Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

29.11.09

«Χατήρ' τ' μιανού, χατήρ' τ' αλλ'νού,
άφ'σα τουν άντρα μ' χουρίς πιδί»

Πικρόχολη λαϊκή ρήση, που ακούγεται στα μέρη μας

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Στο άρθρο αυτό πιθανόν να βρούν ενδιαφέρον μόνον 3 {τρείς} "κατηγορίες" πολιτών:
1. Όσοι/-ες θεωρούν ότι η Αριστερά μπορεί και πρέπει να παίξει έναν θετικό ρόλο στην ανέλιξη της σημερινής κοινωνίας προς μιά ανθρωπινή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας χώρος όπου ίσως αναπτυχθεί ένα κίνημα ικανό γιαυτόν τον σκοπό, αν οργανωθεί και δουλέψει.
2. Όσοι/-ες ενδιαφέρονται να εντοπίσουν και να εκμεταλλευτούν τα αδύνατα σημεία της κατάστασης που προοιωνίζεται η χθεσινή απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης {Π.Σ.} του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ...τόν τινάξουν στον αέρα.
3. Όσοι/-ες νομίζουν ότι ένα λειτουργικά σωστό πλαίσιο, η πεμπτουσία της δημοκρατίας δηλαδή, δεν έχει να κάνει κι ούτε μπορεί να υποτάσσεται στις {μόνιμα ιδιοτελείς...} ατομικές βλέψεις κάποιων.

Αν δεν αυτοκατατάσσεστε σε καμμιά από τις παραπάνω κατηγορίες, πιθανόν να χάσετε τον καιρό σας διαβάζοντάς το.
Από την σημερινή ηλεκτρονική σελίδα της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" πήρα την απόφαση της Π.Σ. της οποία σχολιάζω βήμα-βήμα. Στην αντίστοιχη της "ΑΥΓΗΣ" δεν κατάφερα να τήν εντοπίσω. Ελπίζω να είναι ακριβές το κείμενο.
{30-11-09 : Δείτε όμως και την σημερινή σημείωση στο τέλος}
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Στην υιοθέτηση των επτά σημείων, που παρουσίασε με την εισήγησή του ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Νταβανέλος, κατέληξε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ολοκλήρωσε τις εργασίες της τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.
Σύμφωνα με την απόφαση, θεσπίζεται η κάρτα «μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε κάθε τοπική ή νομαρχιακή επιτροπή δημιουργείται ενιαίο μητρώο μελών.
Κορυφαίο όργανο είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ενώ την ευθύνη της πολιτικής λειτουργίας μεταξύ των δύο Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει τα εξής:

1. Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκδοση περιοδικού και λειτουργία του ιστοχώρου με συντακτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
2. Βασικά «κύτταρα» της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές Επιτροπές. Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών, που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει -με συναίνεση ή ψηφοφορία- για τα τοπικά ή νομαρχιακά ή κλαδικά πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας, των Επιτροπών.
3. Θεσπίζεται η έννοια του «μέλους» του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και «Θεματικές» όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.
4. Θεσμοθετείται ως «ενδιάμεσο» σώμα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Αποτελείται από τα μέλη της Γραμματείας, της Κ.Ο. και τους συντονιστές-συντονίστριες (ή συμφωνημένες αντιπροσωπείες) των τοπικών επιτροπών. Έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της πολιτικής δραστηριότητας ή τη συζήτηση σημαντικών πολιτικών ζητημάτων της συγκυρίας.
5. Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μιά φορά το χρόνο και έκτακτα -με ευθύνη της Γραμματείας- όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών-Νομαρχιακών-Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή, με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση, ώστε η σύνθεση της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.
6. Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).
7. Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.
Όπως σημειώθηκε στην εισήγηση, «Όλα τα παραπάνω ζητήματα -αν χρειαστεί- θα πάρουν πιο συγκεκριμένη μορφή στη διαδικασία κλεισίματος της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης με βάση και τη συζήτηση και τις απόψεις που θα εκτεθούν. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -όσα αναπτυχθούν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και άλλα που μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση του ζητήματος- συγκροτείται Ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει -σε συνεργασία με τη Γραμματεία- να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Αυτή θα συγκληθεί εντός του 2010 και με βάση τις αποφάσεις της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα έχει τη δυνατότητα και τη συγκρότηση να πάρει τις οριστικές αποφάσεις».

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Αν το κείμενο της εισήγησης {και απόφασης, κατά το δημοσίευμα} δεν τό αντιλαμβάνονται κάποιοι ως ...μνημείο αοριστίας, τότε μάλλον δεν ξέρουν τί θα πεί «μνημείο» ή τί θα πεί «αοριστία» ή και τα δυό...
Είναι εμφανής επίσης η ...ξυλινότητα της γλώσσας του κειμένου: Τί θα πεί π.χ. «θεσπίζεται η έννοια του μέλους» ή «λειτουργούν με κέντρο τη Συνέλευση των μελών» ή «με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση, ώστε η σύνθεση της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη» ή «ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο»;;; Ξύλινη γλώσσα, που καθόλου τυχαία δεν είναι όμως! Έχει εφευρεθεί, ...προγονικά μάλιστα, για να χρειάζεται ερμηνεία κάθε φορά... Ερμηνεία κατά το δοκούν της όποιας ηγεσίας... Κάπως έτσι θα πρέπει να μάς πρόκυψε ο σταλινισμός... Πείτε και σείς.
Χαρακτηριστικό ακόμα είναι ότι στα "7 σημεία" πουθενά δεν βρέθηκε χώρος για μιά λεξούλα: Την δημοκρατία ή κάποιο παράγωγό της...
Ας βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
1. «Καλά και άγια» αυτά, μόνο που πέρασαν 6 χρόνια από τότε {από τις 20-12-03}. Ποιός όμως θα διαβάζει το περιοδικό ή τον ιστοχώρο, αν όπως διαφαίνεται είναι -λόγω συμφωνιών και ισορροπιών...- συνταγμένα στην παραπάνω γλώσσα;;;
Όσο για την «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή» αναφέρεται πάλι στο σημείο "4". Άγνωστο γιατί.
2. Η αναφορά στις Συνελεύσεις και στις συναινετικές αποφάσεις (παμψηφία) θυμίζει πολύ τον "αντιεξουσιαστικό" χώρο. Χώνει όμως και την ψηφοφορία ως μέσο λήψης αποφάσεων. Αχταρμάς. Ανέκδοτο θα καταντήσει τελικά με την μορφή του «ή συναινείτε ή σάς καπελλώνουμε»...
Προβληματική επίσης θεωρώ την συνύπαρξη τοπικών και κλαδικών οργανώσεων βάσης, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποιός συμμετέχει πού, με όσα συνεπάγεται μιά τέτοια θολούρα.
Το θέμα είχε ξεκαθαριστεί αξιοπρεπώς στην ...αείμνηστη ΕΑΡ: Οργανώσεις βάσης είναι μόνον οι τοπικές {ο χώρος κατοικίας δεν μπορεί να "παιχτεί"} και οι κλαδικές είναι σημαντικές μεν αλλά παράπλευρες. Μπορεί {και πρέπει...} κάποιο μέλος να είναι και στις δύο αλλά εκλέγει αντιπροσώπους για το κόμμα μόνο στην τοπική.
3. Η «έννοια του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ», πέρα από του ότι είναι αστεία ως έκφραση, είναι το πεδίο όπου κυρίως αντιπαρατέθηκαν οι διάφορες προτάσεις. Μέλος σε ενιαίο μητρώο -καθαρά γραφειοκρατική έκφραση το "μητρώο"...- υπονοεί ότι δεν θα υπάρχει διάκριση από ποιά "συνιστώσα" προέρχεται {ή ..."ανήκει"} κάθε μέλος. Αυτό τό επιδίωξαν με πολλή ζέση οι άλλες "συνιστώσες" πλην του ΣΥΝ, κατά την σεμνή και ταπεινή μου γνώμη, για να μην φαίνεται πόσα πράγματι μέλη έχουν, ώστε να παζαρεύουν τις «ποσοστώσεις» με όποιον αριθμό μελών ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ότι έχουν.
Πώς τώρα θα εξασφαλίζεται η "πλουραλιστική" εκπροσώπηση του σημείου [5] χωρίς αναγραμμένη {στην κάρτα ή τον πίνακα μελών} διάκριση των μελών, μόνον ένα σαλεμένο μυαλό μπορεί να συλλάβει.
Επαναλαμβάνω: Μόνον σαλεμένο μυαλό.
Κι αν κανείς ξενίζεται από τον σκληρό αυτόν χαρακτηρισμό θα τόν "παραπέμψω" στο αρχαίο: «Ταράσσει τους ανθρώπους ου τα πράγματα αλλά τα περί των πραγμάτων δόγματα».
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες διαλέξτε: Ή κάρτα μέλους με αναφορά "συνιστώσας" ή πλουραλισμός στις εκπροσωπήσεις ...πάπαλα!
Τα υπόλοιπα είναι σκέτες ανοησίες.

4. Νέα θολούρα σχετικά με το «ενδιάμεσο» όργανο και τη συγκρότησή του. Μέλη της "Γραμματείας" με αυθαίρετη ως τώρα συγκρότηση, εκλεγμένοι από το λαό βουλευτές, "συμφωνημένοι" τοπικοί συντονιστές ή αντιπροσωπείες... Τί σόϊ «συντονισμό» θα κάνουν;;; Και ποιός -και πώς!!!- θα αποφασίζει τί είναι "σημαντικό", άρα θα παραπέμπεται στο «ενδιάμεσο» όργανο, ή όχι, άρα θα αρκεί απόφαση της "Γραμματείας";;;
Και ποιός -και πώς!!!- θα αποφασίζει ότι ένα θέμα δεν είναι ούτε σημαντικό, ούτε ασήμαντο αλλά "σοβαρό", όπως αναφέρεται στο σημείο [5], ώστε να συγκαλείται έκτακτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη;;;
5. Το σχολίασα δυό φορές πιο πάνω. Πάντως και εκείνο το «μέριμνα» βρωμάει ...γραφειοκρατίλα. Το «φροντίδα» σάς ξέφυγε, "παιδιά";;;
6. Εδώ ξαναφανερώνεται το πρόβλημα με το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που ναί μεν προέρχεται {ή ..."ανήκει"} αλλά αυτό είναι ...κομματικό μυστικό, δεν τό γράφουμε πουθενά!
Τί να πώ άλλο εκτός από το «λίγη σοβαρότητα δεν βλάφτει»;;;
7. Εδώ ...δίνω ρέστα. Εκείνο το «αποφασιστικά» ...σκίζει χασέδες!!! Όποιος το εφεύρε, θέλοντας να πει κάτι χωρίς να λέει τίποτε, πρέπει να έχει διδακτορικό {τουλάχιστον διδακτορικό!} από την Μεγάλη του Ξύλου Σχολή!!!

Εύχομαι καλή βδομάδα σε όλους, με τον καινούριο αρχηγό της ΝΔ... που δεν έχει ακόμα βγεί, τη στιγμή αυτή {6.45μμ}

Καλό κουράγιο, βρέ!
Και...
«Άκου να δείς, είτε φταίς είτε όχι, σαν δεν μπορείς άλλο να παλαίψεις, θα πεθάνεις»,
όπως παρέδωσε ο μακαρίτης Μπ. Μπ.
-------------
30-11-09
Σημερινή σημείωση

Το κείμενο του "ρεπορτάζ" της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" τό βρήκα, σχεδόν αυτολεξεί, και στον ιστότοπο http://www.tvxs.gr (του Στέλιου Κούλογλου) άρα προφανώς πρόκειται για ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους.
Όμως αργότερα χτές το απόγευμα στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ http://www.syriza.gr δημοσιεύτηκε ένα κάπως παραλλαγμένο κείμενο «7 σημείων»:
Το σημείο [4] έγινε [7], οπότε άλλαξαν αριθμό και όλα τα επόμενα, τροποποιημένο με φράσεις από την τελική {χωρίς αριθμό} παράγραφο του αρχικού κειμένου, παραλείφθηκε η αναφορά στην «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή», ως "ενδιάμεσου" σώματος και έγινε:

7. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα -όσα αναπτύχθηκαν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και όποια μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση των ζητημάτων- συγκροτείται ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει σε συνεργασία με τη Γραμματεία να διερευνήσει και να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη σαφώς συγκροτημένη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών απ΄ όλες τις τοπικές, κλαδικές και θεματικές επιτροπές. Αυτή θα συγκληθεί μέσα στο 2010, με προσπάθεια να πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
...Προφανώς χτές το πρωί θα ...«έσπασαν τα τηλέφωνα» μεταξύ των μελών της Γραμματείας ή/και άλλων.
Με αυτήν την αλλαγή όμως γεννιέται ένα νέο ερώτημα: Η «Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ» που ΔΕΝ αφαιρέθηκε από το [1ο] σημείο, θα γίνει άμεσα ή θα ...περιμένει την 4η Π.Σ.;;;
«Ακούει» άραγε κανείς από τους "ιθύνοντες" του ΣΥΡΙΖΑ;;;

2 σχόλια:

nea aristera είπε...

Αν υπηρχε μια πιθανοτητα στις χιλιες να ξεκαθαριστουν καποια πραγματα, με κεινα και με τουτα παει κι αυτη. Κριμα, αλλα μου φαινεται πως παλι σε φαγωμαρες και μαχαιροματα θα καταληξει η κατασταση. Κριμα.

...Ατακαδόρ είπε...

Υπάρχει και η αισιόδοξη "θέαση":

Τα «μαχαιρώματα» να είναι χειρουργικές τομές σε "μειξίδια" για να φύγει το πύον.

Θα δούμε.