Σκότωσε τον φασίστα μέσα σου, πριν προλάβει να σέ υποδουλώσει
{δικό μου}
«Ο άνθρωπος απόχτησε μυαλό για να ανατρέψει τους νόμους της ζούγκλας,
όχι για να τούς εφαρμόσει»...
{άγνωστου, σοφού κατ' εμέ...}
«Πρέπει να ΕΙΣΑΙ η αλλαγή, που θέλεις να έρθει»
{του Μαχάτμα Γκάντι}

10.8.10

"Ψηφιακά" Σχολεία... Δηλαδή;;;
Αντί "γρανάζια" θα «παράγουν» ...ημιαγωγούς;;;

Κοντεύει να μεσίσει ο Αύγουστος. Πλησιάζει ο σχολικός Σεπτέμβρης.[1]
Το υπουργείο "Παιδείας" (και ό,τι άλλο τό μετονόμασε το γιωργακικό ΠΑΣΟΚ στην πρεμούρα «αλλαγής», λεκτικής..., των πάντων) έχει πολλή δουλειά.
Να συμπληρώσει τα κενά σε προσωπικό των δασκάλων και καθηγητών στα Σχολεία με "αναπληρωτές", "ωρομίσθιους" κλπ, να φροντίσει την διανομή των σχολικών βιβλίων, να σιγουρέψει την επάρκεια των σχολικών κτιρίων.

Φέτος πρόσθεσε και μιά ακόμα ...σεπτεμβριακή δουλειά:
Θα κάνουν, λέει, τα Σχολεία "ψηφιακά" εννοώντας προφανώς ότι θα τά εφοδιάσουν με μέσα και θα εφαρμόσουν μεδόδους ηλεκτρονικής εποχής. Μερικά μόνον ως πειραματικά;;; Στο σύνολό τους;;; Δεν κατάλαβα. Δεν άκουσα καλά την (πομπώδη κατά το σύνηθες...) αναγγελία.
Μελαγχόλησα όμως...
Δεν είναι πρόοδος, θα ρωτήσει κανείς; Γιατί η μελαγχολία;
Ίσως και νά 'ναι κάποιου είδους πρόοδος. Ίσως νά 'ναι και στραπάτσο. Με το ΠΑΣΟΚ και την αυταρχική διακυβέρνηση, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις...
Δεν είμαστε δά στο 1981... να τά χάφτουμε όλα...
Έχουμε τριαντάχρονη εμπειρία πιά...

Μελαγχόλησα με τη σκέψη πάνω ακριβώς σ' αυτή την "ψηφιοποίηση"...
Που συμπίπτει (όχι τυχαία νομίζω, ως όρος τουλάχιστον) με την άλλη "ψηφιοποίηση", των τηλεοπτικών δικτύων. Σε λίγο καιρό, σε όλη την Ελλάδα, η πλύση εγκεφάλου, τόσο από τους ...ντερμπεντέρηδες, όσο και από τις "life style" χασκογελούσες διαρκώς «όμορφες»[2] θα βελτιωθεί, πολύ λέει, ως εικόνα... Και μάλλον και ως αποτέλεσμα: Θα πειθώμαστε πολύ ταχύτερα ότι αν αγοράσουμε το τάδε προϊόν, θα γίνουμε ευτυχείς...

"Ψηφιοποίηση", όπως είναι λίγο-πολύ γνωστό, είναι η αντικατάσταση των αναλογικών συστημάτων μετάδοσης ηλεκτρικών ρευμάτων/παλμών και δημιουργίας/εκπομπής/λήψης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με "ψηφιακά", με κυκλώματα ημιαγωγών δηλαδή, με "τσιπάκια", την εφεύρεση που έκανε δυνατή την τόση εξάπλωση[3] της χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ...απλοελληνιστί των "κομπιούτερ".

Ο στόχος της "ψηφιοποίησης" των Σχολείων κατά τα φαινόμενα είναι όλα να γίνονται ηλεκτρονικά: Να καταργηθούν π.χ. οι μαυροπίνακες και οι κιμωλίες... είτε, αλλού, οι ασπροπίνακες και οι μαρκαδόροι... Και το μάθημα να είναι, λέμε τώρα..., μιά ροή από προγράμματα "πάουερ-πόϊντ".
Είναι πιθανό να βελτιωθεί η απόδοση της διδασκαλίας.
Δεν ξέρω αν αυτά δοκιμάστηκαν σε άλλες χώρες και ποιά αποτελέσματα είχαν ως μετάδοση γνώσεων.

Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι, εάν δεν αλλάξει ριζικά ο στόχος της Παιδείας..., αν δεν πάψει να είναι εκπαίδευση "εργαλείων παραγωγής" κατά τις απαιτήσεις της Αγοράς και δεν γίνει φυτώριο ανάπτυξης αυτάρκων, αυτεξούσιων, άφοβων πολιτών, το αποτέλεσμα θα είναι πως αντί να παράγει πλέον ...γρανάζια της ανθρωποφάγου κοινωνικής μηχανής της Αγοράς, θα παράγει ...τσιπάκια της ανθρωποφάγου κοινωνικής μηχανής της Αγοράς.
Και δεν τό βλέπω ως πρόοδο αυτό.
Λεπτομέρειες για το πώς να αλλάξει ο στόχος της Παιδείας θα βρείτε σε παλιότερο άρθρο μου, στο άλλο μου «μπλογκ»: "Για μιά αριστερή Αριστερά" {aristeriaristera.blogspot.com}
- - - - - - - - - -
[1] Οι παλιοί τόν έλεγαν "Τρυγητή", μήνα της συγκομιδής σταφυλιών.
[2] Προφανώς σκέφτονται είτε τις υπέρογκες αμοιβές τους είτε τη βλακεία μας να παρακολουθούμε τις εκπομπές τους... είτε και τα δύο... και γελούν συνέχεια ευτυχισμένες... Δεν εξηγείται αλλοιώς...
[3] Κι είμαστε στην αρχή ακόμα...

1 σχόλιο:

hackaday είπε...

Καλά να περάσεις το δεκαπενταύγουστο.