολουθώ και σκέφτομαι όλα όσα γράφονται με θετική διάθεση αλλά και με γνώση στο blog σου, αγαπητέ Ναπολέων. Η αλήθεια είναι ότι οι παρεμβάσεις τόσο του agitatore με τη πολιτισμένη γραφή(κι ας μην σχολίασε για κάποιους προφανώς δικούς του λόγους και το δικό μου θετικό σχόλιο...;))) ίσως γιατί δεν συμφωνώ σε όλα μαζί του...), η παρέμβαση της vassias που πολύ σωστά μιλάει για παιδεία και πελατειακή σχέση αλλά για παιδεία έχει μιλήσει και ο odyssey (μεταλυκειακό φροντιστήριο έτσι δεν είναι odyssey?) η προσέγγισή του, επίσης για το έθνος-κράτος θα έλεγα εγώ, όπως εμφανίστηκε στην Ευρώπη(προφανώς γιατί τότε αυτές ήταν οι ανάγκες της εποχής) και όλα τα 'δεινά' που ακολούθησαν εξαιτίας του, η θέση του με την οποία κι εγώ θα συμφωνήσω "Οι εκπρόσωποι είναι έρημοι και απρόσωποι υπηρέτες των λίγων και το ζητούμενο είναι μέσα από ποιους θεσμούς αλλάζει αυτό" κυρίως μέσα απο το ζητούμενο με προδιαθέτουν να ακούω και να σκέφτομαι, να γράφω και να postαρω όταν πράγματι θα έχω κάτι να πώ-όχι για να επιδείξω, οχι για να ταυτιστώ, όχι για να ζυγίσω αν είμαι περισσότερο αριστερή απο άλλους, όχι για να βγάλω απωθυμένα και, κυρίως, όχι για να κάνω επίδειξη δύναμης....ευτυχώς αυτό το τελευταίο μπορείς να το διαφυλάσσεις ώστε να γίνεται επικοδομοιητική συζήτηση που οι περισσότερη το έχουμε ανάγκη έτσι ώστε να σκεφτόμαστε περισσότερο απο το να θυμώνουμε...;)))))
αναμένουμε, λοιπόν, με ενδιαφέρον τη συνέχεια...

Jason είπε...

Πολύ μεγάλο κείμενο, αλλά πολύ ενδιαφέρον.
Είναι τόσο πολλά που δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και τι να σχολιάσω, αλλά προς το παρόν περιμένω τη συνέχεια με ανάλογο ενδιαφέρον.

Odyssey είπε...

@napoleon
"Κλέβετε" όσο και όσα θέλετε κ. Ναπολέων. Άμα είναι για καλό, κάντε το. Ως συνήθως, αρκεί μια αναφορά στην "πηγή".
Γράφετε: "Γιά το Κράτος και την Βία, όπως θα δεις θα ασχοληθώ αργότερα. Δεν τά θεωρώ πάντως αλληλένδετα υποχρεωτικά, από τη "φύση" τους."
Ούτε κι εγώ θα πω πως είναι υποχρεωτικώς αλληλένδετα. Ούτε και οι εφευρέτες της πολιτικής και των λέξεων που την περιγράφουν το είπαν. Συνδέσανε τη λέξη "Κράτος" (δύναμη, ισχύς) με τη λέξη "Δήμος" κι έφτιαξαν τη Δημοκρατία. Οι σοφοί μας πρόγονοι δείχνουν το δρόμο.
Η αγωνία της αριστεράς πρέπει να είναι η διατήρηση της αέναης, διαλεκτικής και σταθερής σχέσης ανάμεσα στο Δήμο και το Κράτος. Να μη ξεφεύγει το ένα από το άλλο. Να μην αφήνουμε το κράτος μόνο του σαν λέξη και σαν γεγονός. Κάθε εκχώρηση δικαιωμάτων στο κράτος πρέπει να συνδέεται με τον έλεγχο του Δήμου. Αλλιώς το πράγμα στραβώνει. Και στο θέμα "Αντιπροσωπευτική" Δημοκρατία κάτι δεν πάει καλά. Δεν περιγράφει και δεν αποδίδει σωστά την Ολιγαρχική Δημοκρατία, που ζούμε. Τίνος είναι εκπρόσωποι; Είναι καιρός να αναζητήσουμε τρόπους εκχώρησης δικαιωμάτων του μοναχικού και διεφθαρμένου κράτους στους πολίτες. Κι αυτό, μετά τις θεωρίες, θα πρέπει να το δίνουμε με παραδείγματα. Συνεχίζουμε το ψάξιμο.

@tractatus
Για να φτιάξουμε δημοκρατία, από την παιδεία θα ξεκινήσουμε. Δεν γίνεται τίποτα, χωρίς Παιδεία. Πάντα, λέω ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Σε μια φωτεινή στιγμή, ο κ.Αρσένης θεσμοθέτησε την «υποστηρικτική διδασκαλία», όπως και το «ολοήμερο σχολείο», αλλά οι καθηγητές το απαξίωσαν, είτε γιατί δεν τους συνέφερε είτε γιατί βαριόντουσαν. Δεν υπάρχουν παιδιά για πέταμα. Όσοι νόμοι κι αν φτιαχτούν αν ο εκπαιδευτικός δεν γίνει Δάσκαλος, να μην περιμένουμε πολλά. Να καταργηθεί η βαθμοθηρία, να καταργηθούν οι εξετάσεις στο σχολείο, να καταργηθούν οι εισαγωγικές. Να γίνει πρώτα αυτό για να σταματήσει η υποκρισία και η κερδοσκοπία και μετά, με την ησυχία μας, θα κυνηγήσουμε τη γνώση και όχι το βαθμό.
Μπορεί κάποιος να μου πει, αν έστω και μια φορά, η "Αριστερά", που συχνά επηρεάζει τις "καταλήψεις" και τις "εξεγέρσεις" των μαθητών και καθορίζει τους στόχους του μαθητικού κινήματος, έβαλε αιτήματα για την ουσία της Παιδείας και δεν το ξέρω ή δεν το θυμάμαι;

Θα είχαν καταργηθεί οι βαθμοί και θα είχαν αλλάξει πολλά, αν οι καταλήψεις είχαν τέτοια αιτήματα. Αν οι σοφοί κάναν προτάσεις και οι προτάσεις γίνονταν αιτήματα και διεκδικήσεις. Εγώ δεν ξέρω από Παιδεία. Ξέρω, όμως, ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εμείς στραβά αρμενίζουμε.

Ο κύριος Ναπολέων προσπαθεί να μας βάλει στο σωστό δρόμο και βλέπω κι ένα πλήρωμα ικανό να διορθώσει πορεία και να βρει την Ιθάκη.
Σας αφήνω, γιατί το καφενείο του χωριού θα γίνει σε λίγο φροντιστήριο, για παιδιά που δεν έχουν κοντά τους καθηγητές, ούτε χρήματα για να πληρώσουν τη δωρεάν παιδεία μας. Κουτσά στραβά θα τη βγάλουμε κι αυτή τη δουλειά. Δεν είναι, όμως, λύση.

OnWine είπε...

Ελεος, Ναπολέων, λυπήσου μας... πολύ μακρύ κείμενο...
...και τέτοια μέρα...

tractatus είπε...

Οντως, ανεξαρτήτως απο ημέρες (μεταξύ μας θα έλεγα 'δυτικές επετείους της καταναλωτικής μανίας'...), μήπως θα έπρεπε, Ναπολέων να μαζέψεις κομμάτι το κειμενάκι; Οι επιγραμματικές αναφορές κι απο κάτω μια μικρή σούμα, θα ήταν πιο ξεκούραστες αναγνώσεις για τους αναγνώστες σου και το φανατικό κοινό που σε παρακολουθεί....;)))
Είδες ο σχολιαστής κι εγώ που δεν κοιμόμαστε μεσημέρι όλο κάτι τέτοιες ώρες συναντιόμαστε...και ύστερα χανόμαστε που λέει και το άσμα...;)

OnWine είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
OnWine είπε...

Οχι και χανόμαστε!

Πάντως, Tractatus, εγω ευχήθηκα στο blog Μου με αναφορά σε άγιο της Ορθοδοξίας (Υακινθος) που ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος (ναι, ο Χριστδουλος!) τον εχε αναγορεύσει σε Αγιο του Ερωτα!

tractatus είπε...

Καλά, καλά πήγαινε τώρα να σχολιάσεις τη λακανική αριστερά που σε γυρεύει...;))))))
Φαίνεται ότι το μήνυμα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινο...;)))

OnWine είπε...

Tractatus, πήγα... και σχολίασα... Τώρα, τι έγραψα.... πηγαινε δες και μόνη σου... και όχι πολύ ξύλο, σε παρακαλώ!

Ναπoλέων είπε...

Σάς ευχαριστώ όλους για τις επισκέψεις και τις συνεισφορές. Από "παντού" παίρνω εγώ...

Φίλτατη συναγωνίστρια Tractatus, ευχαριστώ για τις υποδείξεις, το θέμα όμως, όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι από τη φύση του μεγάλο και καθόλου δεν θά 'θελα να το ...ρετσετοποιήσω.

Σκέφτομαι να τό κάνω κάπως πιό ευκολοαναγνώσιμο με μεσότιτλους.

Το Σαββατοκύριακο, στη συνέχεια.

Θάθελα και πάλι τη γνώμη σου.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

tractatus είπε...

napoleon!!πάντα κοντά!

brexians είπε...

Φίλε Ναπολέοντα σου κάνω την χάρη να σου απαντήσω στα ελληνικά και όχι στα λατινοελλινικα….(γιατί είσαι καλό παιδί και σε πάω κλπ.) αστειάκι.

Όσο υπάρχει το ΚΚΕ Α.Ε. ξεχάστε την αριστερή αριστερά.

Τα ίδια ακούω από το 1974 νέο στρατολογημένος «Ρηγάς» τότε !

Αυτά ακουγα…2008-1974=34 χρόνια η αριστερή αριστερά δεν ήρθε και κατά την ταπεινή μου γνώμη ούτε σε άλλα 34 χρόνια δεν θα έρθει, για τους πιο κάτω λόγους :

1.οσο είσαι απέξω από την εξουσία καλά είναι όλα. Μπορείς να λες ότι θες!
Όταν έρθεις όμως στην εξουσία και κάτσεις στην καρέκλα του Ταγού τότε αρχίζουν τα δύσκολα και τα λόγια το πρότερα, παύουν να υπάρχουν.

2.η αριστερά πρέπει να ενωθεί και αυτό δεν θα γίνει εκτός αν γραφτούν όλοι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Τους λογούς τους ξέρεις όπως και όλοι μας!

3.στην Ελλάδα υπάρχουν διάφοροι αριστεροί. Ο καθένας με το μπαϊράκι του. Άντε να τους μαζέψεις. Τον αμάζευτο έχουν και θα χαθoύν στο «προτσές»!!

4.η Ελλάδα είναι γεμάτη αριστερούς για τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αριστερούς του κώλου λέω εγώ.

5.υπάρχει ανοιχτή η πληγή του συνδικαλισμού, οι εργατοπατέρες της αριστεράς είναι στην πλειονότητα τους , φασιστοειδή μικρόμυαλοι και με παρωπίδες. Κακό παράδειγμα στους νέους εργαζόμενους, παράδειγμα προς αποφυγή από τους μεγαλύτερους. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε η απεργία και το χάσιμο του μεροκάματου δεν είναι πάντα η λύση!!

6.στο σχολειό και στο Πανεπιστήμιο η αριστερά έχει ξεφύγει τελείως……

ΑΡΑ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΦΑΣΚΕΛΟΚΟΥΚΟΥΛΩΤΑ!!
ΑΣ ΠΕΡΝΑΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ(ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ), ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΙΣΩΣ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ.


Από ευεργέτες , πολιτικούς και ήρωες αριστερούς γεμάτος ο τόπος!!!
Κανένας μα Κανένας όμως δεν έκανε το αυτονόητο το πρώτιστο και το λογικό.

Να ενώσει την αριστερά και να φτιάξει ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και όχι για το τέλος του 19ου …

Ας το πάρουμε χαμπάρι το «ΣΦΥΡΙ, ΔΡΕΠΑΝΙ ΚΑΙ ΓΡΟΘΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΛΑΙΚΙΑ», έχει αποθάνει και του έχουμε κάνει και τα 9μηνα.

ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

ΑΝΕΡΓΙΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Άμα βρεις κάποιον να το κάνει αυτό, να είσαι σίγουρος ότι όλη η Ελλάδα θα είναι αριστερή και αριστερά.

Μέχρι τότε καλό σαββατοκύριακο!

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,

ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα {και όχι ...greeklish} αλλά και πολύ teasing, inspiring, που λένε κι οι φίλοι μας οι άγγλοι, παρέμβασή σου.
Κι ακριβώς επειδή είναι τέτοια, θα την ξανασκεφτώ, και θα πώ ό,τι σκέφτηκα, "αύριο" το απόγευμα της Κυριακής.

Καλή ΑΣΠΡΗ Κυριακή!

Και ΠΟΤΕ να μην ξεχνάμε τί λέει ένας ...τοίχος στα "Εξάρχεια":

Μην περιμένεις να χιονίσει,
για να δείς άσπρη μέρα!


αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Κλαζoμένιoς είπε...

Έκανε, επιτέλους!,
μια ΑΣΠΡΗ μέρα σ' αυτή την, οπερεττική προφανώς, χώρα
και κλείσαν τα Σχολεία (Άααααααααχ! αγάλιασα),
κλείσαν τα δικαστήρια, υπολειτουργούν κάμποσες επιχειρήσεις ελλείψει προσωπικού...

«Κι ύστερα μού λες γιατί δεν σού γράφω, γλυκειά μου Θεανώ... Δεν θα σού γράψω, που να σκάσεις!»

brexians είπε...

καλησπερα τι εγινε κολησαμε στα χιονια::::;;;;;;;!!!
καλο βραδυ.

tractatus είπε...

Ναπολέοντα που χάθηκες βρε παιδί;!!

Ναπoλέων είπε...

Ταξιδευτή Δημήτριε και φίλτατη Tractatus, αλλά και όσοι άλλοι "καίγεστε" να μάθετε τα "συνδικαλιστικά" κόλπα του Σεραφείμ για να τα εφαρμόσετε στην επόμενη Γ.Σ., που θα σάς τύχει, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Ίσως τα καταφέρω αύριο να προχωρήσω τα περί ...δημοκρατικής δημοκρατίας.
Ευχαριστώ και πάλι.
αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

tractatus είπε...

Napoleon μπορείς αν θέλεις να αναδημοσιεύσεις και κάτι πέρα απο την αριστερά της αριστεράς....θα το βρείς στο blog μου...

brexians είπε...

επειδη βλεπω οτι απαντηση δεν θα παρω συντομα...

παρε ενα ακομη υποστηρικτικο των οσων γραφω:

ΑΠΟ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ....
Σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΝ από την Αλέκα Παπαρήγα

Στα σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού που προωθούν -όπως είπε- η άρχουσα τάξη και ο ξένος παράγοντας, είτε με συνεργασία Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, είτε με συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ σε ομιλία της σήμερα σε κομματική συγκέντρωση στο Περιστέρι. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μέρος στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, τόνισε η κ. Παπαρήγα, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΝ μιλώντας "για δεκανίκι του δικομματισμού" και για εμπόριο ελπίδων του λαού, καθώς -όπως είπε- αλλάζει συνεχώς θέσεις, ενώ άρχισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τώρα "ερωτεύθηκε το ΚΚΕ". Αυτό που θέλει ο ΣΥΝ είναι να αυξήσει την διαπραγματευτική του δύναμη, είπε η κα Παπαρήγα, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι "ο οπορτουνισμός δεν αλλάζει και είναι ίδιο με το 1989-91".…

ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ...

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΚΕ Α.Ε.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΤΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΣ!

ΑΝΤΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ "ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ"

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,
αν εσύ ακόμα αντιλαμβάνεσαι την Αριστερά ως ...«χωροταξική», όπως κι αυτοί που αναφέρεις, με γειά σου με χαρά σου και...βοήθειά σου.

Φυσικά και είναι έπεα πτερόεντα, που πετώντας μπαίνουν στ' αυτιά. Κι από κεί μέσω των νευρώνων στον εγκέφαλο. Εκεί ...οργανώνονται, νικούν και ...κάνουν επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα.

Αν χαμπέριαζα εγώ όσα λένε κι όσα κάνουν οι τόσοι πολλοί, μα τόσο πολύ πολλοί "σοσιαλιστές" από το 1961, που εντρυφώ στο θέμα, να, μά τη Λούξεμπουργκ σού λέω, θα ήμουν τουλάχιστον μέλος του Πολίτ Μπυρώ, μην σού πώ και αριστερό χέρι του Γκορμπατσώφ!
Που ΔΕΝ θα είχαν καταφέρει να τόν ρίξουν, αν ήμουν εκεί! Μπρίκια κολλάμε;;;

Δημήτριε!
θυμού:
1. «Πέσε-πέσε το κοπέλλι, κάνει την κυρά να θέλει».
2. Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα (του καπιταλισμού εννοείται) τσακίζει.
3. Verba volant αλλά scripta manent... Και τούτα ΓΡΑΦΤΑ είναι, ΔΕΝ είναι έπεα...
4. Γράψτε, γράψτε, γράψτε, γράψτε, γράψτε! Στο τέλος πάντα κάτι μένει.(Ξέρεις βέβαια ποιανού παράφραση είναι...)
5. Τί σκατά, που λένε οι αθυρόστομοι, άλλο κάνουμε ως μπλογκίστες;;;

Θα χαρώ ιδιαίτερα, αν εγκαταλείψεις την απαισιοδοξία και τον συνεχή ...σιχτιρισμό και σέ δω συναγωνιστή για μιά ανθρώπινη κοινωνία(*), κάποια μέρα.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

(*) Στατιστικά δεν υπάρχει ούτε κάν η ελάχιστη πιθανότητα να τήν δούμε, να τήν ζήσουμε εσύ κι εγώ. Ούτε κάν τα παιδιά μου (είναι μεγάλα πιά...) Ίσως όμως τα δικά σου. Μπορεί ούτε κι αυτά.
Αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν πρέπει ν' αγωνιστούμε τώρα...
Ίσα-ίσα που ΤΩΡΑ πρέπει ν' αγωνιστούμε για να...

tractatus είπε...

βρε Ναπολέοντα που χάθηκες. Μάς έχεις λείψει!!!Ελπίζω όλα καλά να είναι και απλά να μην έχεις χρόνο...περιμένουμε πάντως να ξανακτυπήσεις. Κάνουμε, άλλωστε, καταπληκτική παρέα

brexians είπε...

μετα απο πολλα χρονια στη μαχη αξιζει να ξαποστασεις λιγο και με την εμπειρια των τραυματων ..να μοιραστεις τις σκεψεις σου με αλλους...για μενα περασε και αυτος ο κυκλος ο γιος μου ειναι συμφοιτητης (τελειωνει φετος) της tractatus και ο αλλος μεγαλωσε ποια ...τωρα επιλεγω τι μου παει και τι δεν μου παει....
και στην ελλαδα του σημερα δεν μου παει η πολιτικη...
και περισσοτερο η κολλημενη δεξια και η ανερματηστη αριστερα το κεντρο δεν υπαρχει και τα ακρα ποτε δεν τα συμπαθησα...
συνειδητα απολιτικος και ντειστης
ο φιλος σου Δημητριος τον οποιον και δεν καλυψες με την απαντηση σου αλλα αυτο δεν εχει σημασια

ευχομαι να φατε καλα σημερα τσικνοπεμπτη αμα εχτε φραγκα...
οσο για την αγαπη σε ολους σας
για ειρηνη αστο καλυτερα
και για αφοπλισμο αστο τετραγωνο καλυτερα..

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,
λυπάμαι που δεν σέ κάλυψα με την προηγούμενη απάντησή μου. Θα τό προσπαθήσω τώρα.
Ας ξεκινήσω από την ορολογία:
1. Μιλάς για ανερμάτιστη Αριστερά. Ποιά Αριστερά, ωρέ Δημήτρη;;; Αυτή που κάθεται στα αριστερά έδρανα του Κοινοβουλίου μας (και όλων των άλλων επί γής);;; Αυτό εννοώ με το "χωροταξική"...
Ευτυχώς δεν είναι ΑΥΤΗ. Και ευτυχώς που δεν ήταν ΑΥΤΗ στους αιώνες... Διότι θα είμαστε ακόμα σκαρφαλωμένοι στα δέντρα να ψάχνουμε για χουρμάδες...
Για μένα, ιστορικά, έτσι για παράδειγμα και χωρίς πολλή ανάλυση..., αριστερός ήταν ο Προμηθέας, ο Αλκιβιάδης, ο Σπάρτακος, ο Μ. Βασίλειος, ο Δαρβίνος, ο Πουλαντζάς... Ο Λένιν (κάπως και για λίγο) άντε κι ο Τρότσκυ, για να μην χαλάσω το χατήρι (μου και μερικών άλλων). Ποιός Αριστοτέλης, ποιός Παύλος, ποιός Νεύτων, ποιός Μάρξ (εκτός αναλαμπών)... Έτσι μπάς και συνεννοηθούμε δηλαδή.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πιό-πιό-πιό αριστερό πλάσμα στη γή ήταν εκείνο το ψάρι που πήδηξε έξω από το νερό και, έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων που ψόφησαν, αυτό κατάφερε να επιβιώσει στην ξηρά...
2. Λες ότι είσαι απολιτικός [για το ντεϊστής, αν είναι αυτό που καταλαβαίνω, βοήθειά σου...]. Μήπως εννοείς απλώς ότι δεν υποστηρίζεις σταθερά ένα κόμμα;;; Διότι από τα γραφτά σου το αντίθετο -με την δικιά μου ορολογία- έχω αντιληφθεί.
3. Αναφέρεσαι απαξιωτικά στην πολιτική της Ελλάδας του σήμερα (και του αύριο και του μεθαύριο μπορεί, λέω εγώ) και καλά κάνεις, αν πολιτική, αριστοτελικά ορισμένη, ήταν το σημερινό διαρχηγικό κατάπλασμα του "ενός ανδρός αρχή"... Όμως (ευτυχώς) δεν είναι. Πρίν κάπου 30 χρόνια είχα γράψει πως οι πολιτικοί μας είναι η μόνη τάξη επαγγελματιών, η οποία ΔΕΝ κρύβει τις βρωμιές της, τα μειονεκτήματά της, όπως κάνει κάθε άλλος "φυσιολογικός" επαγγελματίας: Δεν τα κρύβει για να μην μπεί κάνας τίμιος ή άξιος μέσα και τούς χαλάσει τη σούπα...
Γιαυτό σημειώνεται, τόσο έντονα, και ο νεπωτισμός, η οικογενειοκρατία. Έχουνε μετρήσει κάπου 80 (ογδόντα) ...κατιόντες, διαδόχους, συγγενείς κλπ στην σημερινή Βουλή... Που μερικοί είναι και αφανείς, όπως π.χ. Ο Παντούλας στη θέση του Μαλέσιου. Κι είναι, να σκεφτείς, από τις πιό αθώες περιπτώσεις που ξέρω...

Ξαναδιάβασα το προηγούμενο σχόλιό σου και δεν είδα να έχω αφήσει κάποιο κενό για "κάλυψη". Εκτός αν περίμενες να σού «αποδείξω» ότι η "οππορτσουνίστρια" της παρέας είναι η Αλέκα...
Άμ, δέ!
Απλώς θυμάμαι εκείνο τον μύθο του Αισώπου, που καταλήγει με το «πρόδηλον γαρ το εμόν κέρας το συντετριμμένον» και γελάω.

Θα σέ παρακαλούσα όμως να βρείς την υπομονή να περιμένεις και να διαβάσεις, όταν τό ολοκληρώσω, όλο το "χτίσιμο" της αριστερής Αριστεράς και τότε να συζητήσουμε και για την αγάπη, που υπάρχει, απλώς τώρα την σκεπάζει ο φόβος {γιαυτό αγωνίζομαι για άφοβους πολίτες!}, και για τον αφοπλισμό {πλήρη και γενικό εννοώ... ΚΑΙ των κυνηγών ΚΑΙ των αστυνόμων...} που δεν θ' αργήσει πάνω από 30-40 χρόνια και για την ειρήνη, που θ' ακολουθήσει σε καμμιά εικοσαριά ακόμα.

α-α-ε
Ν.

brexians είπε...

otan vrethw se ipologisti ua sou apantisw ..sta ellinika...giati apo to tilefwno mono me latin xaraktirew

alla tsiknopepti message..

Ναπoλέων είπε...

Agaphte Dhmhtrh,
efxomai na tsiknises kala ki an odhghseis meta, na mhn exeis parapiei.
Ego den tsiknisa, exo xronia na askiso to spor afto.

Hpia ta tsipourakia mou me thn ...dhmokratia, pou molis oloklhrwsa.

Se efxaristw pantws apo kardias gia to akamato "follow-up".

Kouragio naxoume

agaph-afoplismos-eirhnh
Napoleon Papadopoulos

brexians είπε...

σαν κλασσικος ντειστης* δεν γιορταζω παρα μονο τα γενεθλια μου ,στις αλλες γιορτες επιλεγω να καθομαι σπιτι.
για τους πιο κατω λογους
1.διασκεδαζω οταν εγω το θελω και οταν υπαρχει κεφι, σωστη παρεα κλπ, και οχι οταν μου το επιβαλουν οι συνηθειες!
2.δεν διασκεδαζω τετοιες μερες τρωγοντας ολα τα σκατα και πινωντας ολα τα ξυδια και πληρωνοντας αντιστοιχα τον κουκο αϊδονι..
3.μετα την διασκεδαση συνηθως σου βγαινει ξυνο γιατι καποιος θα πεσει επανω σου, θα τσακωθεις για το παρκινγκ, θα σου παρουν πινακιδες γιατι κατι θα πιεις παραπανω κλπ

αρα η λυση
αναβεις τζακι η την ψησταρια ψηνεις οτι γουσταρεις βαζεις και ενα καλο τραχανο με μπολικο βουτυρο και κρουτον πινεις τις κρασαρες σου ,ουζα ,τσιπουρα γενικως οτι σου κανει κεφι !
εχεις και δυο φιλους να τα μοιραστεις ή την οικογενεια και ολα καλα ολα ανθηρα!

*ντειστης = ειδος αθεου, (υπαρχει μια υπερτατη δυναμη αλλα οριζεται περα απο τα ορια που την σπρωχνει η επιστημη καθε μερα, χωρις ονομα λειτουργικο, εκκλησιες και στειρα αθεια)

Ναπoλέων είπε...

Δημήτρη, καλημέρα, καλά κέφια, καλές απόκριες, καλή ψυχή κλπ
Επειδή ετούτη η «σχολιοστήλη» φόρτωσε πολύ κι αργεί ν' ανοίξει στον Η/Υ μου, συνεχίζω "πιό πάνω", στην no.2 αρ/Αρ
α-α-ε
N.

αξάφνιαστος είπε...

Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις που κάνετε για όλα τα δεινά που έχει υποστεί ο πλανήτης και οι κατοικούντες σε αυτόν. Σχεδόν όλα (αν όχι όλα) οφείλονται στο γεγονός πως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των λαών έδωσαν στη ποιότητα ζωής του μέσου ανθρώπου την ελάχιστη δυνατή σημασία και αφιέρωσαν όλες τους τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των χρηματοδοτών τους (νταβαντζίδες στην Ελλάδα, Lobbies στην Αμερική κλπ.).

Προσωπικά πιστεύω πως όλοι οι –ισμοί, οι αριστεροδεξιοκεντρικοί ιδεολογικοί και αθλητικοί προσδιορισμοί που υπόσχονται π.χ. να βάλουν τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη στη καλύτερη περίπτωση προέρχονται από πολιτικές παρατάξεις που δεν έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες αναρρίχησης στην εξουσία και που μιλούν εκ του ασφαλούς. Διότι, πιστεύω ότι, κόμματα εξουσίας τα οποία δεν έχουν αγαστή σχέση με τους νταβαντζίδες και τα Lobbies δεν υπάρχουν.

Το τι προτείνω το έχω πει πολλές φορές και δεν θα το επαναλάβω.

Σε ότι αφορά τη παιδεία συμφωνώ πως αυτά που αναφέρεται πρέπει να γίνουν αλλά επιτρέψτε μου να παρατηρήσω πως το υπάρχον status quo ακριβώς αυτά δεν θέλει να γίνουν διότι θέλει τα παιδιά να γίνουν πειθήνιοι υπάλληλοι του συστήματος και όχι άτομα με γνώθι σαυτόν. Δεν είναι τυχαίο πως για πρώτη φορά στην ιστορία τα παιδιά (σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα) είναι λιγότερο μορφωμένα από τους γονείς τους. Στις «προηγμένες χώρες», όπως στις ΗΠΑ ένα δισθεόρατο ποσοστό των αποφοίτων λυκείου είναι ουσιαστικά αναλφάβητοι. Τα σχολικά βιβλία σήμερα σε σύγκριση με τα σχολικά βιβλία της δεκαετίας του 60 πάσχουν άγρια. Γενικά η διδακτέα ύλη έχει, με μοναδική (τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα) μακρόπνοη εκτέλεση, διαβρωθεί σε βαθμό που αυτό που λέγαμε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις να μην υπάρχει σήμερα στα παιδιά. Τα ΜΜΕ έχουν συμβάλει σε αυτή τη κατάντια αποτελεσματικά.

Οι διαμάχες για τη δημοτική, το μονοτονικό και τα αρχαία είχαν σαν αποτέλεσμα τον πλήρη αποπροσανατολισμό, ακόμα και των καλοπροαίρετων.

Η διδακτέα ύλη και η ποιότητα της παιδείας είναι όπλα που τα κόμματα εξουσίας έχουν διαχειριστεί βάναυσα. Μου είναι δε, δύσκολο να δεχτώ πως αυτό έγινε τυχαία.