Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

1.12.10

Λαγός την πτέριν έσειε,
κακό της κεφαλής του...

Καλόν Μήνα!
Όσο "καλός" μπορεί να νοηθεί την "σήμερον ημέραν"...
Παλιότερη παροιμία ο τίτλος αυτού του άρθρου... Δεν ξέρω πόσο παλιά... Μπορεί νά 'ναι και του ...Αίσωπου.
Αυτή μού ήρθε στο μυαλό, ακούγοντας σήμερα στις ειδήσεις ότι μετά την Ισπανία, που πλέον κανείς δεν αμφιβάλει ότι θα προσφύγει κι αυτή σύντομα στο ΔΝΤ για δάνειο [στο Διεθνές ΝεκροΤομείο είπαμε... μην ξεχνάμε αυτή την «ερμηνεία»...], θα ακολουθήσουν η Ιταλία και το Βέλγιο... Το κράτος-έδρα της ηγεσίας της Ε.Ε.!!!
Και κάποιοι επιμένουν ότι η ...μεθεπόμενη χώρα θα είναι η Αγγλία. Εκτός της "ζώνης του ευρού" αυτή... Αλλά θα κάνει πολύ μεγάλο κρότο, παγκοσμίως, αν πέσει...
Και ο προβληματισμός είναι ότι: Από τα 600 δισεκατομμύρια ευρά που έχει ο ευρωπαϊκός "μηχανισμός στήριξης" πήρε 110 η Ελλάδα και πρόσφατα 85 η Ιρλανδία.
Απόμειναν 405 δις. Τα οποία, λέει, φτάνουν-δεν φτάνουν για να δοθούν στην Ισπανία, μιάς και πρόκειται για "μεγάλη" οικονομία...
Με τις άλλες που θα «πέσουν» τί θα γίνει;;; Πού θα βρεθούν άλλα λεφτά;;; Άλλα ευρά για στήριξη;;;
Κι αν δεν "στηριχτούν" για να πληρώσουν τα δάνεια που χρωστάνε στις «Αγορές», στους διεθνείς τοκογλύφους, [αποικιοκράτες ..."οριτζινάλ" και κληρονόμους, επιδρομείς «ειρηνιστές», έμπορους όπλων, μαφιόζους, "βαρώνους" ναρκωτικών, τέτοιους...] τι θ' απογίνει το διεθνές κεφάλαιο;;; Εάλω η Πόλις!

Λαγός την πτέριν έσειε, κακό της κεφαλής του...
Τί μάς έκανε τον Μάϊο και στραφήκαμε στο ΔΝΤ, ενώ τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός μάς έλεγε πως κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό;;;
Μα η αδυναμία να δανειστεί η χώρα από τις «Αγορές» με λογικό επιτόκιο... Η απληστία τους ήταν τόση που τό ανέβαζαν συνέχεια...
Το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε με την Ιρλανδία, την χώρα όπου είχε ...διαλάμψει ο νεοφιλελευθερισμός [ελάχιστη φολογία κεφαλαίου, ιδιωτικοποιήσεις κλπ] και μάς τήν παρουσίαζαν ως "χώρα-θαύμα" στην «ανάπτυξη»...
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τις άλλες χώρες που προαναφέραμε, έστω κι αν αυτές εφαρμόζουν ήδη ...προληπτικά κάποια από τα σκληρά αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα που επέβαλε σε μάς το ΔΝΤ.

Τί θα γίνει στο τέλος; Πού θα πάει αυτό; Δεν θα "κλατάρει" κάποτε το νεοφιλελεύθερο ζουγκλικό σύστημα;
Όταν τόσος πληθυσμός [κάπου η μισή ΕΕ...] οδηγηθεί στα όρια της φτώχειας, ποιός θ' αγοράζει τα αυτοκίνητα, τα ψυγεία, τα καλλυντικά, τα delikatessen ;;; Ποιός θα ταξιδεύει δώθε-κείθε;;;

Βεβαίως και θα "κλατάρει" το σύστημα... Όπως έγινε το 1929...
Λαγός την πτέριν έσειε, κακό της κεφαλής του...
Και βέβαια τότε ΔΕΝ ήταν οι εργαζόμενοι, οι απλοί άνθρωποι, που αυτοκτονούσαν πέφτοντας από μπαλκόνια... Αυτοί είχαν εξαθλιωθεί πιο πριν... Επιβίωναν στην αθλιότητα, δεν αυτοκτονούσαν...
Χρηματιστές, τραπεζίτες και μεγαλόσχημοι κεφαλαιούχοι αυτοκτονούσαν.
Και μετά;;;
Μετά, ας ελπίσουμε [κι ας δουλέψουμε γιαυτό!!! ξεπερνώντας τον ατομισμό] ότι το νέο "New Deal" θα ανατρέψει τους -τόσο αντικοινωνικούς- νόμους της ζούγκλας και θα βασίζεται συνολικά στην αποεμπορευματοποίηση του χρήματος. Στην επαναφορά του στον αρχικό του ρόλο: Του μέσου διευκόλυνσης των ανταλλαγών υλικών και άϋλων προϊόντων και μόνον.

5 σχόλια:

anonymos είπε...

Καλό μήνα Ναπολέων.

Δεν θα κλατάρει το σύστημα. Κι αυτό διότι το "όριο φτώχειας" το έχουμε καταντήσει εντελώς σχετικό. Στην Ελλάδα αφορά σε οικογενειακό εισόδημα κάτω από 700 δολάρια το μήνα και στην Κίνα κάτω από 50 δολάρια τον μήνα.

Ούτε η εξέλιξη θα είναι ίδια με την κρίση του 1929. Κι αυτό διότι το χρέος της Ευρώπης είναι εσωτερικό. Ελάχιστος είναι ο δανεισμός που προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτή η δικτυώση του δανεισμού που έχει επιτευχθεί ως τώρα μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών οδηγεί νομοτελιακά στην ολοκληρωτική Ευρωπαϊκή ενοποίηση και το παιχνίδι παίζεται αυτή τη στιγμή στις ισορροπίες και στην αναλογία εξουσίας στην τελική διάρθρωση.

Αυτό αποδεικνύεται από τις κινήσεις της ΕΚΤ. Και από αυτές που κάνει και από αυτές που δεν κάνει!

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητέ/-ή "anonymos",
στο μόνο που συμφωνώ μαζί σου είναι ότι τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 1929...
Ποτέ και τίποτα δεν είναι ίδιο στη φύση... Ούτε από την μιά στιγμή στην άλλη... Πόσο μάλλον μέσα σε 80 χρόνια...

Δεν ξέρω ποιές είναι οι πηγές σου, όταν λες ότι το ευρωπαϊκό χρέος είναι «εσωτερικό». Ούτε γιατί αναφέρεσαι -μόνον!- στην «άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Η παγκόσμια οικονομία -και ειδικά η χρηματιστηριακή, η κεφαλαιακή- είναι ήδη ...παγκόσμια!
Κι εδώ θα θυμίσω την -τόσο γοητευτική- θεωρία του Χάους.
Εκείνη την πεταλούδα που πετώντας στο Πεκίνο προκαλεί βροχή στο Παρίσι.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι καθόλου "θεωρία" δεν είναι αλλά η πεπτουσία της εξέλιξης.

Και εκεί επάνω να στηρίξουμε τον προσωπικό μας αγώνα!

Ας ...αποστηθίσουμε το καζαντζάκειο:
«Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω την Γή. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω.»

Αντάμα με το μπρεχτικό:
Άκου να δεις: Είτε φταίς είτε όχι, αν δεν μπορείς άλλο να παλαίψεις, θα πεθάνεις.

Όσο για την -νομοτελειακή κατ' εσέ... κατ' εμέ όχι... και γιαυτό λέω ότι πρέπει να τό παλαίψουμε να γίνει το ταχυτερο!- ενοποίηση της Ευρώπης, έχω την ταπεινή γνώμη ότι είναι προϋπόθεση για την έλευση της δημοκρατίας.

Της δημοκρατίας βέβαια, όπως τήν περιγράφω στη σειρά των άρθρων "Για μιά αριστερή Αριστερά", όχι της ...γιαλαντζή που μάς σερβίρουν σήμερα, εδώ κι αλλού.
{aristeriaristera.blogspot.com}

anonymos είπε...

Χμ, η θεωρία του χάους αναφέρεται στην ερμηνεία των αιτίων και όχι στο αποτέλεσμα. Η κάθε φυσική διαδικασία διέπεται από κανόνες τους οποίους όμως αγνοούμε.

Δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα επιφέρει δημοκρατία, - τουλάχιστον όπως την εννοείς. Αλλά αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην κακό.

Γνώμες...

...Ατακαδόρ είπε...

Καλό μήνα!
Πείτε το παντού. Γράψτετο, διαδώστετο!
Είναι η ..."ατάκα" του μηνός.
Αν όχι η "ατάκα" της χρονιάς...

Καλό μήνα, βρέεεεεεεεεεεεεεεεεε!
Όσο «καλός» μπορεί να είναι, πια...

Ανώνυμος είπε...

καλό μήνα! μόλις πριν ένα χρόνο γύρισα από την Ιρλανδία όπου για δέκα χρόνια έζησα το 'θαύμα' στα τελευταία του κι ύστερα την πτώση. Όμορφη χώρα σαν την Ελλάδα. Λένε όπτι μοιάζουμε με τους Ιταλούς σαν λαός μα εγώ θα έλεγα περισσότερο μοιάζουμε με τους Ιρλανδούς. Έξω καρδιά κια πάντα χρεωμένοι. Είδατε τις διαμαρτυρίες τους; Οι αριστοκρατίες των παλιών χρημάτων θα'θελα ν'αυτοκτονούν μα φυσικά δεν το κάνουν, όπως δεν το κάνουν οι κεφαλαιούχοι από κάποιο ποσό και πάνω.Οι χρηματιστές κι οι τραπεζίτες είναι απλά υπάλληλοι ανωτέρης βαθμίδας, τίποτ'άλλο. Μα το θλιβερότερο απ'ολα είανι πως δεκαετίες θα χρειαστούν όχι χρόνια για την ανόρθωση όποιας χώρας, δεν βρίσκεται;